Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Štítna žľaza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Vajíčka nikdy nekombinujte s týmito troma inými potravinami

5. júna 2025 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

Vajíčka nikdy nekombinujte s týmito troma inými potravinami

Vajcia sú vysoko výživnou potravinou, ktorá obsahuje bielkoviny, lipidy, sacharidy, vitamíny, minerály, enzýmy a hormóny.

Nutričné látky vo vajíčkach sú pomerne vyvážené. Napríklad, proteín v žĺtku je typ fosfoproteínu, ktorý obsahuje tie najlepšie a najkomplexnejšie aminokyseliny. Avšak pri kombinovaní vajec s inými potravinami je potrebné mať na pamäti niekoľko dôležitých vecí, aby ste ochránili svoje zdravie.


Tu sú 3 potraviny, ktoré by ste s vajíčkami nikdy nemali konzumovať súčasne:

1. Sójové mlieko

Mnoho ľudí má vo zvyku piť sójové mlieko s praženicou alebo varenými vajíčkami počas raňajok. Jedná sa však o extrémne nevhodnú kombináciu.

Podľa odborníkov na výživu sójové mlieko obsahuje enzým nazývaný protidáza, ktorý inhibuje bielkoviny vo vajciach a narúša trávenie. To následne spôsobuje nadúvanie a tráviace ťažkosti.

Preto, ak konzumujete súčasne sójové mlieko (čo sa samo o sebe neodporúča kvôli jeho obsahu fytoestrogénov a antinutrientov) a vajcia, je najlepšie ich konzumovať v rôznych časoch.

Ak sa vajcia a sójové mlieko často kombinujú, sójové mlieko môže potenciálne produkovať UT bunky (leukemické bunky), ktoré sú pre zdravie veľkým rizikom.

2. Fruktózový cukor

Bielkoviny a aminokyseliny vo vajciach chemicky reagujú s fruktozylkarboxylátom sodným z fruktózy. Tým vzniká látka, ktorú telo ťažko vstrebáva, čo môže negatívne ovplyvniť vaše zdravie.

Platí to najmä pri receptoch, kde sa používa cukor alebo ovocie obsahujúce fruktózu na varenie alebo prípravu vajec.

Navyše, vajcia sú už prirodzene výživná potravina a pridanie cukru môže zbytočne preťažiť tráviaci systém, čím sa zvyšuje riziko cukrovky a obezity.

3. Zelený čaj

Nikto nemôže spochybniť zdravotné prínosy zeleného čaju. Je navyše pomerne bežným zvykom piť zelený čaj po jedle.

Ak ste však práve zjedli vajcia, je najlepšie obmedziť pitie zeleného čaju ihneď po ich konzumácii. Je to preto, lebo kyselina trieslová v listoch zeleného čaju sa spája s bielkovinami vo vajciach.


Ich spojením vzniká zlúčenina nazývaná proteín-kyselina trieslová, ktorá spomaľuje činnosť čriev a predlžuje čas, počas ktorého sa stolica drží v hrubom čreve. To môže viesť k zápche a zvyšuje sa tiež riziko hromadenia škodlivých látok v tele.

Ďalšie potraviny, ktoré nie je vhodné kombinovať s vajcami

Okrem už spomínaných troch potravín je vhodné sa vyhýbať konzumácii vajíčok s pár ďalšími potravinami:

1. Nejedzte vajcia s cesnakom: Cesnak konzumovaný s vajíčkami môže spôsobiť nadúvanie a tráviace ťažkosti. Ak je niekto hladný a zje túto kombináciu, môže pociťovať závraty a vracanie.

2. Nejedzte vajcia s králičím alebo husacím mäsom: Králičie a husacie mäso má sladkú, studenú chuť (podľa ajurvédy) a vaječná bielkovina je tiež studená. Ich kombinácia s vajcami nadmerne stimuluje tráviaci systém, čo vedie k hnačke.

Niekoľko ďalších tipov pri konzumácii vajec

Na záver si ešte pripomeňme zopár všeobecných tipov pre konzumáciu vajec:

1. Nejedzte viac ako 3 vajcia denne

Hoci sú vajcia chutné, výživné a cenovo dostupné, je dôležité nejesť viac ako 3 vajcia denne, aby ste sa vyhli negatívnym účinkom na zdravie.

2. Nejedzte vajcia, ktoré zostanú cez noc

Mnoho ľudí si necháva uvarené vajcia cez noc a zje ich až na druhý deň, ale toto by sa malo prehodnotiť. Platí to najmä pri vajciach uvarených na mäkko, nakoľko polosurový žĺtok predstavuje vhodné prostredie pre rast baktérií.

Niektoré baktérie, ktoré sa v nich vyvinú, môžu vajce pokaziť. Okrem toho bielkoviny vo vajciach, ktoré sa uvaria a uskladnia cez noc, strácajú svoju nutričnú hodnotu.

Konzumácia takýchto vajec znamená, že konzumujete potraviny so zníženým obsahom živín a potenciálnymi zdravotnými rizikami.

3. Nepoužívajte glutaman sodný v jedlách z vajec

Glutaman sodný je bežné ochucovadlo v mnohých kuchyniach (hlavne ázijských). Používa sa aj na dochucovanie jedál z vajec, no tejto chybe by ste sa mali pri konzumácii vajec vyhnúť.

Dôvodom je, že pri vysokých teplotách sodík vo vajciach reaguje so zložkami glutamanu sodného za vzniku solí kyseliny glutámovej. Tá narúša prirodzenú štruktúru látok vo vajciach, čo vedie k výraznej strate živín vo vašom jedle.





Súvisiace články:

  • Čo sa stane s vaším telom, ak každý deň zjete 3 celé vajíčka
  • Aký je rozdiel medzi hnedými a bielymi vajíčkami
  • Tajomstvo kombinovania potravín na vyhnutie sa bolestiam brucha, zlému tráveniu a nadúvaniu
  • Ak zjete vajíčka, s vaším telom sa udeje týchto 12 vecí


        
  

Kategória: Strava Značky: kombinovanie potravín, vajíčka

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • 14 skorých príznakov vysokého krvného cukru, ktoré často predchádzajú cukrovke
  • Kráľ éterických olejov: Hojí rany, potláča stres, posilňuje imunitu a lieči mnohé iné choroby
  • 5 jednoduchých cvikov, ktoré vám za jeden mesiac dokážu zmeniť celé telo

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.