Vajcia sú vysoko výživnou potravinou, ktorá obsahuje bielkoviny, lipidy, sacharidy, vitamíny, minerály, enzýmy a hormóny.
Nutričné látky vo vajíčkach sú pomerne vyvážené. Napríklad, proteín v žĺtku je typ fosfoproteínu, ktorý obsahuje tie najlepšie a najkomplexnejšie aminokyseliny. Avšak pri kombinovaní vajec s inými potravinami je potrebné mať na pamäti niekoľko dôležitých vecí, aby ste ochránili svoje zdravie.
Tu sú 3 potraviny, ktoré by ste s vajíčkami nikdy nemali konzumovať súčasne:
1. Sójové mlieko
Mnoho ľudí má vo zvyku piť sójové mlieko s praženicou alebo varenými vajíčkami počas raňajok. Jedná sa však o extrémne nevhodnú kombináciu.
Podľa odborníkov na výživu sójové mlieko obsahuje enzým nazývaný protidáza, ktorý inhibuje bielkoviny vo vajciach a narúša trávenie. To následne spôsobuje nadúvanie a tráviace ťažkosti.
Preto, ak konzumujete súčasne sójové mlieko (čo sa samo o sebe neodporúča kvôli jeho obsahu fytoestrogénov a antinutrientov) a vajcia, je najlepšie ich konzumovať v rôznych časoch.
Ak sa vajcia a sójové mlieko často kombinujú, sójové mlieko môže potenciálne produkovať UT bunky (leukemické bunky), ktoré sú pre zdravie veľkým rizikom.
2. Fruktózový cukor
Bielkoviny a aminokyseliny vo vajciach chemicky reagujú s fruktozylkarboxylátom sodným z fruktózy. Tým vzniká látka, ktorú telo ťažko vstrebáva, čo môže negatívne ovplyvniť vaše zdravie.
Platí to najmä pri receptoch, kde sa používa cukor alebo ovocie obsahujúce fruktózu na varenie alebo prípravu vajec.
Navyše, vajcia sú už prirodzene výživná potravina a pridanie cukru môže zbytočne preťažiť tráviaci systém, čím sa zvyšuje riziko cukrovky a obezity.
3. Zelený čaj
Nikto nemôže spochybniť zdravotné prínosy zeleného čaju. Je navyše pomerne bežným zvykom piť zelený čaj po jedle.
Ak ste však práve zjedli vajcia, je najlepšie obmedziť pitie zeleného čaju ihneď po ich konzumácii. Je to preto, lebo kyselina trieslová v listoch zeleného čaju sa spája s bielkovinami vo vajciach.
Ich spojením vzniká zlúčenina nazývaná proteín-kyselina trieslová, ktorá spomaľuje činnosť čriev a predlžuje čas, počas ktorého sa stolica drží v hrubom čreve. To môže viesť k zápche a zvyšuje sa tiež riziko hromadenia škodlivých látok v tele.
Ďalšie potraviny, ktoré nie je vhodné kombinovať s vajcami
Okrem už spomínaných troch potravín je vhodné sa vyhýbať konzumácii vajíčok s pár ďalšími potravinami:
1. Nejedzte vajcia s cesnakom: Cesnak konzumovaný s vajíčkami môže spôsobiť nadúvanie a tráviace ťažkosti. Ak je niekto hladný a zje túto kombináciu, môže pociťovať závraty a vracanie.
2. Nejedzte vajcia s králičím alebo husacím mäsom: Králičie a husacie mäso má sladkú, studenú chuť (podľa ajurvédy) a vaječná bielkovina je tiež studená. Ich kombinácia s vajcami nadmerne stimuluje tráviaci systém, čo vedie k hnačke.
Niekoľko ďalších tipov pri konzumácii vajec
Na záver si ešte pripomeňme zopár všeobecných tipov pre konzumáciu vajec:
1. Nejedzte viac ako 3 vajcia denne
Hoci sú vajcia chutné, výživné a cenovo dostupné, je dôležité nejesť viac ako 3 vajcia denne, aby ste sa vyhli negatívnym účinkom na zdravie.
2. Nejedzte vajcia, ktoré zostanú cez noc
Mnoho ľudí si necháva uvarené vajcia cez noc a zje ich až na druhý deň, ale toto by sa malo prehodnotiť. Platí to najmä pri vajciach uvarených na mäkko, nakoľko polosurový žĺtok predstavuje vhodné prostredie pre rast baktérií.
Niektoré baktérie, ktoré sa v nich vyvinú, môžu vajce pokaziť. Okrem toho bielkoviny vo vajciach, ktoré sa uvaria a uskladnia cez noc, strácajú svoju nutričnú hodnotu.
Konzumácia takýchto vajec znamená, že konzumujete potraviny so zníženým obsahom živín a potenciálnymi zdravotnými rizikami.
3. Nepoužívajte glutaman sodný v jedlách z vajec
Glutaman sodný je bežné ochucovadlo v mnohých kuchyniach (hlavne ázijských). Používa sa aj na dochucovanie jedál z vajec, no tejto chybe by ste sa mali pri konzumácii vajec vyhnúť.
Dôvodom je, že pri vysokých teplotách sodík vo vajciach reaguje so zložkami glutamanu sodného za vzniku solí kyseliny glutámovej. Tá narúša prirodzenú štruktúru látok vo vajciach, čo vedie k výraznej strate živín vo vašom jedle.
Pridaj komentár