Jediným kritériom, ktoré ľudia zvyčajne majú pre tvorbu šalátov je, že suroviny vyberajú len podľa chuti. Napriek tomu existujú aj iné veci, ktoré je potrebné zohľadňovať.
Niektoré ingrediencie sa totiž k sebe navzájom v šaláte nehodia. No a jednou z takýchto kombinácií sú práve uhorky a paradajky.
Prečo nikdy nejesť uhorky s paradajkami
Každá z týchto potravín ma iný čas potrebný na trávenie.
Podľa Ayurvedy by sme mali poznať dĺžku času potrebnú na trávenie u každej potraviny a následne spolu konzumovať len také, ktorých čas je podobný.
Ak naraz zjete potraviny s krátkym aj dlhým časom trávenia, potom ľahšia potravina opustí žalúdok až vtedy, keď je tá druhá úplne strávená. Avšak jej dlhší pobyt v žalúdku môže byť pre telo škodlivý, hlavne vtedy, ak obsahuje cukry.
Tie sa totiž v žalúdku začnú kvasiť a kyseliny sa následne môžu uvoľňovať do čriev, prípadne späť do pažeráka vo forme refluxu, čo vyvolá pálenie záhy.
V niektorých prípadoch môže dôjsť aj k miernej otrave z jedla. Vy si tak namiesto jeho vychutnania privodíte iba ťažkosti.
Navyše, takéto kvasenie cukrov v žalúdku často vyvoláva tvorenie plynov, nadúvanie brucha a následné bolesti žalúdka aj čriev.
Uhorky a paradajky jednoducho nie sú kompatibilné potraviny a nikdy by sa nemali konzumovať spoločne.
Ďalšie kombinácie jedál, ktoré spolu nejedzte
Okrem uvedeného príkladu existujú aj mnohé ďalšie nevhodné kombinácie potravín. Tu je zopár z nich:
1. Ovocie po hlavnom jedle
Ovocie obsahuje veľa cukrov a nemalo by stáť v žalúdku príliš dlho. Naopak, také mäso alebo iné bielkoviny potrebujú pomerne dlhý čas byť vystavené žalúdočným kyselinám.
Jedenie ovocia po hlavnom jedle vyvolá tvorbu „vína“ v žalúdku a môže viesť k žalúdočnému refluxu a ďalším tráviacim problémom.
2. Cestoviny s mäsom
Cestoviny sú v podstate zložité sacharidy a podobne ako ovocie, nemali by sa dlho zdržiavať v žalúdku. To isté platí o pečive.
Preto kombinácie ako sú dusené mäso s kolienkami, špagety s mäsovou omáčkou či obyčajný chlieb so šunkou nevyhnutne povedú ku kvasným procesom v žalúdku a následným tráviacim ťažkostiam.
3. Mäso, vajcia a syr
Syrovo-šunková omeleta býva u mnohých ľudí obľúbeným jedlom.
Problémom tu však je, že obsahuje až príliš veľké množstvo bielkovín v jednej porcii. Zvoľte si len jeden druh bielkoviny v jednom jedle.
4. Chlieb alebo cestoviny s pomarančovým džúsom
Nikdy nemiešajte pečivo a cestoviny s pomarančovým džúsom.
Dôvod je ten, že kyseliny v džúse môžu znehodnotiť enzýmy potrebné na strávenie sacharidov a škrobov v pečive.
5. Zelenina a syr
Toto je ďalšia zlá kombinácia. Jej konzumácia vám privodí nadúvanie.
6. Červený melón s inými druhmi melónov
Melóny by sa tiež nemali miešať navzájom, ani s inými potravinami.
Najlepšie sa strávia a vy z nich získate najviac živín vtedy, ak ich budete konzumovať oddelene.
7. Banány a mlieko
Mnoho ľudí má rado banány s mliekom, napríklad ako súčasť ranných cereálií.
Problém je, že takáto kombinácia výrazne spomalí vaše trávenie.
8. Ovocie a jogurt
Ľudia často pridajú do svojej raňajšej misky jogurtu ovocie. Podobne, ako v predošlom prípade, aj tu dôjde k spomaleniu trávenia a možnému poškodeniu črevnej mikroflóry.
Platí to zvlášť pre ananás a jogurt. Táto kombinácia podporuje tvorbu látok, ktoré môžu spôsobovať vážne črevné ťažkosti a bolesti.
bob
Paradajky a uhorky? Keby som hľadal, tak nájdem článok, kde nám dávali za vzor stredomorskú stravu, a to aj grécky šalát – paprika, uhorky, paradajky, feta…….a z toho sú vraj tí Gréci takí zdraví. Nedávno som čítal, že kyslomliečne výrobky, teda aj jogurty s ovocím, napríklad čerešňami, je ideálna kombinácia, baktérie v jogurte ovplyvňujú pozitívne trávenie ovocia, ktoré nekvasí, ale prejde rýchlo do čriev. Dokonca to odporúčajú pri detoxikáciil. Tak si vyber teraz.
Kornel
Pravda,toto sú novodobé nezmysly.Stačí dodržovať cukrovskársku stravu a netreba žiadne diety,ani tieto kombinácie čo to tu spomínajú
eva
veru veru 🙂 kto sa má v tom vyznať….
Romaker
Je to hlúposť, problém je len ak je zelenina z dovozu, lebo pres exportom je chemicky postriekaná aby nezvädla.
Pestujem zeleninu bez postrekov a čerstvá vydrží deň- dva , ale dovážanú na pultoch majú aj týždeň.
Rudiger
Doteraz bolo priam tabu jesť zeleninu spolu s ovocím; samozrejme, že nik z mudrcov nevedel presne povedať, prečo. Ale s príchodom fenoménu smoothies je zrazu všetko inak a už zrazu existujú smoothies špenát-banán atď.
bob
Sa pozri, koľko stojí ten stroj na výrobu smooothies, aký je rozdiel medzi mixérom a smoothiemakerom a uvidíš, prečo. Nutribulo potrebuje predať stoeurové krámy.
jara
Kazdy pise, co mu vyhovuje a zavadzaju ludi. Kazdy nech zje vsetko, co mu chuti a nech sa neprejeda…..
Jozef Pavol
…jedz, čo ti chutí, s mierou, a neuškodí ti…
Viera Danizikova
No ja som z tohto v soku, dufam ze teraz napisete vela receptov co s cim sa ma jest. Alebo najlepsie vobec nic nejest. Ja mam reumu-artritidu, jem co mi kazu a vsetko je v kombinacii nieco s niecim, tak potom ako to je. Maso skodi, zelenina s ovocim skodi, tak sa dam asi na alkohol a budem spat. Sorry, ale toto je uz na smiech.
jaro
Ja si tiež myslím, že je to hlúposť.
Romana
Nemáte aj článok kde je nájdem nejaký časový harmonogram a kombinácie potravín, ktoré môžem jesť? Viete predsa len by pomohlo mať to všetko pokope, lebo takto človek veľmi ľahko zabudne a úplne prirodzene skombinuje napríklad tie paradajky a uhorky.
Molko
Je to nezmysel.Uhorky a rajciny su idealne v miesanom salate.Jedavam to roky a nikdy mi to nerobilo ziaden problem.Kazdy jeden clovek je iny ma iny metabolizmus a preto musi na sebe vyskusat co mu robi dobre a co nie.Raz je podla nejakeho „odbornika“nieco vhodne o nejaky cas to zase neplati atd.Treba sa riadit podla svojich pocitov.
Kornel
Ja to jedávam tiež roky
Maya
Jedz s mierou všetko čo ti chuti
Eva
Podle toho by se neměl jíst např. Šopský salát, a cokoliv, co jsme zvyklí jídat, vlastně bychom asi nejlépe měli žít z prány. 😀 Myslím, že v hitparádě nejnesmyslnějších článků bude tento horkým favoritem. 😀
Julo
Paradajky sú v EÚ (príloha č. III smernice 113/2001) vyhlásené za ovocie, aspoň pre účely výroby zaváranín. Z citácie rozsudku: „Na účely tejto smernice sa rajčiaky, jedlé časti stoniek rebarbory, mrkva a sladké zemiaky, uhorky, tekvice, melóny a vodové melóny považujú za ovocie.“
A ak sú paradajky ovocie 🙂 , tak sa nemajú konzumovať so zeleninou …
A je to …. 🙂
Julo
ale prečo sú aj uhorky ovocie … 🙂
to mi už rozum neberie…
Timmy
ANI SI PREDSTAVIŤ NEVIEM TO,ŽEBY SOM JEDOL PARADAJKY BEZ UHORIEK A NAOPAK.
Pavol
Ja som skombinoval čisto slovenský recept,pivo + borovička a bolo.
Lucia
Mne sa to stalo, paradajky + uhorky. Taku bolest brucha som este nezazila. Takze moze sa to stat.