Existuje jedna extrémne zdravá zelenina s mocnými medicínskymi vlastnosťami, ktorá dokáže priniesť úľavu a vyliečenie pre viaceré ochorenia a zdravotné problémy.
Za svoje účinky vďačí prevažne vysokému obsahu látok známych pod názvom antokyaníny, ktoré jej dodávajú typické červené sfarbenie.
Okrem iných vecí majú aj nesmierne silné protirakovinové účinky.
Antokyaníny však nie sú jedinými latkami, ktoré robia túto potravinu tak výnimočnú.
Aké ďalšie prospešné látky obsahuje červená repa
V červenej repe nájdeme aj vysoký podiel bataínu, ktorý je mocným prírodným protizápalovým prostriedkom zodpovedným za zdravie srdca.
Ďalej táto prospešná zelenina obsahuje aj mnohé dôležité vitamíny, najmä však B1, B2, B12 a C.
Opomenúť by sme nemali ani minerály ako meď, horčík, železo, fosfor a jód.
Čo všetko dokáže červená repa liečiť
Červená repa zlepšuje prietok krvi a tým dopomáha k dôkladnejšiemu okysličeniu a výžive orgánov.
Taktiež reguluje hladinu cholesterolu, podporuje zdravú funkciu pečene, účinne potláča anémiu a detoxikuje telo.
Pomocou nej dokážete dokonca účinne spomaliť proces starnutia a dlhšie si uchovať mladistvý vzhľad.
Nemenej dôležitá je ich ochranná funkcia na cievy, čím predchádza srdcovým infarktom a mozgovým príhodám.
Vysoký podiel antioxidantov, celulózy a pektínu v červenej repe (špeciálny druh vlákniny) podporujú trávenie.
Ak máte nábeh na stukovatenie pečene, červená repa je práve tá potravina, ktorá vás od neho takmer isto ochráni.
Červená repa a výkon
Červená repa vám zabezpečí nielen extra prísun zdravia, ale aj fyzickej sily.
Zvyšuje totiž výkon, výdrž a vytrvalosť počas cvičenia.
Z uvedeného dôvodu je táto zelenina extrémne prínosnou potravinou pre atlétov, športovcov či ľudí, ktorí ťažko fyzicky pracujú.
Ako konzumovať červenú repu
Červenú repu môžete konzumovať surovú, odšťavenú, uvarenú či pečenú.
Dokonca by ste nemali vyhadzovať ani jej listy, ale ich uvariť a skonzumovať. Sú totiž extrémne bohaté na draslík. V polovici pohára listov ho je vyše 600 mg.
Štúdie ukázali, že konzumácia potravín bohatých na draslík a súčasná redukcia sodíka výrazne znižujú riziko ochorení srdca a mŕtvice až o 21%.
Mária
Môže diabetik červenú repu?
Marie Křikavova
ano
Ingrid
A môže byť aj zavárané?Či len uvarena a nasolena trosku
redakcia
Môže byť aj varená/zaváraná, ale surová je o niečo účinnejšia.
Jaruna
Jedavam surovu cviklu ,nadrobno nastruhanu s mrkvou a bananom ,super energia.
Števo
Ha si dávam jemne nastrúhanú repu s hrubo nastrúhanými jablkami, trochu medu, jemne škorica a citron – po vytlačení šťavy aj nadrobno pokrájam dužinu , pomiešam, oplatí sa počkať cca hodinku , pustí to šťavu a tá je výborná….
Super maškrta.
Rita
Vážený pane Števo,děkuji Vám za návod.Jenom mám doplňovací otázku – tu řepu před uvedenou úpravou vaříte,nebo ji používáte syrovou ?Děkuji za odpověď Lenka Kuchařová,Brno – Vinohrady
Milan
A čo tak prekvasená,skutočná bomba
Helena
Ja som vyskusala nastruhanu cerv, repu s nastruhanou ciernou redkovkou a pridala nastruhanu mrkvu.Troska medu a citron.Moze sa zaliat aj -voda,ocot,cukor-, ak nemame med a citron.
Fero
Cvikla,je veľmi chutná, akokoľvek pripravená…. podstatne je ju konzumovať,ak má také skvelé zdravotné účinky! 👌👌👌👍👍👍
Zdeno
O léčivých účincích červené řepy se píše každý rok. Já o jejích léčivých účincích vím již léta že zahraniční literatury, kde v Německu již před 30roky dělali studií při léčbě rakoviny u potkanú a zjistilo se, že ti co jí konzumovat se po púl roce zcela zbavili tohoto onemocnění. Stálo by za to, kdyby i zde nějaký institut provedl srovnatelnou studií a uveřejnil jí, namísto léčby drahými preparáty.