Mnohí ľudia, ktorým záleží na svojom zdraví, sa v snahe o lepšie stravovanie preorientovali na konzumáciu potravín, ktoré sú často propagované v médiách aj ako nutričný zázrak.
Výrobcovia a predajcovia chcú, aby ste verili, že ich konzumácia predstavuje krok správnym smerom. Skutočnosť je však od tohto mediálneho obrazu na míle vzdialená.
Viacerí uznávaní experti ich dokonca ani nepovažujú za potraviny vhodné pre ľudskú konzumáciu. Sója a tofu, vrátane výrobkov z nich, nie sú zdravé potraviny!
Ak chcete kvalitné bielkoviny, potom oveľa lepšou voľbou sú bio vajíčka, mäso zo zvierat chovaných na čerstvej tráve a nepasterizované, prípadne domáce alebo bio mliečne výrobky.
Čo je problematické na sóji?
„Na rozdiel od Ázie, kde ľudia konzumujú len malé množstvo sójových produktov z celých bôbov, na západe ich výrobcovia oddeľujú do dvoch veľmi ziskových zložiek – bielkoviny a oleja.
To, čo robia, však nie je ani prirodzené, ani bezpečné,“ vysvetľuje Dr. Daniel.
„Dnešné vysoko vyvinuté technológie nielenže nedokážu odstrániť zo sóje anti-výživné látky a toxíny, ktoré sa v nej prirodzene nachádzajú, ale dokonca výrobný proces v nich zanecháva aj ďalšie toxické a rakovinotvorné látky, ktoré vznikajú pri spravovaní počas vysokých teplôt,“ pokračuje vo vysvetľovaní.
Úplne najhoršie látky z najhorších sú rozštiepené zlúčeniny ako sójový proteínový izolát a hydrolyzovaný rastlinný proteín. Dôvodom je fakt, že tieto látky obsahujú fytáty, ktoré blokujú vstrebávanie minerálov.
Okrem toho tiež blokujú enzým trypsín, ktorý je potrebný pre správne trávenie bielkovín.
Tofu je na tom o troška lepšie, lebo sa jedná o produkt z celých sójových bôbov, avšak aj ono obsahuje anti-výživné látky spomenuté vyššie.
Negatívne účinky na zdravie spájané s konzumáciou sóje a tofu
Spomedzi mnohých zaznamenaných zdravotných ťažkostí spojených s konzumáciou sóje a produktov z nej, by sme chceli poukázať na nasledovné:
- problémy so štítnou žľazou – vrátane priberania na váhe, letargie, nevoľností, únavy, vypadávania vlasov a straty libida
- rakovina – hlavne štítnej žľazy, prsníkov a pankreasu
- poškodenie mozgu
- choroby pohlavných orgánov
- sójové alergie
Medzičasom, Dr. Daniel s kolegami preštudovali viaceré štúdie o sóji a zistili, že sója neznižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi tak, ako sa to o nej verí.
Ba naopak, u mnohých ľudí zvyšuje hladinu nebezpečného homocysteínu, ktorý zvyšuje riziko ochorení srdca, mozgovej mŕtvice a vrodených defektov.
Podľa Dr. Daniela, sója výrazne zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení.
Na základe týchto výsledkov poslali výskumníci 65-stranovú petíciu americkému Úradu pre kontrolu potravín a liekov (FDA), kde ho vyzvali, aby zakázal tvrdenie „Sója predchádza chorobám srdca“, ktoré úrad schválil v roku 1999.
Sója a ohrozenie detí
Je tiež dôležité vedieť, že zvýšenému riziku z konzumácie sóje čelia hlavne deti a dojčatá, hlavne kvôli jej vlastnostiam, pri ktorých napodobňuje činnosť niektorých hormónov.
Štúdia uverejnená v medicínskom žurnále Lancet ukázala, že každodenné vystavenie chemikáliám, ktoré napodobňujú pohlavný hormón estrogén obsiahnutý v sójových detských mliekach, bolo 6 až 11-krát vyššie ako u dospelých ľudí konzumujúcich sóju.
Koncentrácia týchto látok v krvi bola u detí na úrovni mnohonásobne vyššej ako samotný hormón estrogén.
Deti, ktoré sú výlučne kŕmené sójovým mliekom, dostanú po prepočítaní na váhu ekvivalent 5 antikoncepčných tabletiek denne!
Preto, prosíme vás, nekŕmte svoje batoľatá sójovými detskými mliekami, ani staršie deti inými sójovými výrobkami.
Hormonálne účinky sóje sú tak silné, že dokonca aj tehotné ženy by ju nemali konzumovať pre bezpečnosť ich ešte nenarodeného dieťaťa.
Ďalšie účinky a zdravotné riziká sóje
Tu sú niektoré ďalšie riziká, ktoré predstavuje sója pre vaše zdravie:
a) Vysoký prirodzený obsah toxínov, známych ako antinutrienty. To zahŕňa veľké množstvo blokátorov, ktoré bránia enzýmom pri trávení bielkovín. Tieto blokátory nie sú neutralizované varením. Výsledkom je rozvrat vnútorného prostredia v črevách, chronický nedostatok niektorých vitamínov a minerálov a chýbajúce aminokyseliny. To všetko môže viesť až k nebezpečnému zlyhaniu pankreasu či dokonca jeho rakovine.
b) Obsah hemaglutinínov. Tieto látky spôsobujú tvorbu krvných zrazenín. Sója má tiež vplyv na brzdenie rasu. Varením sa síce problém čiastočne znižuje, no neodstráni úplne.
c) Obsah goitrogénov, ktoré narúšajú činnosť štítnej žľazy.
d) 80% dnes predávanej sóje je geneticky modifikovaná. Tento druh sóje má najvyšší stupeň kontaminácie pesticídmi.
e) Vysoký obsah fytátov, ktoré bránia absorpcii minerálov ako sú vápnik, horčík, železo a zinok. Všetky tieto minerály sú kofaktormi pre optimálnu biochémiu vášho tela.
Ako bezpečne konzumovať sóju
Ak sa aj napriek celkovému neodporúčaniu tejto potraviny jej konzumácie neviete vzdať, potom máme pre vás aspoň pár odporúčaní, ako minimalizovať jej škodlivé vplyvy.
Existuje pár typov sóje, ktoré sú bezpečné na konzumáciu. Všetky z nich zahŕňajú fermentáciu.
Po dlhom fermentačnom procese sa hladiny kyseliny fytovej a ostatných antinutrientov znižujú. Popri tom vznikajú niektoré prospešné látky pre vaše trávenie, akými sú napríklad probiotiká.
Fermentácia tiež výrazne znižuje úroveň nebezpečných isoflavónov, ktoré sú svojou štruktúrou podobné estrogénu a môžu narúšať vašu hormonálnu rovnováhu.
Takže, ak chcete jesť sóju, toto sú jej relatívne bezpečné varianty:
1. Natto
Ide o fermentované sójové bôby s lepkavou textúrou a chuťou podobnou syru.
Obsahuje nattokinázu, veľmi silnú látku na riedenie krvi. Je tiež najlepším zdrojom vitamínu K2 na svete. Ďalej obsahuje prospešné baktérie basillus subtilis.
Natto nájdete vo väčšine obchodov s ázijskými potravinami.
2. Tempeh
Ide o fermentovaný sójový koláč s tuhou textúrou. Chutí podobne ako huby.
3. Miso
Miso je fermentovaná sójová pasta so slanou maslovitou textúrou. Často sa pridáva do miso polievky.
4. Sójová omáčka
Tradične sa sójová omáčka vyrába fermentáciou sójových bôbov, soli a enzýmov.
Tu však buďte opatrní, pretože dnes sa mnohé jej druhy vyrábajú umelo za pomoci chemických procesov, nie fermentácie.
Záver
Nezabudnite, že všetky spracované sójové produkty nevyužívajúce pri výrobe fermentáciu nie sú zdravé. To zahŕňa: sójové mlieko, sójové mäso, sójový syr, sójové energetické a proteínové tyčinky, sójovú zmrzlinu, sójové práškové proteíny a iné výrobky.
Dávajte si tiež pozor na bežné pečivo, lebo dnes sa sójová múka pridáva aj do neho. Najlepším a neraz aj jediným spôsobom, ako sa v strave vyhýbať sóji, je kupovať si základné suroviny a z nich si sami pripravovať svoje jedlo.
Základom zdravého stravovania je: nespracované, fermentované a čerstvé.
Spracovanému sa vyhýbajte vždy, keď sa to dá. Platí to tak pre sóju, ako aj ostatné druhy potravín. Dodržujte to a ste na správnej ceste za zdravím.
Viktor
Súhlasím, že tzv. sojove mäso, je neprirodzené a škodlivé, ale tofu, historicky tradičná potravina japonských sedliakov sa jedlo pravidelne po stáročia a nevymreli. Zrazenim sojoveho mlieka a jeho vylisovanim sa syrovatkou odplavia všetky škodliviny a nie su odplavené bielkoviny, ktoré vlastne tvoria tofu.
Som rád, že aspoň uznávate miso, nato a sójovú omáčku, vyrábané tradičným spôsobom.
Viktor
Este k odporúčaných zdravým bielkovinam – bio vajíčkam, mäsu, mliečnym výrobkom sa dá polemizovať. Podľa „Čínská studie“ od Colin Campbell, práve tieto potraviny sú rakovinotvorné kvôli vysokému obsahu rastového hormónu IGF-1, čo jednoznačne tiež tvrdí Tomáš Kašpar vo svojej knižôčke „Ako vyliečiť prostatu“.
Barbara
Vedel by mi niekto vysvetliť, prečo sa my máme podľa čínskych zvykov žiť?!?