
Osteoporóza je ochorenie, ktoré oslabuje kosti a zvyšuje riziko zlomenín. Ženy sú na ňu náchylnejšie, hlavne tie, ktoré sú v perimenopauze – prechodnom období pred menopauzou, keď vaječníky znižujú produkciu pohlavných hormónov, najmä estrogénu.
Väčšina ľudí pravdepodobne vie, že vápnik je nevyhnutný pre zdravie kostí. Okrem vápnika sú to však aj ďalšie živiny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí.
Jedná sa prevažne o vitamín D, fosfor, horčík, bór, vitamín C, meď, zinok a bielkoviny.
Tu je šesť superpotravín na osteoporózu, ktoré obsahujú vyššie uvedené živiny, čím znižujú riziko vzniku tohto ochorenia a môžu aj zlepšiť stav, ak sa ochorenie už stihlo rozvinúť.
1. Pomaranče
Pomaranče sú bohaté na minerál vápnik a vitamín C. Vápnik je minerál, ktorý je hlavným stavebným kameňom kostí a je na vrchole zoznamu živín nevyhnutných pre ich zdravie.
Ženy v perimenopauze, ktoré sú vystavené vyššiemu riziku osteoporózy, potrebujú najmenej 1200 mg vápnika denne.
Mnoho ľudí vie, že vitamín C pomáha udržiavať pokožku mladú. Vitamín C však toho robí oveľa viac. Je to skvelý antioxidant, ktorý podporuje tvorbu kolagénu potrebného pre tvorbu kostí a chrupaviek.
Pomaranče okrem toho tiež podporujú zdravie srdca a znižujú krvný tlak.
2. Brusnice
Tieto pestrofarebné plody sú výborným zdrojom vitamínu C a vitamínu E. Obsahujú tiež slušné množstvo vitamínu K1, vitamínu B6 a medi. Vitamín C, ako aj vitamín K1 a meď, pomáhajú udržiavať zdravé kosti.
Štúdia z roku 2011 uvádza, že fytochemická zlúčenina nazývaná proantokyanidíny prítomná v brusniciach pomáha znižovať rozpad kostí.
Brusnice sú tiež užitočné pri znižovaní rizika vzniku infekcií močových ciest.
3. Paradajky
Paradajky sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C a vitamínu K1. Antioxidant nazývaný lykopén, ktorý sa nachádza v paradajkách, je zodpovedný za ich farbu, ako aj za ich mnohé zdravotné benefity.
Lykopén zlepšuje zdravie kostí a pomáha predchádzať osteoporóze. Štúdia z roku 2020 uvádza, že príjem lykopénu vyšší ako 30 mg denne je účinný pri znižovaní markerov rozpadu kostí u žien po menopauze.
4. Mandle
Mandle sú bohatým zdrojom vápnika, vitamínu E, mangánu a horčíka. Vďaka vysokému obsahu vápnika a horčíka sú mandle vhodnými potravinami pre osteoporózu. Vyšší príjem horčíka zvyšuje hustotu kostných minerálov a pomáha znižovať riziko osteoporózy a zlomenín.
Mandle sú tiež užitočné pri znižovaní cholesterolu, cukrovky a rizika srdcových ochorení.
Pre dosiahnutie maximálnych zdravotných prínosov z mandlí ich konzumujte so šupkou, pretože dôležité antioxidanty sa koncentrujú najmä vo vrstve šupky.
Tiež je vhodné ich pred konzumáciou namáčať vo vode počas niekoľkých hodín, aby sa v nich deaktivovali antinutrienty narúšajúce ich trávenie (to platí pre každé semená).
5. Losos
Táto ryba bohatá na omega-3 mastné kyseliny je nielen lahodná, ale aj super výživná. Losos obsahuje rôzne mikroživiny prospešné pre kosti ako vitamín D, vápnik, horčík, zinok, selén, fosfor a draslík.
Vitamín D prítomný v lososovi pomáha telu vstrebávať vápnik a podporuje funkciu kostných buniek. Minerály zinok a selén pomáhajú udržiavať kosti silné. Vysokokvalitné bielkoviny prítomné v lososovi tiež zlepšujú zdravie kostí tým, že podporujú svalovú silu.
Pre správny metabolizmus vápnika je okrem vitamínu D potrebný aj vitamín K2, ktorý sa nachádza v kyslej kapuste, syroch a vaječných žĺtkoch.
6. Olivový olej
Olivový olej je preferovanou voľbou oleja na varenie u ľudí so srdcovými poruchami, cukrovkou a cholesterolom, pretože obsahuje prevažne mononenasýtené tuky.
Štúdia z roku 2016 uvádza, že denná konzumácia olivového oleja môže zabrániť poklesu hustoty kostných minerálov a zlepšiť ich obnovu.
Vitamín K1 prítomný v olivách hrá dôležitú úlohu v metabolizme a mineralizácii kostí. Chráni tiež funkciu mozgu a posilňuje imunitu.
Ďalšie stravovacie tipy pri osteoporóze
Okrem konzumácie dobrých potravín je pri osteoporóze nutné vyhýbať sa potravinám nevhodným. Stráňte sa konzumácii potravín bohatých na soľ, pretože to môže viesť k zníženiu hladiny vápnika a úbytku kostnej hmoty.
Obmedzenie spracovaných jedál a jedál rýchleho občerstvenia zabráni nadmernému príjmu soli a jej účinkom na telo.
Pite čaj, kávu a kolové nápoje v primeranom množstve. Kofeín, ktorý je v nich obsiahnutý, môže pri konzumácii vo väčšom objeme znížiť vstrebávanie vápnika.
Treba si tiež uvedomiť, že potraviny s vysokým obsahom fytátov, ako sú fazuľa, pšeničné otruby atď., môžu narúšať schopnosť tela vstrebávať vápnik.
Čo okrem stravy ešte pomáha pri prevencii osteoporózy
Osteoporóza je tiché ochorenie a príznaky sa často objavujú v neskorších štádiách, pričom zlomeniny spôsobené osteoporózou vám môže riadne znepríjemniť život.
Dobrou správou je, že sa jej dá predísť, ak sa začnete starať o svoje kosti včas.
Okrem pridania potravín vhodných na prevenciu osteoporózy do vášho jedálnička existuje ešte niečo, čo môžete urobiť pre prevenciu osteoporózy – doprajte si dostatok slnečného žiarenia, ktoré aktivuje tvorbu vitamínu D.
Taktiež mierne cvičte aspoň tridsať minút každý deň. Cvičenia s odporom a cvičenia s váhami sú obzvlášť dôležité pre zlepšenie hustoty kostných minerálov a prevenciu osteoporózy.
No a nakoniec, prestaňte fajčiť a pite menej alkoholu.
Prírodná liečba osteoporózy
A čo máte robiť, ak sa osteoporóza u vás nanešťastie už rozvinula?
Tejto téme sa podrobne venujeme v našej elektronickej knihe o prírodnej liečbe osteoporózy. Viac informácií o nej nájdete TU (o českej verzii e-knihy TU).
V knihe sa dozviete všetky dôležité informácie, ktoré potrebujete k prírodnej a skutočne efektívnej liečbe osteoporózy.
Napríklad zistíte, prečo klasické lieky na osteoporózu sú zlá voľba, ako vplýva osteoporóza na riziko zlomenín, aké cvičenia zvyšujú hustotu kostí, aká je vhodná strava pri osteoporóze, ktoré bylinky ju liečia a množstvo ďalších užitočných informácií.

Pridaj komentár