Teplovzdušné rúry patria dnes medzi veľmi vychvaľované kuchynské spotrebiče, ktoré sa nachádzajú v mnohých domácnostiach. Avšak americká lekárka špecializujúca sa na dlhovekosť varuje pred ich používaním.
Dr. Poonam Desaiová z New Yorku odhalila, prečo môžu teplovzdušné fritézy spôsobiť viac škody ako úžitku.
„Som lekárka špecializujúca sa na dlhovekosť a svoju fritézu som vyhodila. Hoci teplovzdušné fritézy poskytujú zdravšiu alternatívu k vyprážaniu vďaka menšej spotrebe oleja, počas varenia pri vysokej teplote stále produkujú akrylamid – chemikáliu spájanú s rakovinou,“ hovorí Dr. Desaiová.
Akrylamid je klasifikovaný ako potenciálne rakovinotvorný pre ľudí. Ide o bielu kryštalickú tuhú látku, ktorá sa prirodzene tvorí v určitých potravinách pri vysokých teplotách – najmä v tých obsahujúcich škroby, ako sú napríklad zemiaky.
„Čím dlhšie a pri vyššej teplote sa jedlo varí, tým viac akrylamidu môže produkovať,“ hovorí Dr. Desaiová.
„Navyše, mnohé fritézy majú nepriľnavé povrchy, ktoré obsahujú ďalšie pre zdravie nebezpečné látky, ako sú perfluórované a polyfluórované alkylsulfonáty (PFAS).“
Hoci sa súčasná expozícia ľudí látkam PFAS vo všeobecnosti považuje za nízku a nie je priamo spojená s rozsiahlymi zdravotnými problémami, austrálska vládna pracovná skupina hovorí o možnej súvislosti medzi nimi a určitými druhmi rakoviny.
Dr. Desaiová uvádza, že zo zdravotných dôvodov sa vyhýba používaniu teplovzdušných fritéz, ale ak by v nejakej musela variť, vybrala by si model z nehrdzavejúcej ocele. Zdôrazňuje však, že by ju používala len príležitostne.
Všeobecne sú fritézy považované úradmi za bezpečné na používanie – pokiaľ nemajú nepriľnavý povlak na báze PFAS, ktorý môže pri vystavení vysokým teplotám predstavovať zdravotné riziko.
Jej video si pozrelo viac ako päť miliónov ľudí, pričom mnohých jej vyhlásenie prekvapilo. Nie všetci však boli o jej tvrdeniach presvedčení, pričom jeden poznamenal: „Toto hovorili pred 40 rokmi o mikrovlnných rúrach. Je zaujímavé, že v každej domácnosti ju stále majú.“
Tu sa však žiada poznamenať, že aj mikrovlnné rúry sú stále mnohými expertmi na zdravie považované za škodlivé, napriek ich širokému používaniu.
Ďalšie stravovacie odporúčania Dr. Desaiovej týkajúce sa mlieka
Súčasné upozornenia Dr. Desaiovej ohľadne teplovzdušných fritéz prichádzajú len niekoľko mesiacov po jej odporúčaniach svojim pacientom bez diétnych obmedzení, aby pili bežné plnotučné kravské mlieko namiesto odstredeného (nízkotučného).
„Tu je dôvod, prečo uprednostňujem plnotučné mlieko pred odstredeným. Vyberám si plnotučné mlieko, pretože tuk pomáha lepšiemu vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch, ako sú vitamíny A a D,“ vysvetlila.
Dr. Desaiová ďalej vysvetlila, ako môže proces výroby odstredeného mlieka viesť k strate jeho prirodzených zdravotných prínosov, vrátane vitamínov:
„Väčšina odstredeného mlieka sa zvyčajne vyrába odstreďovaním plnotučného mlieka v odstredivke pri vysokej rýchlosti, čím sa tuk oddelí od tekutiny.
Na výrobu nízkotučného mlieka výrobcovia potom odoberajú tento odstredený tuk. Ale spolu s ním odoberú aj zdravé látky, ako sú vitamíny A a D. Tie potom pridávajú späť do mlieka ako umelú prísadu.
Neviem ako vy, ale ja uprednostňujem prijímanie živín v ich najprirodzenejšej forme. Navyše, vitamíny A a D sú vitamíny rozpustné v tukoch. To znamená, že pre optimálne vstrebávanie potrebujú tuk.
Odstredené mlieko má menej tuku a síce obsahuje vitamíny A a D ako umelé prísady, ale tie sa nevstrebávajú tak dobre ako prirodzene sa vyskytujúce vitamíny v plnotučnom mlieku.“
Ďalší problém odstredeného mlieka podľa Dr. Desaiovej je, že zvyšuje hladinu krvného cukru:
„Odstredené mlieko má nižšie množstvo tuku a kalórií v porovnaní s inými mliečnymi výrobkami, pričom na 100 gramov obsahuje 0,1 až 0,5% percenta tuku, avšak napriek tomu nie je dobré pre vaše metabolické zdravie. Spôsobuje totiž rýchlejší nárast hladiny glukózy.“
Mlieko prirodzene obsahuje laktózu, čo je sacharid, a sacharidy zvyšujú hladinu cukru v krvi, ale bez obsahu tuku ju zvýšia ešte rýchlejšie.
„Obsah tuku v plnotučnom mlieku pomáha brzdiť nárast hladiny cukru v krvi, ku ktorej dochádza pri konzumácii sacharidov. Takže, ak sa ma pýtate, radšej pijem plnotučné mlieko než odstredené, pretože zabezpečuje lepšiu absorpciu živín a menší nárast krvnej glukózy,“ uzatvára Dr. Desaiová.
Milan
O tom mlieku je pravda.Som diabetik a plnotučné mi nerobí žiadny problém.Možem do 3,5 až 4 % tuku a plnotučné má 3,6 %.