Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Krvny tlak
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Som lekárka a svoju teplovzdušnú fritézu som vyhodila do koša. Vy by ste mali tiež!

2. júna 2025 autor: redakcia 1 Comment

        
  

Som lekárka a svoju teplovzdušnú fritézu som vyhodila do koša. Vy by ste mali tiež!

Teplovzdušné rúry patria dnes medzi veľmi vychvaľované kuchynské spotrebiče, ktoré sa nachádzajú v mnohých domácnostiach. Avšak americká lekárka špecializujúca sa na dlhovekosť varuje pred ich používaním.

Dr. Poonam Desaiová z New Yorku odhalila, prečo môžu teplovzdušné fritézy spôsobiť viac škody ako úžitku.


„Som lekárka špecializujúca sa na dlhovekosť a svoju fritézu som vyhodila. Hoci teplovzdušné fritézy poskytujú zdravšiu alternatívu k vyprážaniu vďaka menšej spotrebe oleja, počas varenia pri vysokej teplote stále produkujú akrylamid – chemikáliu spájanú s rakovinou,“  hovorí Dr. Desaiová.

Akrylamid je klasifikovaný ako potenciálne rakovinotvorný pre ľudí. Ide o bielu kryštalickú tuhú látku, ktorá sa prirodzene tvorí v určitých potravinách pri vysokých teplotách – najmä v tých obsahujúcich škroby, ako sú napríklad zemiaky.

„Čím dlhšie a pri vyššej teplote sa jedlo varí, tým viac akrylamidu môže produkovať,“ hovorí Dr. Desaiová.

„Navyše, mnohé fritézy majú nepriľnavé povrchy, ktoré obsahujú ďalšie pre zdravie nebezpečné látky, ako sú perfluórované a polyfluórované alkylsulfonáty (PFAS).“

Hoci sa súčasná expozícia ľudí látkam PFAS vo všeobecnosti považuje za nízku a nie je priamo spojená s rozsiahlymi zdravotnými problémami, austrálska vládna pracovná skupina hovorí o možnej súvislosti medzi nimi a určitými druhmi rakoviny.

Dr. Desaiová uvádza, že zo zdravotných dôvodov sa vyhýba používaniu teplovzdušných fritéz, ale ak by v nejakej musela variť, vybrala by si model z nehrdzavejúcej ocele. Zdôrazňuje však, že by ju používala len príležitostne.

Všeobecne sú fritézy považované úradmi za bezpečné na používanie – pokiaľ nemajú nepriľnavý povlak na báze PFAS, ktorý môže pri vystavení vysokým teplotám predstavovať zdravotné riziko.

Jej video si pozrelo viac ako päť miliónov ľudí, pričom mnohých jej vyhlásenie prekvapilo. Nie všetci však boli o jej tvrdeniach presvedčení, pričom jeden poznamenal: „Toto hovorili pred 40 rokmi o mikrovlnných rúrach. Je zaujímavé, že v každej domácnosti ju stále majú.“

Tu sa však žiada poznamenať, že aj mikrovlnné rúry sú stále mnohými expertmi na zdravie považované za škodlivé, napriek ich širokému používaniu.

Ďalšie stravovacie odporúčania Dr. Desaiovej týkajúce sa mlieka

Súčasné upozornenia Dr. Desaiovej ohľadne teplovzdušných fritéz prichádzajú len niekoľko mesiacov po jej odporúčaniach svojim pacientom bez diétnych obmedzení, aby pili bežné plnotučné kravské mlieko namiesto odstredeného (nízkotučného).


„Tu je dôvod, prečo uprednostňujem plnotučné mlieko pred odstredeným. Vyberám si plnotučné mlieko, pretože tuk pomáha lepšiemu vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch, ako sú vitamíny A a D,“ vysvetlila.

Dr. Desaiová ďalej vysvetlila, ako môže proces výroby odstredeného mlieka viesť k strate jeho prirodzených zdravotných prínosov, vrátane vitamínov:

 „Väčšina odstredeného mlieka sa zvyčajne vyrába odstreďovaním plnotučného mlieka v odstredivke pri vysokej rýchlosti, čím sa tuk oddelí od tekutiny.

Na výrobu nízkotučného mlieka výrobcovia potom odoberajú tento odstredený tuk. Ale spolu s ním odoberú aj zdravé látky, ako sú vitamíny A a D. Tie potom pridávajú späť do mlieka ako umelú prísadu.

Neviem ako vy, ale ja uprednostňujem prijímanie živín v ich najprirodzenejšej forme. Navyše, vitamíny A a D sú vitamíny rozpustné v tukoch. To znamená, že pre optimálne vstrebávanie potrebujú tuk.

Odstredené mlieko má menej tuku a síce obsahuje vitamíny A a D ako umelé prísady, ale tie sa nevstrebávajú tak dobre ako prirodzene sa vyskytujúce vitamíny v plnotučnom mlieku.“

Ďalší problém odstredeného mlieka podľa Dr. Desaiovej je, že zvyšuje hladinu krvného cukru:

„Odstredené mlieko má nižšie množstvo tuku a kalórií v porovnaní s inými mliečnymi výrobkami, pričom na 100 gramov obsahuje 0,1 až 0,5% percenta tuku, avšak napriek tomu nie je dobré pre vaše metabolické zdravie. Spôsobuje totiž rýchlejší nárast hladiny glukózy.“

Mlieko prirodzene obsahuje laktózu, čo je sacharid, a sacharidy zvyšujú hladinu cukru v krvi, ale bez obsahu tuku ju zvýšia ešte rýchlejšie.

„Obsah tuku v plnotučnom mlieku pomáha brzdiť nárast hladiny cukru v krvi, ku ktorej dochádza pri konzumácii sacharidov. Takže, ak sa ma pýtate, radšej pijem plnotučné mlieko než odstredené, pretože zabezpečuje lepšiu absorpciu živín a menší nárast krvnej glukózy,“ uzatvára Dr. Desaiová.





Súvisiace články:

  • Nebezpečná pochúťka: Zemiakové lupienky sú plné karcinogénnych látok
  • Ako variť a piecť potraviny tak, aby si zachovali živiny a zároveň, aby nevznikali karcinogény
  • 10 bežných vecí v domácnosti spôsobujúcich rakovinu, ktoré by ste mali ihneď prestať používať
  • Toxické látky v zubných pastách, na ktoré by ste si mali dávať pozor!


        
  

Kategória: Strava Značky: akrylamid, toxíny, varenie, zemiaky

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Milan

    O tom mlieku je pravda.Som diabetik a plnotučné mi nerobí žiadny problém.Možem do 3,5 až 4 % tuku a plnotučné má 3,6 %.

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Priveľa premýšľania vytvára negatívne myšlienky: Tu je 5 techník na upokojenie mysle
  • Čo hovorí o vašej inteligencii to, keď neznášate zvuky prežúvania iných ľudí
  • Ako dešifrovať energetické správy, ktorými telo fascinujúco informuje o našom zdraví?

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.