Keď došlo na jedenie, cvičenie alebo chudnutie, tak pred 40 rokmi to boli „staré dobré časy“. Prečo?
Podľa autorov zaujímavej štúdie, je pre dnešných dospelých oveľa zložitejšie udržať si tú istú váhu ako našim náprotivkom pred troma či štyrmi dekádami. A to aj vtedy, ak sú množstvo a druh stravy či pohybu rovnaké.
Inými slovami, dospelý človek okolo tridsiatky, ktorý dnes skonzumuje denne 2000 kalórií a cvičí 2 hodiny týždenne, bude o 10% ťažší ako rovnako starý dospelý v rokoch 1980.
Ako je to možné?
Toto zistenie bolo prekvapením pre výskumný tím z Yorkovej univerzity v Toronte, ktorý sa podujal preskúmať, ako sa vyvíjal vzťah medzi prijímanými kalóriami v strave, fyzickým cvičením a obezitou v čase.
Na zistenie týchto informácii analyzovali stravovacie údaje o 36 400 Američanoch medzi rokmi 1971 až 2008 a tiež údaje o cvičení 14.419 indivíduí medzi rokmi 1988 až 2006.
Dospeli k záveru, že pri rovnakých podmienkach v stravovaní a fyzickej aktivite bude súčasný človek mať index telesnej hmotnosti o 2,3 bodu vyšší než pred 40 rokmi, čiže bude vážiť o 10% viac ako v roku 1985.
Ide o dosť pochmúrnu správu a to obzvlášť pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť alebo si udržať zdravú váhu.
Otázkou preto je, aké iné faktory než strava a cvičenie prispievajú k nárastu obezity?
Výskumný tím je presvedčený, že za tento stav môžu 3 faktory:
1. Vystavenie tela chemikáliám
Pesticídy a niektoré ďalšie chemikálie v plastoch, potravinách, kozmetike, nábytku a ďalších predmetoch každodennej potreby (BPA, ftaláty) prispievajú k priberaniu.
Ide hlavne o ich schopnosť narúšať hormonálnu rovnováhu a metabolizmus.
2. Zmena črevnej mikroflóry
Črevná mikroflóra dnes nie je tou, čím bývala pred 40 rokmi. Keďže je známe, že niektoré baktérie žijúce v črevách majú vplyv na telesnú váhu, ich zmena môže byť určujúcim faktorom.
Výskumný tím predpokladá, že k tejto zmene črevnej mikroflóry prispeli tri zmeny v stravovacích návykoch.
Prvou zmenou je to, že dnes ľudia konzumujú viac mäsa ako pred 40 rokmi a navyše, toto mäso obsahuje antibiotiká, hormóny a steroidy.
Druhou zmenou je zvýšené používanie umelých sladidiel, ktoré, ako bolo dokázané, vedú u ľudí k obezite, pretože narúšajú metabolizmus, znižujú inzulínovú rezistenciu tela a vyvolávajú ďalšie poruchy v organizme.
Treťou zmenou je naša obľuba v konzumovaní rafinovaných, spracovaných potravín, ktoré sa ukázalo, že dokážu meniť zloženie našej črevnej mikroflóry.
3. Zvýšené užívanie liekov proti depresii
Posledné štatistiky ukazujú, že medzi rokom 1985 a súčasnosťou došlo k 400% zvýšeniu užívaniu antidepresív.
Len v USA dnes berie tieto lieky 11% ľudí nad 12 rokov. Najčastejšie predpisovanými antidepresívami sú takzvané selektívne inhibítory znižovačov serotonínu (SSRI).
Tieto, ale aj iné druhy antidepresív, majú jeden nepríjemný vedľajší účinok – priberanie na váhe. Experti tvrdia, že 25% ľudí užívajúcich antidepresíva môže očakávať pribratie aspoň 5 extra kíl navyše.
Čo môžete proti tomuto robiť?
Záver výskumníkov teda nie je veľmi pozitívny: Aby ste si udržali tú istú váhu ako pred rokmi, musíte jesť menej a cvičiť viac. Okrem toho je potrebné sa zamerať aj na hore uvedené príčiny zvýšeného priberania.
Konkrétne, výskumný tím odporúča nasledovné:
Odporúčanie č.1: Vyhýbajte sa škodlivým chemikáliám vždy, keď je to možné a zvlášť tým, ktoré narúšajú hormonálnu rovnováhu, ako sú BPH, flaláty, olovo, ortuť a orgánofosfátové pesticídy.
Odporúčanie č.2: Podporujte zdravú črevnú mikroflóru tým, že budete konzumovať potraviny bohaté na probiotiká (jogurty, kombucha, kyslá kapusta) a uprednostňovať stravu obsahujúcu celostné (nie polotovary) a surové potraviny.
Odporúčanie č.3: Ak užívate lieky ako antidepresíva, kortikosteroidy, lieky na cukrovku, beta-blokátory, potom sa pokúste zistiť u vášho lekára, či k nim neexistujú prírodné alternatívy (bylinky, špeciálne potraviny a podobne).
Aj keď to nepôjde, stále je dobré, že o týchto faktoroch spôsobujúcich priberanie budete vedieť a tak môžete učiniť iné protiopatrenia.
Ďalšie príčiny nadmerného priberania
Okrem uvedených faktorov sa autori štúdie domnievajú, že príčinou zvýšeného priberania u ľudí v súčasnosti môžu byť aj 3 ďalšie faktory.
1. Stres
Vzťah medzi stresom a priberaním je ten, že stres vedie k zníženiu hladiny serotonínu, čo vyvoláva zvýšenú žiadostivosť po sacharidoch (sušienky, čokoláda, čipsy, zmrzlina a podobne).
Pri chronickom strese sa zvyšuje hladina stresového hormónu kortizolu, s čím je spájaná akumulácia tuku, čo potom zasa zvyšuje kortizol a nastáva tak začarovaný cyklus.
Je zrejmé, že za posledných 40 rokov množstvo stresu v spoločnosti vzrástlo. Viaceré výskumy odhadujú jeho nárast vo všetkých sociálnych kategóriách v rozmedzí 10 až 30%.
2. Spánok a expozícia svetla
Nedostatok spánku a obezita je veľmi nezdravá kombinácia.
Štúdia amerického Centra pre kontrolu chorôb (CDC) na 14 000 dospelých zistila, že ľudia, ktorí spia denne menej ako 6 hodín, budú pravdepodobnejšie obéznejší než ľudia so spánkom 7 až 9 hodín denne.
Na nedostatok spánku vplýva aj neustály nárast expozícii umelého osvetlenia či už zvonku z ulice, alebo z domácich zdrojov ako sú televízory, mobily alebo počítače.
Nadmerná svetelná expozícia potláča produkciu spánkového hormónu melatonínu.
3. Elektromagnetické polia
Je evidentné, že za posledných 40 rokov došlo k neúmernému nárastu kontaminácie nášho prostredia rôznymi druhmi elektromagnetických polí – mobilné vysielače, wi-fi, televízne vysielanie a podobne.
Štúdia z roku 2012 poukázala na to, že ľudia, ktorí žili 6 rokov vo vzdialenosti menšej ako 100 metrov od vysielača pre mobilné telefóny, mali oveľa menšie množstvo vyplavovaných hormónov do krvi.
Týka sa to hlavne hormónov štítnej žľazy. To potom u nich viedlo k hypotyreóze, čiže zníženej funkcii štítnej žľazy, ktorá sa prejavuje práve priberaním a zvýšenou únavou.
Milan
Môj názor /možno čudný/ je, že naša strava je zlá. Všetky potraviny sú sú pestovane na vysoký obsah hmoty, kde je v pomeru k hmote málo minerálov, vitaminov, atď. Preto telo vyžaduje väčší príjem potravy, aby tieto latky získalo a to navyše sa v tele ukladá vo forme tuku.
Stravujem sa takmer výhradne svojimi plnohodnotnými potravinami a stačí mi polovina jedla, schudol som, ale vo veku 74 rokov vládzem robiť 3 zahrady a nepotrebujem žiadne lieky, nehovoriac o tom, že zmizli všetky vážne choroby, ktorými som trpel.
Hansi
Dnes sa už robí na všetko, čo sa dá vysvetliť sedliackym rozumom štúdia. Patrím k staršej generácii a na to, aby som vedel posúdiť spôsob života pred 50 rokmi nepotrebujem nejakú štúdiu. Ja som poznal starých a prastarých rodičov, ktorí sa narodili ešte v 19. storočí a viem ako a kde žili. Poznal som Ich spôsob a štýl života, stravovacie návyky atď. Dnes je veľa štúdií o ničom, len ako dobrá zárobková činnosť. Spomenutá štúdia je toho dôkazom.
Barbara
Súhlasím! Tak je to, ja (ako sirota) som vyrastala medzi starými rodičmi (z mnohodetných rodín) aj oni, aj ich súrodenci žili do 82 až 96 rokov a nebrali lieky. Pracovali, ale aj oddychovali a ich život sa netočil „okolo jedenia“ a mali iný štýl života – podrobne to neopíšem, lebo všade, kde som to napísala – vymazali. Takže my už musíme len výsledkov štúdii sa riadiť a nie podľa toho, čo sme na vlastné oči videli:))…
Barbara
Ešte raz som tento článok prečítala a dobre som sa zasmiala nad touto vetou: „…potom sa pokúste zistiť u vášho lekára, či k nim neexistujú prírodné alternatívy (bylinky, špeciálne potraviny a podobne).“ – to je škoda sa aj pokúsiť, lebo dnešní lekári už nepoznajú alternatívy, iba lieky a aj keby poznali, tak pre nich je výhodné predpísať lieky. Už nie jeden sa nad tým rozčúlil a nakričal na mňa, že čo od neho chcem, ak lieky nechcem!