Syr feta je jeden z najjedinečnejších syrov, aké sa dajú nájsť. Má mierne orieškovú chuť, mäkkú, no pevnú štruktúru a dodáva dokonalú, mierne slanú syrovú energiu inak fádnemu jedlu.
Ak ste niekedy jedli jedlo gréckej, stredomorskej alebo stredovýchodnej kuchyne, potom viete, ako veľmi dokáže feta pozdvihnúť jeho chuť.
Možno však neviete, že rovnako, ako je chutný, môže byť pre vás syr feta aj dobrý. Jeho jedinečný nutričný profil by mu v skutočnosti mohol vyslúžiť titul „Najzdravší syr sveta“.
Prečítajte si o všetkých zdravotných benefitoch syra feta, aby ste zistili, o aké prínosy by ste mohli prichádzať!
Výživové hodnoty syra feta
Syr? A zdravý? Naozaj?!
Veď nie je tomu tak dávno, čo sme pred konzumáciou syrov varovali v našom inom článku. Tak ako tomu býva zvyčajne, aj v tomto prípade však existuje jedna výnimka – syr feta.
Nie je to síce brokolica, no syr feta má niektoré nepopierateľné výživové zlaté hviezdičky, najmä keď je vyrobený z bio ovčieho alebo kozieho mlieka.
Začnime tým, že si porovnáme dobré a zlé stránky tohto jedinečného syrového produktu:
Dobré zdravotné prínosy syra feta
Dobrý zdroj:
- bielkovín (14 g na pohár)
- riboflavínu (1,3 mg na pohár, 74% odporúčanej dennej dávky)
- vitamínu B12 (2,5 mg na pohár, 42% odporúčanej dennej dávky)
- vápnika (739 mg na pohár, 74% odporúčanej dennej dávky)
- fosforu (506 mg na pohár, 51% odporúčanej dennej dávky)
To zlé
Vysoký obsah:
- cholesterolu (133 mg na pohár, 44% odporúčanej dennej dávky)
- sodíka (1674 mg na pohár, 70% odporúčanej dennej dávky)
Na obsah cholesterolu a sodíka v strave sa však poslednú dobu objavujú protichodné názory, podľa ktorých až taký veľký problém nepredstavujú.
Takže s prižmúrením jedného oka môžeme povedať, že aj tie „zlé“ veci nie sú v skutočnosti až také zlé.
6 prekvapujúcich zdravotných prínosov syra feta
Okrem čistého obsahu živín však má feta aj niektoré svoje jedinečné vlastnosti, ktoré ho robia hodným označenia najzdravší syr.
Týchto 6 prekvapujúcich zdravotných prínosov vás možno prinútia po ňom siahnuť, keď sa budete rozhodovať, či pridať alebo nepridať fetu do svojho obedného šalátu.
1. Vhodný pre ľudí, ktorí nedokážu tráviť výrobky z kravského mlieka
Či o tom viete, alebo nie, väčšina populácie má v rôznej miere ťažkosti s trávením výrobkov z kravského mlieka. Zdravotných prínosov syra feta sa to netýka!
Vďaka fete sa vôbec nemusíte vzdávať syra! O jeho dobrú kvalitu sa stará hlavne ovčie a niekedy kozie mlieko, ktoré sú oveľa ľahšie pre náš žalúdok.
Fetu, vyrobenú z kravského mlieka, by ste vlastne nemali nikdy kupovať – nie je to skutočná feta a má úplne iný chuťový profil.
2. Kombinácia histidínu a vitamínu B6
Histidín je esenciálna aminokyselina (najmä u detí), čo znamená, že ho naše telá nevytvárajú a musíme ho získavať zo stravy.
Vitamín B6 je dôležitý pri premene potravy na energiu, pri metabolizme tukov a bielkovín a je kľúčovou živinou pre naše oči, vlasy, kožu a pečeň.
Keď kombinujete histidín s vitamínom B6, vytvárajú sa histamíny, ktoré sú súčasťou imunitnej odozvy buniek vášho tela v reakcii na zranenie a chorobu.
O zápale a histamínových reakciách sa často hovorí negatívne, z hľadiska chronického ochorenia a alergických reakcií. V skutočnosti sú však malé množstvá zápalu pre zahnanie choroby a pomoc pri liečení vášho tela potrebné.
Syr feta sa tým stáva prospešný pre váš imunitný systém, najmä keď sa konzumuje spolu s potravinami, bohatými na antioxidanty, ako sú ovocie a zelenina.
Štúdie tiež ukazujú, že potraviny obsahujúce histidín a zároveň vitamín B6 sú osožné pri liečbe, zlepšovaní a zotavovaní sa z problémov s únavou.
3. Vysoký obsah bielkovín
Bielkoviny obsahuje každá bunka vášho tela. Potrebujeme ich na opravu buniek a tvorbu nových a tiež pre správnu činnosť imunity.
Fungujú ako enzýmy, protilátky, poslovia, štruktúra a opora, transport a úložisko. Jednoducho, bez bielkovín by sme nevedeli existovať!
4. Cukrovka 2. typu
Jedným z najlepších prínosov syru feta je jeho vysoký obsah bielkovín (predstavujúci 4 gramy bielkovín na 28-gramovú porciu!).
Ešte lepší je fakt, že ako účinná je bielkovina, najmä tá z mliečnych produktov živočíšneho pôvodu, pri znižovaní vášho rizika cukrovky 2. typu.
Vedci zistili, že bielkovina v týchto produktoch má pozitívny účinok na vylučovanie inzulínu a že kombinácia vápnika, horčíka, draslíka, konkrétnych aminokyselín a cukrov s nízkym glykemickým indexom majú prospešné účinky na reguláciu hladiny glukózy, citlivosť na inzulín a sekréciu inzulínu.
To zasa následne znižuje vyše riziko vzniku cukrovky 2. typu.
5. Vápnik a kostné zdravie
Nie je žiadnym prekvapením, že syr feta je dobrý zdroj vápnika, minerálu, ktorý hrá neodmysliteľnú rolu v zdraví vašich kostí. Vápnik tiež pomáha správnej zrážanlivosti vašej krvi, vysielaniu odkazov vašim nervom a sťahovaniu vašich svalov.
Až 99% vašich zásob vápnika sa nachádza vo vašich kostiach a zuboch a vy strácate vápnik každý deň cez kožu, odrastené nechty, a tiež močom či stolicou.
Bohužiaľ, vápnik si vaše telo nevie vyrobiť samo (keďže ide o základný prvok), aby ho nahradilo a tak ho prijímate buď z potravy, alebo si ho vaše telo kradne z vašich kostí, čo vedie k zlomeninám, prasklinám a osteoporóze.
Ďalšími dôležitými minerálmi pre zdravie kostí sú vitamín D a horčík, bez ktorých si vápnik nemôže konať svoju prácu.
6. Vitamín A
Vitamín A je rozpustný v tuku a je veľmi dôležitý pre činnosť imunity, videnie, reprodukciu a komunikáciu medzi vašimi bunkami.
Feta je skvelým zdrojom vitamínu A a vďaka obsahu tuku v syre ho vaše telo lepšie absorbuje.
Tipy na kúpu kvalitného syra feta
Tu je 5 užitočných tipov:
1. Hľadajte syr vyrobený z ovčieho alebo kozieho mlieka (alebo z ich kombinácie).
2. Kupujte certifikovaný syr v bio kvalite.
3. Dávajte pozor na ožltnutie. Syr feta by mal byť stále biely a uložený v slanom náleve, aby si túto farbu zachoval. Zožltnutie znamená, že bol istý čas vystavený vzduchu mimo nálevu.
4. Ak sa dá, kupujte grécky. V Grécku platia pre fetu prísne normy (majú jasne stanovené priority!), pri kúpe gréckeho syru feta teda viete, že kupujete syr z autentického zdroja a že je poctivo vyrobený.
5. Na svojom povrchu by mal mať drobučké dierky a nemal by sa mrviť príliš ľahko. Ak sa nadmerne mrví, znamená to, že bol zrejme vyrobený z kravského mlieka (ide teda o nepravú fetu).
Záver
Syr feta má množstvo zdravotných prínosov a keď sa konzumuje v rozumnej miere, môže pomôcť zlepšiť vaše zdravie.
Už jeho malé množstvo dokáže dodať neuveriteľnú chuť inak trochu fádnym jedlám a tak neváhajte – pochutnajte si na troche syra feta. Vaše telo (a vaše chuťové poháriky!) sa vám poďakujú.
Pridaj komentár