Mandle sú neskutočné zdravou potravinou a poskytujú množstvo zdravotných prínosov. Sú bohatým zdrojom zdravých tukov, bielkovín, flavonoidov, anioxidantov a prospešných fenolov.
Ich pridanie do jedálnička tak poskytuje mnohé zdravotné prínosy a navyše telu dodávajú veľa energie.
Avšak, hoci si väčšina ľudí konzumujúcich mandľové mlieko myslí, že je zdravšie než kravské, tento druh mlieka v skutočnosti nie je až tak zdravý, ako si myslia, hlavne ak si ho kupujú z obchodu.
Čo je zlé na kupovanom mandľovom mlieku?
Konkrétnou závadou kupovaného mandľového mlieka je to, že obsahuje viac vody, sladidiel a ďalších prídavných látok než čisté mandle.
Výskum ukázal, že typické mandľové mlieko predávané vo Veľkej Británii obsahuje len 2% mandlí. Zvyšok je zmes sladidiel, vody, pridaných umelých vitamínov A, E a D.
Okrem toho, kupované mandľové mlieka obsahujú škodlivú látku karagenan, ktorá sa do nich pridáva ako zahusťovadlo.
Aby ste získali aspoň trocha významnú dávku vitamínov, museli by ste vypiť celé litrové balenie.
Tento fakt vysvetľuje aj to, prečo má kupované mandľové mlieko tak málo kalórii. V jednom pohári ich nájdete len zhruba 30, pričom hrsť mandlí ich má až 160.
Nezanedbateľnou nevýhodou kupovaného mandľového mlieka je aj jeho vysoká cena. Profit tak z neho majú zvyčajne len výrobcovia, nie však bežní konzumenti.
Odhaduje sa, že celkový obrat výrobcov tohto produktu len za tento rok dosiahne sumu 1,7 miliardy dolárov!
Prečo sa treba vyhýbať karagenanu
Ako sme už uviedli, do kupovaného mandľového mlieka sa pridáva zahusťovadlo karagenan, ktoré ma budiť dojem vysokej koncentrovanosti výrobku.
Alebo inými slovami, aby voda vyzerala ako husté mlieko.
Karagenan je však látka, ktorá vyvoláva zápaly v tráviacom trakte. Preto vám odporúčame, aby ste vy a vaši priatelia prestali kupovať túto drahú zmes vody, sladidiel, prídavných látok a zopár mandlí.
Namiesto toho si vyrobte vlastné mandľové mlieko. Takýmto spôsobom oveľa ľahšie získate zdravotné prínosy mandlí a vyhnete sa umelým sladidlám či iným škodlivinám.
Ako si vyrobiť domáce mandľové mlieko
Načo by ste si kupovali nekvalitné a drahé mandľové mlieko, keď si dokážete doma jednoducho vyrobiť vlastné!
Postup nájdete v nasledovnom videu (v angličtine):
Pre tých z vás, ktorí anglicky nerozumiete, tu je stručný návod v slovenčine:
1. Namočte za hrsť mandlí (polovicu pohára) v miske vody cez noc.
2. Ráno ich vložte do mixéra a rozmixujte s približne 6 dcl novej čistej vody (nie tej, v ktorej boli cez noc namočené).
3. Vymixovanú tekutinu preceďte cez látku alebo gázu a prelejte do sklenenej alebo keramickej nádoby.
4. Mandľové mlieko držte v chladničke a skonzumujte počas nasledujúcich 3 dní.
Záver
Uvedeným postupom získate mandľové mlieko, ktoré je nielen chuťovo oveľa bohatšie, ale aj omnoho zdravšie než to komerčné.
Prichutiť si ho môžete aj trochou škorice alebo vanilkového extraktu.
Pridaj komentár