Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Cievy a cholesterol
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Potravina, čo má viac antioxidantov ako čučoriedky, viac železa ako špenát a viac vitamínu A ako mrkva

6. septembra 2022 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

Potravina, čo má viac antioxidantov ako čučoriedky, železa ako špenát a vitamínu A ako mrkva

Existuje zelený prášok, ktorý obsahuje toľko kľúčových antioxidantov, enzýmov, vitamínov a minerálnych látok ako 5 porcií ovocia a zeleniny.

Mnohí z vás ho už vyskúšali a nevedia si ho vynachváliť. Reč je jednej zo superpotravín, ktorú poznali už starí Aztékovia ako úžasný zdroj zdravia, sily a vitality.


Obsahuje veľké množstvo bielkovín a z tohto dôvodu sa odporúča pre vegetariánov a tých, ktorí jedia málo mäsa. Čo to presne je, odkiaľ táto potravina pochádza a čo s nami v skutočnosti robí?

O tom všetkom vám dnes bližšie povieme v tomto článku.

Čo je spirulina

Spirulina patrí medzi sinice, ale skôr je známa ako modro-zelená riasa. Je právom pomenovaná podľa svojej jasnej farby. Mnohé z jej pigmentov môžu byť prospešné a biologicky dostupné, vrátane betakaroténu a chlorofylu.

Rovnako ako suchozemské rastliny, aj táto riasa produkuje kyslík pri fotosyntéze a je preplnená množstvom prospešných výživných látok.

Odkiaľ pochádza táto sinica?

Sinice sa môžu nachádzať v takmer každom suchozemskom a vodnom biotope – v oceánoch, sladkej vode, vlhkej pôde, dočasne navlhčených skalách na púšti, na holých skalách a pôde, dokonca i na antarktických skalách.

Najkomerčnejšie produkty americkej spiruliny sú zozbierané z brehov Havaja a Južnej Ameriky. Potom sa predávajú ako granule, prášky, pilulky a vločky, buď samostatne alebo ako ich zmesi.

Prínosy spiruliny

Spirulina obsahuje takmer 60% bielkovín a predstavuje skvelú alternatívu za kompletný zdroj živočíšnych bielkovín.


Rovnako sa o nej hovorí, že je jedným z mála rastlinných zdrojov obsahujúcich vitamín B12. Je to životne dôležitý vitamín, ktorý väčšine vegatariánov chýba v ich strave.

Je bohatá na zdravé tuky, ako sú kyselina alfa-lipoová ALA (omega 3), kyselina linolová LA (omega 6), kyselina gama-linolenová GLA (pomáha pri zápale) a kyselina dokosahexaenová DHA (primárna zložka mozgu).

1 gram spiruliny obsahuje:

  • o 3100% viac betakaroténu (vitamínu A) ako mrkva
  • o 5500% viac železa ako špenát
  • o 600% viac bielkovín ako tofu
  • o 280% viac antioxidantov ako čučoriedky

Spirulina obsahuje vitamíny B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (nikotínamid), B6 (pyridoxín), B9 (kyslina listová), vitamín C, vitamín D a vitamín E.

Medzi ďalšie prínosy spiruliny patria:

  • zmierňuje príznaky alergie
  • posilňuje imunitný systém
  • reguluje vysoký krvný tlak
  • reguluje hladinu cholesterolu
  • chráni pred rakovinou
  • podporuje rast zdravej bakteriálnej flóry v črevách
  • znižuje riziko vzniku šedého zákalu a makulárnej degenerácie súvisiacej s vekom
  • pôsobí protizápalovo a antibakteriálne
  • zvyšuje antivírusovú aktivitu proti HIV, herpesu a hepatitíde
  • zvyšuje inzulínovú rezistenciu
  • chráni pred chemoterapiou, ktorá spôsobuje poškodenie pečene

Je tiež skvelým zdrojom minerálov vápnika, draslíka, chrómu, medi, horčíka, mangánu, fosforu, selénu, sodíka a zinku.





Súvisiace články:

  • Zázračné liečivé účinky spiruliny, o ktorých vedeli už starodávni Aztékovia
  • Keď sa vám začne zhoršovať zrak, zaraďte do jedálnička niektoré z týchto 25 potravín
  • 10 superpotravín, ktoré výživoví odborníci opakovane zaraďujú medzi tie najzdravšie
  • 11 príznakov nedostatku vitamínu B12 a komplikácie, ktoré vám to môže spôsobiť


        
  

Kategória: Strava Značky: minerály, nedostatok živín, super potraviny, vitamíny

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Dávajte si pozor: Opakovaným prihrievaním niektorých jedál sa môžete priotráviť!
  • Čo vám hrozí z konzumácie umelých sladidiel ako aspartám, sacharín či sukralóza
  • Koktejl na posilnenie kĺbov: Rýchlo potlačí zápal a odstráni bolesti

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.