Niektoré náboženstvá zakazujú konzumáciu bravčového mäsa, pretože ho považujú za „nečisté“. Potrebujete k tomu vysvetlenie? Je na tom aj niečo viac než len náboženské presvedčenie?
Ako sa ukazuje, nejde len o iracionálnu náboženskú vieru. Existujú totiž aj experimentálne prípady, ktoré tento ich postoj podporujú.
V čom väzí problém bravčového mäsa?
Ošípané sú považované za všežravé zvieratá, čo znamená, že zjedia viacmenej všetko, dokonca aj pokazenú potravu, moč, výkaly či nebezpečné organizmy ako napríklad plesne.
Tráviaci systém ošípaných nestihne eliminovať naakumulované toxíny, pretože ich trávenie prebieha zvyčajne len 4 hodiny. Je to však dosť času na to, aby sa tieto toxíny vstrebali do krvi a uložili niekde v ich tele. Zvyčajne sa ukladajú do tuku a vnútorných orgánov.
Spotrebiteľský magazín Consumer Reports vykonal zaujímavý test na približne 200 vzorkách bravčového mäsa.
Výsledok bol taký, že až 69% vzoriek preukázalo kontamináciu baktériou Yersinia enteroclitica. Ide o veľmi nebezpečný miktrorganizmus, ktorý spôsobuje horúčky, hnačku, zvracanie a kŕče.
A čo je ešte horšie, pomleté bravčové mäso má vyššiu šancu dodatočnej kontaminácie ako krájané mäso.
Okrem toho, testy často ukázali v bravčom mäse prítomnosť kontroverzných liečiv ako ractopamín, ktorý je už v niektorých krajinách Európy a v Číne zakázaný.
Mnohé z baktérií nájdené v bravčovom mäse sú rezistentné na antibiotiká. Ich prenos na človeka tak môže spôsobovať ťažko liečiteľné infekcie.
Parazity v bravčovom mäse
Bravčové mäso sa nevyznačuje iba prítomnosťou nebezpečných baktérii. Bežne sa v ňom nachádzajú aj rozličné druhy parazitov a zdroje infekcií, ktoré sa taktiež môžu preniesť na človeka.
Ide hlavne o nasledovné druhy:
- Teania solium – črevný parazit, ktorý napáda rôzne tkanivá a vyvoláva stratu chuti do jedla
- Menangle infekcia – spôsobuje horúčky, zimomriavky, migrény a potenie
- Trichinela – parazitický červ vyvolávajúci opuchy, myalgiu, horúčky a nevoľnosti
- Hepatitída E – virálna infekcia spôsobujúca únavu, nevoľnosť a žltačku. Závažnejšie prípady môžu viesť k fibróze a cirhóze pečene.
- Dirofilaria immitis (srdcový červ) – parazit, ktorý sa môže uhniezdiť v srdcu (na úvodnom obrázku je zobrazená operácia a vyberanie tohto parazita zo srdca)
Štúdie ukazujú, že dôkladné varenie dokáže znížiť riziko prenosu parazitov a infekcií. Neexistuje však stanovená teplota, pri ktorej sa zaručene zničia všetky cudzorodé organizmy alebo ich spóry.
Aké pravidlá dodržiavať pri jedení bravčového
Ak aj napriek všetkému doteraz uvedenému stále chcete naďalej konzumovať bravčové mäso, snažte sa dodržiavať nasledujúce pravidlá:
1. Kontrola teploty varenia
Počas varenia či pečenia mäsa používajte potravinársky teplomer so sondou, aby ste sa presvedčili, že je mäso dosiahne optimálnu teplotu v celom svojom objeme. Je nevyhnutné, aby sa v ňom zničili všetky cudzie organizmy.
Teplota by nikdy nemala klesnúť pod 62˚C a pri mletom mäse pod 71˚C.
Ideálne je riadne dlhodobé varenie v 100˚C vode ako opekanie, kde je ťažšie odmerať teplotu hlavne pri hrubších kúskoch mäsa.
2. Oddelenie od iných potravín
Bravčové mäso držte dôkladne oddelené od ostatných potravín.
Jedná sa hlavne o tie, ktoré sa konzumujú surové, ako napríklad zelenina.
3. Dôkladné umývanie rúk
Nezabudnite si vždy dôkladne umyť ruky po narábaní so mäsom.
Snažte sa mäso spracovať naraz, aby ste minimalizovali riziko, že dôjde ku kontaminácií iných potravín alebo kuchynského náradia, ako sú nože, krájacie dosky a podobne.
4. Zdravé bravčové
Pri nákupe mäsa uprednostníte také, kde boli prasce chované bez antibiotík, hormónov či iných liečiv.
Najlepším výberom je kúpa bio bravčového mäsa, u ktorého je prísny zákaz používania nebezpečných substancií.
5. Nedajte sa oklamať zavádzajúcimi označeniami na obale
Niekedy sa zvyknú na obaloch uvádzať zavádzajúce označenia ako „prírodné“, „z horských oblastí“ alebo „100% slovenské“, ktoré nemajú nič spoločné s užívaním antibiotík.
Dôležité sú priame vyjadrenia ako „bez antibiotík“, „bez hormónov“ alebo „bio“.
Je bio bravčové mäso riešením?
Bio bravčové mäso je určite zlepšením oproti tomu bežnému mäsu z tradičných veľkochovoch. Napriek tomu však aj naďalej existujú dôvody pre obavu.
Ošípané chované bežne vo výbehu alebo na poli sú extrémne náchylné na infekciu parazitom Trichinela spiralis, nazývaná aj ako prasací červ. Ten patrí medzi najobávanejšie druhy parazitov.
Dôkladné varenie ho dokáže zneškodniť, no musíte dôsledne dodržiavať pravidlá pre správnu prípravu mäsa, hlavne, aby bolo dôkladne uvarené v celom svojom objeme.
Riešením môže byť aj príležitostná konzumácia bravčového. Stále však existuje riziko, že s každou jeho konzumáciou rastie aj riziko prenosu niektorého z mnohých ochorení popísanom v tomto článku.
Ďalšie dôvody pre obavy
Ako by doteraz popísané problémy týkajúce sa bravčového mäsa nestačili, je toho ešte viac.
V našich končinách sa totiž až 97% ošípaných chová v uzavretých a priestorovo obmedzených podmienkach na veľkofarmách.
Tieto zvieratá nikdy nemajú šancu sa prebehnúť po zelenej tráve, nadýchať čerstvého vzduchu alebo hrať len tak na slnku. Sú natlačené v malých ohradách, kŕmené umelými kŕmnymi zmesami s pridanými liekmi, ktoré ich majú udržiavať pri živote a relatívnom zdraví.
K tomu sú nútené žiť na vlastných výkaloch, moči a zvratkách. V dôsledku toho až 1/4 ošípaných trpí svrabom – veľmi nepríjemným, až mučivým ochorením kože, ktorý neprechádza.
Bohužiaľ, väčšina prasiat žijú v podmienkach, kde sú nútené dýchať otravné plyny ako amoniak, ktorý sa vytvára z moču a výkalov. Tieto výpary poškodzujú ich pľúca až do takého štádia, že vyše 80% prasiat v čase porážky trpí chronickým zápalom pľúc.
Záver
Teror, ktoré musia tieto zvieratá inteligentnejšie ako psy znášať, nemá konca kraja. To, čo sme napísali v tomto článku je len vrcholom ľadovca. Približnú predstavu ste si však zrejme už vytvorili.
Naozaj je hodné uváženia, či konzumácia bravčového mäsa stojí za to riziko poškodenia zdravia a zároveň za utrpenie týchto zvierat.
lubomír
Zaujímavá informácia. My máme domáci chov. Ale aj tak si Vaše rady prisvojím.