Toto je zrejme najšialenejšia štúdia, aká bola kedy publikovaná. Jej dôsledky môžu byť ďalekosiahlejšie, než si dokážeme predstaviť.
V súčasnosti ľudia s vysokou hladinou cholesterolu užívajú každý deň lieky na jeho zníženie, ktoré však sami o sebe predstavujú veľké zdravotné riziko.
Najčastejšie ide o lieky zo skupiny statínov. Tie majú mnohé závažné vedľajšie účinky, napríklad spôsobujú svalovú slabosť, bolesti a tiež môžu vážne poškodiť mozog.
Nedávno vedci uskutočnili objav, ktorý môže úplne vyriešiť problém s vysokým cholesterolom a doslova zmiasť z povrchu zeme obrovský biznis s liekmi na jeho znižovanie.
Brazílske (para) orechy a cholesterol
V spomínanej štúdii sa vedci podujali skúmať, aký vplyv bude mať konzumácia brazílskych orechov na hladinu cholesterolu v krvi.
Testovaným dobrovoľníkom podali dávky 0, 5, 20 a 50 gramov brazílskych orechov (približne 0, 1, 4 a 10 orechov) a potom v rôznych časových intervaloch merali ich hladiny zlého LDL a dobrého HDL cholesterolu.
Výsledky ich priam šokovali.
Hladiny zlého cholesterolu sa začali znižovať a dobrého zvyšovať už po 9 hodinách od konzumácie. A najúžasnejšie na tom bolo, že k tomu stačila jediná dávka brazílskych orechov!
Pre porovnanie, liekom trvá približne 4 dni, kým sa po nich začnú hýbať hodnoty cholesterolu v krvi a musia sa užívať každý deň.
K výraznejšej úprave hladín cholesterolu dochádzalo už pri dávke 20 gramov, čiže približne 4 až 6 brazílskych orechov. Podrobnejšie uvedený vývoj ukazujú nasledovné grafy z predmetnej štúdie:
Graf 1 – Zlý LDL cholesterol
Graf 2 – Dobrý HDL cholesterol
Ak sa na spomínané grafy podrobnejšie zahľadíte, vyplýva z nich ešte jedno veľmi dôležité zistenie. A to, že hladiny cholesterolu sa nielenže upravili už po 9 až 24 hodinách, ale vydržali celých 30 dní!
Inými slovami: Namiesto každodenného užívania liekov s potenciálne nebezpečnými vedľajšími účinkami stačí raz za mesiac skonzumovať 20 až 50 gramov brazílskych orechov a máte po starostiach.
Za čo vďačia brazílske orechy svojmu účinku na cholesterol
Vedci predpokladajú, že za svoj účinok na znižovanie zlého a zvyšovanie dobrého cholesterolu vďačia brazílske orechy predovšetkým vysokému obsahu selénu.
Selén je v tele súčasťou približne 20 enzýmov, ktoré majú silné antioxidačné účinky. Dokáže chrániť telo pred degeneratívnymi ochoreniami ako sú cukrovka či laterálna skleróza.
Je veľmi dôležitý aj pre správnu funkciu imunitného systému, kardiovaskulárneho systému (hlavne ochrana pred koronárnym ochorením srdca) a bráni tiež oxidácii lipidov.
V tejto štúdii sa ukázalo, že ďalšou vlastnosťou selénu je ochranný účinok na cholesterol.
Veľkou prednosťou brazílskych orechov je, že obsahujú vysoké množstvo aj iných dôležitých živín ako napríklad:
- nenasýtené mastné kyseliny
- bielkoviny
- vláknina
- minerály horčík, fosfor, vápnik, zinok, železo, draslík a meď
- vitamíny E a B6
Záver
Ako sme už uviedli v úvode, ide zrejme o najdôležitejší objav v súčasnosti, ktorý vás môže ušetriť od užívania nebezpečných liekov na znižovanie cholesterolu.
Ak sa to netýka priamo vás, no máte v rodine alebo medzi priateľmi ľudí, ktorí berú na cholesterol lieky, určite tento článok s nimi zdieľajte! Bez pochýb vám za to budú do konca života vďační.
Pridaj komentár