Sacharidy sú takzvané makroživiny, ktoré telu dodávajú energiu, chránia ho pred chorobami a regulujú hmotnosť. Pozorovacie štúdie však dokazujú, že vysoký príjem zlých sacharidov môže zvýšiť riziko vzniku určitých typov rakoviny.
Existujú viaceré zdroje sacharidov, poďme si ich podrobnejšie prejsť jeden po druhom.
Rafinované sacharidy
Rafinované sacharidy zahŕňajú rožky, chlieb a iné pečivo obsahujúce bielu múku (vyrobené z rafinovaných obilnín) a tiež raňajkové cereálie, pizzu, ryžové koláčiky, vafle a bielu ryžu. Chýba im však vláknina a nutričná hodnota.
Telo trávi rafinované sacharidy rýchlejšie na vytvorenie krátkeho prívalu energie.
Akonáhle ale tento energetický výbuch skončí, telo si žiada novú energiu, a preto vysiela signály hladu. To vedie k vyššej spotrebe kalórií, čo môže prispieť k nárastu hmotnosti alebo obezite, čo následne zvyšuje riziko zdravotných problémov.
Cukry
„Rakovina a cukor sú najlepší priatelia,“ povedal raz Dr. Patrick Quillin, bývalý riaditeľ výživy pre Cancer Treatment Centers of America (Americké centrá pre liečbu rakoviny) v Oklahome.
„Cukor v podstate vyživuje nádory a podporuje rast rakoviny, ktorej bunky sa delia v miere 10 až 12-krát rýchlejšej ako zdravé bunky. V skutočnosti sa rakovina priam rozsvieti, keď sa cukor dostane do rakovinových buniek.“
Podľa Quillina dokáže príjem 10 čajových lyžičiek cukru spôsobiť asi 50-percentné zníženie fagocytózy (programovej smrti poškodených buniek) – ide o takzvaný „Pac-Manov efekt“ imunitnej odpovede.
Citoval tiež štúdiu, v ktorej sa zistilo, že u skúmaných subjektov „hodinu po konzumácii mierneho množstva cukru poklesla fagocytóza takmer o 38%.
O dve hodiny neskôr bol ich imunitný systém potlačený až o 44%, pričom ich imunitné funkcie sa zotavili až po celých piatich hodinách.“
Ultra-spracované potraviny
Ultra-spracované potraviny sú „zmesou veľkého počtu zložiek“ – obsahujú vysoké množstvo pridaných cukrov, tukov, hydrogenovaných olejov, soli, škrobov a prísad, ako sú umelé farbivá, príchute a stabilizátory.
Obsahujú len niekoľko ingrediencií z prírodných plnohodnotných potravín.
Výskumníci v štúdii publikovanej v British Medical Journal (Britský medicínsky žurnál) spojili 10-percentný nárast podielu ultra-spracovaných potravín v strave s 12-percentným nárastom rizika vzniku rakoviny.
Ide o zistenia, ktoré prispievajú k silným vedeckým dôkazom, ktoré spájajú zlé stravovanie s obezitou, nadváhou a rizikom rakoviny.
Dostupné dôkazy v metaanalýze publikovanej v časopise Clinical Nutrition (Klinická výživa) ukázali konzistentne významnú súvislosť medzi konzumáciou ultraspracovaných potravín a všeobecným rizikom rakoviny a tiež niekoľkých špecifických rakovín ako sú rakovina čreva, prsníka, hrubého čreva, pankreasu a konečníka.
Skvelé zdroje dobrých sacharidov a ďalších prospešných látok
Sacharidy vo svojej prirodzenej forme bohatej na vlákninu a živiny sú zdravé. Tu je krátky zoznam potravín, ktoré sú skvelým zdrojom dobrých sacharidov.
1) Zelená listová zelenina, ako je zelený listový šalát, kel, špenát a repa
Obsahujú karotenoidy pôsobiace ako antioxidanty a posilňujú vlastnú antioxidačnú obranu tela proti voľným radikálom, ktoré poškodzujú DNA, čo môže viesť k rakovine.
2) Biela zelenina, napríklad karfiol
Sú zdrojom luteínu (pigmentu, ktorý súvisí s vitamínom A), o ktorom sa ukázalo, že pomáha odstraňovať prebytočný estrogén a karcinogény z tela.
3) Oranžová, červená a škrobová zelenina, vrátane papriky, mrkvy, kukurice a celých zemiakov
Obsahujú antioxidačné karotenoidy (najmä beta-karotén), ktoré bránia voľným radikálom poškodzovať DNA vo vašich bunkách.
4) Ostatné rastlinné zdroje, ktoré sú zároveň bohaté na bielkoviny, ako je fazuľa, brokolica, strukoviny, huby, orechy a semená
Majú viac vlákniny, vitamínov, minerálov a aktívnych fytochemikálií, ktoré udržujú bunky zdravé a znižujú riziko poškodenia DNA buniek, čo spôsobuje rakovinu.
Mnohé orechy obsahujú väčšinou zdravé mono-nenasýtené mastné kyseliny (MUFA) – najmä kyselinu olejovú – o ktorých sa uvádza, že znižujú riziko rakoviny, napríklad kolorektálneho karcinómu a rakoviny pankreasu.
5) Nenasýtené oleje, vrátane olivového oleja a extra panenských olejov
Na tomto mieste sa žiada spomenúť aj zdravé rastlinné tuky, hoci nejde o sacharidy.
Štúdia publikovaná v International Journal of Molecular Sciences (Medzinárodnýžurnál molekulárnych vied) ukázala, že olivový olej obsahuje množstvo bioaktívnych látok vrátane polyfenolov a triterpénov, ktoré vykazujú protizápalové, antioxidačné a protinádorové vlastnosti.
Výskumníci v metaanalytických štúdiách zistili, že konzumácia olivového oleja sa spája s nižšou pravdepodobnosťou vzniku rakoviny prsníka a tráviaceho traktu.
6) Celé ovocie, ako sú banány, bobule, pomaranče a hrozienka
Živiny v ovocí nielen stimulujú imunitný systém, ale slúžia aj ako skvelý zdroj vlákniny, vitamínov, minerálov a prírodných antioxidantov, ktoré majú protirakovinové účinky.
7) Celé zrná, ako sú jačmeň, hnedá ryža, ovos a pšenica
Podľa štúdie publikovanej v Journal of the American College of Nutrition (Žurnál americkej fakulty pre výživu) majú fytoestrogény v celých zrnách hormonálne účinky a sú obzvlášť dôležité pri prevencii hormonálne závislých druhov rakoviny, ako je rakovina prsníka alebo prostaty.
Pridaj komentár