Vedeli ste, že táto super zdravá zelenina obsahuje viac železa ako špenát a viac vitamínu C než citrón či pomaranč?
Okrem toho, je plná aj ďalších prospešných látok a má takmer nekončiaci zoznam pozitívnych a liečivých účinkov na náš organizmus.
Nejakým nedopatrením sa však na ňu takmer úplne zabudlo po celé generácie. Pôvodom je síce z Eurázie, no dnes je rozšírená už takmer do každého kúta zeme.
Čo všetko dokáže žerucha
Nedávna štúdia došla k záveru, že žerucha je zrejme najzdravšou bylinkou na planéte. Teraz sa zrejme pýtate, že prečo?
Tak napríklad preto, lebo extrémne dobre znižuje v tele oxidačný stres a zvyšuje hladinu antioxidantov v krvi.
Z jej ďalších vnútorných účinkov spomeňme nasledovné:
- čistí krv a cievy
- zvyšuje úroveň energie
- stimuluje chuť do jedla
- prečisťuje telo od toxínov
Šťava zo žeruchy je veľmi vhodná aj na problémy s pokožkou. Lieči napríklad nasledovné kožné ochorenia:
- akné
- ekzémy
- vyrážky
- vypadávanie vlasov
- spálenie od slnka
Jediné, čo potrebujete urobiť, je odšťaviť žeruchu a šťavu potom naniesť na postihnuté miesta.
Na zosilnenie účinku si môžete urobiť aj žeruchové zábaly a to buď zo šťavy, alebo z pomliaždených listov.
Ako užívať žeruchu vnútorne
Žeruchu je potrebné užívať vždy v čerstvom stave, lebo iba vtedy sú k dispozícii všetky jej liečivé zložky.
Najlepšie je piť z nej šťavu, ktorá sa mieša s vodu v pomere 1:5 (1 diel žeruchovej šťavy a 5 dielov vody). Samozrejme, konzumovať sa môže aj priamo, napríklad v podobe listov do šalátu.
Žeruchovú šťavu však nepite každý deň, ale každý druhý deň, aby ste telu poskytli dostatok času na postupnú detoxikáciu.
Jej šťavu nikdy nepite priamo, ale zriedenú. Je totiž tak silná, že by mohla teoreticky podráždiť sliznice tráviaceho traktu.
Taktiež pri aplikácii na pokožku ju radšej zrieďte s vodou v pomere 1:1.
Vplyv žeruchy na rakovinu a choroby srdca
Viaceré súčasné štúdie odhalili účinky žeruchy na zastavovanie rastu nádorov a šírenie metastáz.
Zvlášť efektívna sa ukázala pri rakovine prsníka.
Experti tvrdia, že žerucha je veľmi účinná aj pri predchádzaní a liečbe kardiovaskulárnych ochorení ako je vysoký cholesterol či kôrnatenie ciev.
Tiež sa odporúča, aby fajčiari konzumovali aspoň z času na čas žeruchový šalát, pretože dokáže výborne predchádzať škodlivým následkom fajčenia.
Ako si pripraviť žeruchový šalát
Najprv žeruchové listy dobre umyte vo vode. Potom ju vložte vody s pridanou soľou a octom. Nechajte ju tam postáť približne 1 hodinu.
Následne listy zmiešajte s nakrájaným cesnakom, olivovým olejom a citrónovou šťavou. Pridajte aj trocha soli a čierneho korenia.
Podľa preferencie môžete ešte pridať ďalšie voliteľné druhy zeleniny ako napríklad cibuľu či paradajky.
Pred konzumáciou nechajte takto pripravený šalát ešte postáť 3 hodiny v chladničke.
Ako vyrobiť žeruchový zábal na pokožku
Nakrájajte listy žeruchy na malé kúsky a v kamenej miske ich pomliaždite, aby pustili tekutinu.
Pred ich nanesením na pokožku, postihnuté miesto najprv vydezinfikujte alkoholom. Potom naň priložte pomliaždené listy žeruchy, obviažte obväzom a upevnite leukoplastom.
Zábal nechajte pôsobiť 2 až 4 hodiny.
Na koniec dajte zábal dole a kožu si opláchnite studenou vodou.
Jaroslav jirsa
co to je ta žerucha ? uvádějte to i česky
redakcia
řeřicha