Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Zlepšenie zraku
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Mnohí ju neprávom volajú burina. V skutočnosti ide o jednu z najliečivejších bylín

2. júla 2024 autor: redakcia 5 komentárov

     5  
  

Mnohí ju neprávom volajú burina. V skutočnosti ide o jednu z najliečivejších bylín

Táto rastlinka pochádza pôvodne z Indie a Perzie, no v súčasnosti sa odtiaľ rozšírila už takmer do celého sveta.

V niektorých krajinách sa dokonca aj cielene pestuje a používa ako potravina. Bohužiaľ, vo väčšine ostatných krajín, vrátane Slovenska, sa považuje za burinu a preto sa zo záhrad a parkov odstraňuje a následne vyhadzuje.


Čo za rastlinu je portulaka zeleninová

Portulaka zeleninová (lat. Portulaca oleracea) je bežne sa vyskytujúca divoko rastúca rastlina, ktorú zrejme nájdete aj vo vašej záhrade. Má žlté kvety a hrubé mäsité listy.

Je možné ju bežne konzumovať, no najzaujímavejšie sú jej výživové a liečivé vlastnosti.

Semená portulaky prežijú v rôznych klimatických pásmach. Sú extrémne odolné a dokážu v zemi prežiť až 40 rokov a vyčkať tak na vhodné podmienky pre klíčenie. Vďaka tomu sa jej podarilo rozšíriť do celého sveta.

Táto odolná a vytrvalá liečivá rastlinka je obzvlášť prínosná pre imunitný systém a celkové zdravie človeka.

Niekedy sa jej hovorí aj prasacia burina, pretože prasiatka ju majú veľmi rady. Určite je to pre ne oveľa lepšia strava ako dnes používané geneticky modifikované krmivá pre zvieratá.

Nutričné zloženie portulaky

Čerstvé listy Portulaky zeleninovej obsahujú prekvapivo viac omega-3 mastných kyselín ako mnohé rybie oleje.

Má tiež jeden z najvyšších obsahov betakaroténu, teda formy vitamínu A, medzi známymi druhmi zeleniny. Vitamín A je dôležitý pre zdravie očí a tiež výborne chráni pred viacerými druhmi rakoviny.

Portulaka je tiež plná dvoch extrémne silných antioxidantov.

Ide o betalínové alkaloidné pigmenty žltý betaxantín a červený betakyanín. Oba tieto pigmenty majú silné antimutagénne a antioxidačné účinky.

Okrem toho portulaka obsahuje veľké množstvo nasledovných látok:

  • vitamín C
  • vitamíny skupiny B, vrátane niacínu a riboflavínu
  • karotenoidy
  • vápnik
  • horčík
  • draslík
  • železo
  • meď

Zdravotné účinky portulaky

Z mnohých zdravotných účinkov portulaky spomeňme aspoň tie najdôležitejšie:

1. Zdravie srdca a ciev

Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín výrazne napomáha udržiavať srdce v dobrej kondícii. Omega-3 kyseliny znižujú hladinu zlého cholesterolu v krvi a chránia tak pred artériosklerózou, infarktom a mŕtvicou.

2. Chudnutie

Táto rastlinka obsahuje málo kalórií a veľa vlákniny, ktorá vyvolá v človeku pocit plnosti. Pomáha tak pri chudnutí.


3. Hyperaktivita u detí

Štúdie ukazujú pozitívny vplyv omega-3 kyselín na znižovanie vývojových porúch u detí, ako sú ADHD či hyperaktivita.

4. Tráviace ťažkosti

V čínskej medicíne sa portulaka používa na liečbu hnačky, krvácania v črevách, úplavice a hemoroidov.

5. Kožné problémy

Portulaka dokáže pri povrchovej aplikácii dužiny liečiť viaceré kožné ochorenia, zmierňovať opuchy po uštipnutí hmyzom, znižovať vrásky či odstraňovať jazvy.

6. Prevencia rakoviny

Vysoký obsah vitamínu C, A a antioxidantov predchádza vzniku rakoviny. Chráni totiž bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

7. Osteoporóza

Minerály nachádzajúce sa v portulake chránia kosti pred osteoporózou. Vďačí za to hlavne vápniku, horčíku, železu a mangánu.

8. Červené krvinky a cirkulácia

Vysoký obsah železa a medi stimuluje produkciu červených krviniek, urýchľuje hojenie tkanív a orgánov a zlepšuje metabolizmus.

9. Podporuje zdravie vlasov a nechtov

Ak trpíte vypadávaním vlasov alebo lámavosťou nechtov, portulaka dokáže tieto problémy účinne liečiť.

Upozornenie

Existuje jedno obmedzenie konzumácie portulaky.

Tá totiž okrem prospešných látok obsahuje aj pomerne veľa oxalátov, ktoré môžu prispievať k tvorbe obličkových kameňov.

Ak teda máte nejaké predispozície na obličkové kamene alebo trpíte na iné ochorenie obličiek, potom portulaku konzumujte s mierou, prípadne sa jej úplne vyhnite.

Záver

Ako vidíte z tohto článku, portulaka má mnohé nutričné a zdravotné prednosti a preto by mala byť považovaná za liečivú rastlinu a nie za burinu.

Pri množstve peňazí, ktoré dnes ľudia míňajú za výživové doplnky a vitamíny, by konzumácia tejto bylinky mohla znamenať nielen výrazne zlepšenie ich zdravia, ale pre mnohých aj veľkú finančnú úsporu.





Súvisiace články:

  • Zoznam 86 druhov bylinkových čajov a ich liečivých účinkov
  • 3 rastliny, ktoré vám aktivujú duchovné schopnosti, prehĺbia uvedomenie a obnovia životnú energiu
  • 25 starovekých, no účinných liečebných metód, na ktoré ľudstvo časom zabudlo
  • Zázračné liečivé účinky spiruliny, o ktorých vedeli už starodávni Aztékovia


     5  
  

Kategória: Bylinky Značky: bylinky, omega-3, portulaka

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Andrej Ilčík

    Veľmi výstižná ilustračná snímka. Čakám, kedy mi Portulaka obrastie múry domu nie len zvonku, ale aj zvnútra. Nie, nie je to burina. Je to invázna burina! Ak je autor presvedčený o jej liečivých účinkoch, môže začať podnikať s jej predajom. Ja mu ponúkam záhradu ne pestovanie. Odpadnu mu všetky prípravne práce, nemusí siať, sadiť, stačí len zbierať.

    Odpovedať
  2. Daniela

    Nepíšete, ako ju konzumovať – ďakujem

    Odpovedať
    • redakcia

      Konzumuje sa čerstvá, do šalátov, na chleba namiesto papriky, do sendvičov, na pizzu a podobne. Môže sa použiť v jedlách namiesto špenátu. Tiež ju môžete pridávať do mixovaných smoothie.

      Odpovedať
  3. Samir Assaad

    Dobrý deň prajem!
    Áno, je to jedlá rastlina a veľmi zdravá.
    V Arabských krajinách sa konzumuje vo veľkom, surová (aj do šalátov) alebo polo-uverená.

    Priatelia,
    pokiaľ si chcete pozrieť videá o príprave tejto rastliny do rôznych jedál, môžete si skopírovať tieto dve arabské slová (الرجلة) alebo (البقلة), ako kľúčové slová na hľadanie cez Internet a nájdete nesmierne veľa článkov, videí, … .

    Pekný deň želám a buďte zdraví!

    S úctou,
    Samir Assaad
    0903 036 664

    Odpovedať
    • Eva Kumová

      Ďakujem Vám, Samir!
      Toto je geniálny spôsob, ako sa učiť od iných národov a kultúr! Ešte nikdy som nekopírovala arabské znaky, ale dúfam, že mi internet aj preloží do angličtiny viac informácií!

      Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • S týmto kefírom vyliečite skoro všetko – od trávenia cez imunitu až po kvasinky
  • Naučte sa, ako si vyrobiť vlastné maslo a už viac nekupujte predražené z obchodu
  • Pomocou týchto príznakov presne zistíte, ktorý vitamín vášmu telu chýba

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.