Dobrých reštauračných kuchárov často hnevá, keď si zákazník objedná dobre prepečený stejk. Prečo chce niekto znetvoriť nádherný kúsok mäsa na „sčernetú obhorenú gumu“?
Nejde len o estetický pocit, dnes už na to existuje aj vedecké zdôvodnenie. Podľa neustále narastajúceho množstva vedeckých dôkazov, konzumácia nadmerne prepečeného mäsa môže byť pre vaše zdravie veľmi škodlivá.
Pozrite sa, príliš prepečené potraviny a obzvlášť mäso vytvárajú chemické zlúčeniny známe ako glykotoxíny.
Podľa výskumu publikovaného Icahnskou fakultou medicíny v Mount Sinai, USA, konzumácia potravín s vysokým obsahom glykotoxínov môže byť príčinou mnohých chronických ochorení, vrátane Alzheimerovej choroby.
V prvej fáze štúdie výskumníci zistili, že myši odchované na strave obsahujúcej vysoký podiel glykotoxínov boli náchylné na rozvoj kognitívnych a pohybových problémov typických pre demenciu.
Pre upresnenie, išlo o špeciálny typ glykotoxínu nazývanom „pokročilý výsledný produkt glykácie“ alebo AGE.
Keď sa štúdia presunula z myší na ľudí, výsledky boli alarmujúco podobné
Výskumný tím monitoroval krvné hladiny AGE u 93 obyvateľov New Yorku vo veku nad 60 rokov počas 9 mesiacov.
Zistili, že účastníci, ktorí jedli viac glykotoxínov (čiže spáleného jedla) mali počas trvania štúdie aj vyššie hladiny AGE v krvi. Výsledkom bol pokles ich kognitívnych schopností v porovnaní s ich rovesníkmi.
Napriek obmedzenej veľkosti štúdie sú výskumníci presvedčení o dostatku dôkazov pre vyvodenie záveru, že konzumácia menej prepečeného mäsa (v angličtine „rare“ a „medium“) je jednoduchým spôsobom, ako znížiť riziko demencie a metabolických ochorení počas staroby.
Michael Woodward, výskumník demencie z organizácie Austin Health v Austrálii, k tomu dodáva:
„Tieto štúdie sú len predbežné a je potrebné uskutočniť viac výskumu vo forme veľkých epidemiologických štúdií predtým, než vydáme oficiálne odporúčania o tom, ako najlepšie piecť mäso.
Avšak, aj táto štúdia pridáva váhu do stále rastúceho súboru dôkazov, ktoré hovoria, že konzumácia napríklad vysoko mastných, vyprážaných a spracovaných potravín môže byť príčinou chorôb ako demencia, cukrovka či srdcovocievne ochorenia.“
Záver
Preto, pre lásku vás prosíme, prestaňte nadmerne prepekať mäso. Inak sa vám to vráti v podobe poškodeného zdravia.
Voľba vareného, prípadne mierne opraženého kuracieho alebo morčacieho mäsa je lepšia, ako opekaného bravčového či hovädzieho.
Kofyno
Ludia, ktori ziju, zomru…
Milan
Kuracie je lepšie,hlavne keď je nakrmené antibiotikami a podobným svinstvom.A spolovice upečené maso je zdravšie ? Hovorte to koňovi,možno vám uverí.