Obľubujete pikantné jedná a konzumujete ich vo väčšej miere ako by ste mali? Je pre vás štipľavá omáčka korením vášho života?
Štipľavé korenie má v jedle svoje opodstatnenie, ale nie za každú cenu. Najväčším problémom, s akým sa môžete stretnúť pri konzumácií korenistých jedál, je pálenie záhy.
Ak ste doteraz pálenie záhy už zažili, tak určite viete, že tento názov je veľmi vystihujúci.
Čo je pálenie záhy
Ide o strašný pocit pálenia v hrudníku, ktoré nastáva pri stúpaní žalúdočnej kyseliny do pažeráka.
Často stúpa preto, lebo sval uzatvárajúci žalúdok nedostatočne tesní. Nie len korenisté jedlá, ale napríklad aj zdvíhanie ťažkých bremien či obezita môžu byť príčinou týchto ťažkostí.
Hoci vinu dávame kyseline, ona má svoj dôležitý význam.
Akú úlohu má žalúdočná kyselina?
Jej hlavnou úlohou je, že pomáha pri trávení potravy. Rozkladá živiny v potravinách, ktoré sú pripravené na vstrebanie v tenkom čreve.
Žalúdočné kyseliny sa skladajú hlavne z kyseliny chlorovodíkovej a pepsínu.
Kyselina chlorovodíková je primárna kyselina v tráviacom procese a tiež rozkladá choroboplodné zárodky a baktérie zodpovedné za infekcie.
Pepsín je enzým, ktorý štiepi bielkoviny. Je teda zjavné, že žalúdočná kyselina je nevyhnutná pre zdravie človeka.
Čo je Antacid?
Keď má niekto skúsenosti s pálením záhy, typickým liekom na pomoc sú antacidá. Tieto lieky zarábajú farmaceutickým firmám obrovské zisky.
Antacidá sú látky, ktoré zmierňujú zažívacie ťažkosti vďaka tomu, že neutralizujú žalúdočné kyseliny.
Najúčinnejšou formou antacidov sú tzv. inhibítory protónovej pumpy (PPI). Tieto silné lieky sa zameriavajú na výrobný proces žalúdočnej kyseliny a významne znižujú kyslosť v žalúdku.
Avšak, nedávna štúdia prišla s novými informáciami o tomto populárnom liečive. Štúdia popisuje jasnú súvislosť medzi užívaním antacíd a výskytom demencie u starších ľudí.
Táto štúdia má veľký význam, pretože pálenie záhy sa vyskytuje najčastejšie u starších pacientov.
Antacidá súvisia s demenciou
Štúdia uverejnená v časopise Journal of American Medical Association skúmala celkom 73 679 ľudí vo veku nad 75 rokov.
Analyzoval sa výskyt demencie medzi dvoma skupinami:
- jedna skupina užívala pravidelne PPI (inhibítory protónovej pumpy)
- druhá neprijímala žiadne antacidá
Bolo zistené, že u pacientov užívajúcich antacída pravidelne boli významne zvýšené rizikové faktory rozvoja demencie.
Zo štúdie teda vyplynulo, že pri neužívaní PPI dochádzalo k menšiemu rozvoju demencie. Na základe toho môžeme povedať, že ak by sa o tom vedelo skôr, mohlo byť zabránené veľkému množstvu prípadov demencie.
Čo to pre vás znamená a ako nahradiť antacidá?
Štúdia ako táto je súčasťou rastúceho trendu, ktorý má zmeniť súčasné status quo.
Ak budeme naďalej objavovať negatívne vedľajšie účinky liekov, ktoré sme desaťročia používali, je ťažké veriť, aké sú skutočné zámery veľkých farmaceutických firiem.
Po takomto závažnom zistení by malo byť samozrejmé, že ak vy alebo niekto blízky užíva antacidá pravidelne, mali by ste radšej skúsiť inú, zdravšiu alternatívu pri boji proti páleniu záhy.
Jedna z prvých vecí, ktoré by ste mali urobiť je zistiť, či je skutočne potrebné užívanie antacíd vo vašom prípade? Je veľmi bežné, že ich lekári predpisujú, aj keď základným problémom je v skutočnosti niečo iné.
Konvenční lekári vidia prekyslenie alebo prítomnosť príliš veľkého množstva žalúdočnej kyseliny ako hlavnú príčinu žalúdočných štiav.
Ale v skutočnosti, väčšina ľudí má tráviace ťažkosti nie z prebytku, ale naopak z dôvodu nedostatku žalúdočnej kyseliny.
Keď niekto s už nízkymi hladinami žalúdočnej kyseliny užíva antacidá, ktoré poškodzujú telo, nastáva problém pri rozkladaní potravín, čo vedie k nedostatku živín.
Pre niekoho, kto má nedostatok žalúdočnej kyseliny je vhodné ju dopĺňať s betaínom kyseliny chlorovodíkovej (HCl).
Ide o prírodnú látku získavanú z repy, ktorá zvyšuje žalúdočné kyseliny pre optimálne rozdelenie potravín. Betaín HCL nájdete vo väčšine obchodov so zdravou výživou.
Záver
Ale čo ak netrpíte nedostatkom kyslosti žalúdka?
Našťastie, existuje viacero prírodných prostriedkov a spôsobov pre úpravu žalúdočných štiav. Podrobnejšie sme o nich písali v článku: 15 čajov, byliniek a iných prírodných liekov na žalúdočný reflux a pálenie záhy.
Na záver je nevyhnuté poukázať na to, že najdôležitejšie je chorobám predchádzať. Ideálne je úplne sa im vyhnúť, čo je možné so správnym životným štýlom a stravovaním.
Barbara
Nuž, ja odjakživa milujem koreniny, soľ, pepr, a chilli sú moje dennodenné dochucovadlá (okrem ďalších asi 10 roznych, ktoré pridávam do varených jedál) a možem povedať, že dobre poznám pálenie záhy z dávnejších čias, a brala som aj antacidá, kým som neprečítala rozne štúdie… a tak som na to prišla, že pálenie záhy nie je od korenín, ale od permanentného stresu a od klasického stravovania (jesť aj vtedy, ak človek nie je hladný, len preto, lebo práve sa zobudil alebo hodiny odbili 12 hodín a to je čas obeda, kedy treba jesť aj polievku, aj druhé jedlo, dokonca v závodných jedálňach aj dessert za tým… Teraz už toľko stresu nemám a hlavne sa nestresujem s jedením: Jem vtedy, keď som hladná a to, na čo mám chuť, a aj z toho polovičnú dávku a nie ako predtým! Nemám problém ani s nadváhou, ani so žalúdkom, ani s dráždivým črevom – všetky tie problémy sú zo stresu a zo zlozvykov v súvislosti s jedlom, ktoré do nás od detstva vštepovali.