Do akej miery je rakovina chorobou životného štýlu?
Vedci z kanadskej Univerzity v Calgary sa to rozhodli presne zistiť v nedávnom výskume na základe údajov z registra onkologických pacientov provincie Alberta.
Zistili, že riziko rakoviny nielenže úzko súvisí so životným štýlom človeka, ale že sa dá aj rýchlo zmeniť vo váš prospech – keď máte tie správne údaje.
To znamená, že je možné výrazne znížiť šancu na vznik rakoviny vykonaním len niekoľkých jednoduchých zmien vo svojom životnom štýle.
A ak chcete vedieť, nakoľko životný štýl človeka vplýva na jeho úroveň rizika rakoviny, tak je to vyše 40%.
Presnejšie povedané, vedci odhadli, že 40,8% prípadov náhodnej rakoviny „sa dalo pripísať“ 16 faktorom, ktoré špecifikovali vo svojom výskume. Ale citujme samotných vedcov:
„Celkovo odhadujeme, že 40,8% prípadov náhodnej rakoviny sa dalo pripísať 16 faktorom obsiahnutým v analýze.
Za najväčšiu rakovinovú záťaž bol zodpovedný tabak tvoriaci asi 15,7 % všetkých náhodných prípadov rakoviny (2 485 prípadov), po ktorom nasledovala fyzická nečinnosť a telesná nadváha, zodpovedajúce za asi 7,2 %, resp. 4,3 náhodných prípadov rakoviny.“
Rizikové faktory životného štýlu
Vo svojich predpokladoch si boli vedci celkom istí. Podľa poznámok štúdie tými 16 priradenými rizikovými faktormi boli:
1. fajčenie (pasívne aj aktívne)
2. nadváha či obezita
3. nedostatočná fyzická aktivita
4. nedostatočná konzumácia ovocia a zeleniny
5. nedostatočný príjem vlákniny
6. nadmerná konzumácia červeného a spracovaného mäsa
7. nedostatočný príjem vápnika a vitamínu D
8. konzumácia alkoholu
9. orálna antikoncepcia a hormonálna liečba
10. Epstein-Barrov vírus
11. vírusy hepatitídy typu B a C
12. ľudský papilomavírus
13. baktéria Helicobacter pylori
14. znečistenie ovzdušia
15. prirodzené a umelé UV žiarenie (soláriá)
16. radón a vedľajšie produkty dezinfekcie vody
Na základe údajov dokázali vedci dospieť k záveru, že celý rad osobných rozhodnutí, ktoré sú jednotlivcom dostupné, ich vlastne otvára vyšším rizikám vzniku nejakej formy rakoviny.
Konkrétne sa ujasnilo, že s rizikami jednotlivého druhu rakoviny veľmi súvisí jedlo. Zároveň pomáha predchádzať rakovine cvičenie a vyhnutie sa ďalším bežným faktorom prostredia.
Vedci sa zmienili o atributívnych položkách, ako sú „prispôsobiteľný životný štýl a faktory rizika prostredia“, čo značí, že tieto veci sa dajú zmeniť a ich účinky na mieru rizík druhov rakoviny sa dá zvrátiť.
Okrem toho výskum zistil, že ženy majú celkový odhad rizika životného štýlu mierne vyšší, predstavujúci 42,4 %, v porovnaní s mužmi, u ktorých tvorí len 38,7 %.
Závery výskumu
Hoci sa údaje zozbierané vedcami môžu ukázať ako nesmierne užitočné, stále nie sú úplné.
Vlastne, aj sami výskumníci priznávajú, že údaje o hladine expozície populácie „boli nepostačujúce“, prinajmenej v jednej oblasti, ktorú chceli preskúmať – ožarovania na liečebné účely (röntgeny, CT-čká a podobne).
Tu boli použité odborné odhady.
Na základe všetkých zozbieraných údajov a odhadovaných výsledkov štúdia uzatvára, že 40,8% rakovín pripisovaných premenlivému životnému štýlu a rizikovým faktorom prostredia sa dá ľahko pochopiť.
K rakovinovej záťaži najviac prispievali fajčenie tabaku, fyzická nečinnosť a nadmerná telesná hmotnosť. To značí, že keby človek dokázal zo svojho životného štýlu vylúčiť tieto tri veci, mohol by svoje riziko rakoviny účinne znížiť.
Vždy je užitočné mať na pamäti, že nejakú silu máte stále vo vlastných rukách aj v prípade niekedy smrteľnej a nekonečne desivej rakoviny.
Pridaj komentár