Úvodné štúdie skúmajúce zápalové ochorenie čriev ukázali, že toto ochorenie je najviac rozšírené v krajinách ako sú Veľká Británia, USA a niektoré krajiny v Európe.
V neskorších štúdiách sa zaznamenal prudký nárast tohto ochorenia v Kanade, ktorá sa dostala na prvé miesto v rebríčku jeho výskytu.
Kým v roku 1981 bol výskyt zápalového ochorenia čriev v Kanade na úrovni 44 prípadov na 100.000 obyvateľov, v roku 2000 to už bolo 283 prípadov. Podobný nárast sa ukázal aj v ostatných západných krajinách.
Otázka je, že prečo? Čo k takémuto vysokému nárastu ochorenia mohlo prispieť?
Môže za to umelé sladidlo sukralóza?
Na začiatok sa žiada spomenúť, že „zápalové ochorenie čriev“ je iné, hoc podobné ochorenie ako „syndróm dráždivého čreva“.
Zápalové ochorenie čriev je autoimunitné ochorenie, ktoré môže mať veľmi vážne následky. Syndróm dráždivého čreva je funkčná choroba čreva.
Keď konvenčná medicína zlyhá, mnohí pacienti so zápalovým ochorením čriev končia tak, že sú im v rámci liečby vyoperované veľké úseky čriev. Následkom sú celoživotné, často život ohrozujúce komplikácie.
Štúdia publikovaná v Kanadskom žurnále gastroenterológie prišla s teóriou, že toto nepríjemné ochorenie súvisí so znefunkčnením tráviaceho enzýmu proteáza, ktoré vyvoláva poškodenie črevnej mikroflóry.
No a ako hlavného podozrivého označili umelé sladidlá sacharín a sukralózu. Sacharín však nedával veľmi zmysel, pretože sacharín sa používal už skôr a na rozdiel od sukralózy boli pri sacharíne stanovené striktné pravidlá jeho používania.
Ako tvrdia autori štúdie:
„Ak nie sacharín, tak potom čo spôsobilo prudký nárast zápalového ochorenia čriev? Ukazuje sa, že príčinou môže byť sukralóza.
V roku 1991 totiž Kanada ako prvá na svete povolila používanie sukralózy ako bežného sladidla v cereáliách, nápojoch, dezertoch, polevách, plnkách, žuvačkách, cukríkoch, dresingoch, pečive, kompótoch, alkohole, pudingoch či sirupoch.“
Dnes je používanie sukralózy povolené takmer všade, vrátane Slovenska a Česka.
Ako sukralóza poškodzuje vaše zdravie
Uvedené zistenia podporuje aj neskoršia štúdia z roku 2008 publikovaná v Žurnále toxikológie a environmentálneho zdravia, ktorá objavila, že sukralóza:
- zvyšuje hodnotu pH v črevách
- znižuje množstvo prospešných baktérií v črevách až o 50%
V ďalších štúdiách sa ukázalo, že okrem znižovania prospešnej mikroflóry deaktivuje sukralóza tráviaci enzým proteázu a narúša funkciu čreva, ktoré slúži ako bariéra medzi obsahom čreva a krvou.
Čo sa teda asi stane, keď zničíte 50% svojej črevnej mikroflóry a zvýšite priepustnosť čriev pre toxíny? Logicky, zhoršenie vášho zdravia a imunity, ktorá sídli hlavne v črevách, je takmer garantované!
A čo je ešte horšie, veľa ľudí má kvôli vysokej konzumácii spracovaných potravín narušenú črevnú mikroflóru, ktorú si týmto umelým sladidlom ešte viac zhorší. Preto v dnešnej dobe je priam nevyhnutné užívanie probiotík ako doplnkov stravy.
Ak nie ste fanúšikom doplnkov, tak môžete konzumovať fermentované potraviny ako sú kefíry, kombucha, kyslá kapusta či iné kvasené druhy zeleniny.
Čo je to vlastne sukralóza?
Sukralóza je pomerne nové sladidlo oproti napríklad sacharínu, ktorý sa používa už oveľa dlhšie. Ako potravinová prísada má označenie E955.
Navyše, jej názov sa veľmi podobá na klasický cukor „sacharóza“, čo môže mnohých ľudí pri skúmaní zloženia potravín zmiasť.
Nejde však ani zďaleka o cukor. Jej molekula sa síce začína molekulou cukru, preto sa niekedy v reklamách dokonca hovorí, že je vyrobená z cukru, no od cukru má poriadne ďaleko.
V skutočnosti ide o umelo vyrobenú látku pomocou chlóru, podobne ako napríklad ďalšie neslávne známe umelé sladidlo aspartám. Jej chemická štruktúra sa ale viac podobá insekticídu DDT než cukru.
Bohužiaľ, mnohí ľudia, ktorí ju konzumujú, si nedokážu spojiť ich vznikajúce zdravotné problémy práve s týmto či inými umelými sladidlami.
Príznaky konzumácie sukralózy
Jedna čitateľka sa vyjadrila, že na ňu mala sukralóza účinky „horšie ako chemické zbrane“ a trvalo dlho, kým si ich spojila práve s ňou.
Medzi najčastejšie príznaky, ktoré konzumácia sukralózy vyvoláva, patria:
- pocity únavy
- neurologické zmeny (úzkosť, depresia, závraty)
- zahmlenie mysle
- nedostatok koncentrácie
- zlá nálada
Prejaviť sa však môže aj na rôznych častiach tela a orgánoch, ako napríklad:
Oči – svrbenie, začervenanie, opuchy, zvýšené slzenie
Hlava – bolesti, migrény, opuchy tvár, pier, hrdla a jazyka
Srdce – chvenie alebo búšenie
Kĺby – bolesti
Pľúca – kašeľ, zvieranie, lapanie po dychu, pískanie
Nos – kýchanie, sople, upchatie
Pokožka – pľuzgiere, žihľavka, svrbenie, začervenanie, opuchy, otoky
Žalúdok – nadúvanie, plynatosť, krvácanie, hnačka, nevoľnosti, zvracanie, bolesti
Ak sa u vás vyskytli uvedené príznaky alebo, ak konzumujete sukralózu pravidelne, odporúčame vám začať sa jej radšej vyhýbať.
Okrem vyššie uvedených akútnych príznakov má dlhodobá konzumácia sukralózy aj vážnejšie, chronické následky na zdravie.
Väčšina štúdii ohľadne konzumácie sukralózy bola robená na zvieratách, no zistenia boli odignorované. Medzi najvážnejšie dlhodobé následky, na ktoré tieto štúdie prišli, patria:
- lézie (cysty) na mozgu
- znížené množstvo červených krviniek a anémia
- zväčšené a zvápenatené obličky
- zvýšená úmrtnosť
- mužská neplodnosť
- spontánne potraty
Odporúčania pre liečbu zápalového ochorenia čriev
Prvým krokom pri liečbe tohto ochorenia by samozrejme malo byť okamžité skončenie konzumácie nielen sukralózy, ale aj ostatných umelých sladidiel, hlavne aspartámu.
Obmedziť je potrebné aj príjem cukru, keďže ani on neprospieva črevnej mikroflóre a spôsobuje premnoženie kvasinkovej infekcie (candidy).
Potom by ste sa mali zamerať aj na tieto veci:
1. Živočíšne omega-3 mastné kyseliny
Odporúča sa zaradiť do stravy omega-3 mastné kyseliny živočíšneho pôvodu – hlavne EPA a DHA.
Rastlinné omega-3 (ako ALA v ľanovom oleji) sú pre telo potrebné, no pri tomto ochorení budete potrebovať hlavne živočíšne omega-3 kyseliny.
Dobrým zdrojom živočíšnych omega-3 sú sardinky, artičoky, losos, makrely, slede alebo olej z kôrovcov (krill oil).
2. Vyhýbajte sa cukru
Okrem obmedzenia klasického cukru (sacharózy) obmedzte výrazne aj fruktózu (ovocný cukor).
Fruktóza zvyšuje hladinu inzulínu v krvi a podporuje zápalové procesy.
3. Vyhýbajte sa obilninám
Obilniny výrazne obmedzte aspoň do doby zlepšenia zdravotného stavu. Problém je tu hlavne obsah lepku, na ktorý je mnoho ľudí citlivých alebo dokonca naň majú intoleranciu.
Obilniny tiež zvyšujú hladinu inzulínu a zápaly v tele.
4. Optimalizujte hladinu vitamínu D
Vitamín D je takmer tak dôležitý, ako živočíšne omega-3 mastné kyseliny.
Najlepším zdrojom vitamínu D je slnko. Ak ho nemáte dostatok, môžete užívať doplnky, najlepšia forma je D3, čiže cholekalciferol.
5. Doplňte si probiotiká v strave
Probiotiká pomôžu zregenerovať vaše črevá a obmedzia vstrebávanie toxínov do krvi.
Ako sme už v článku spomenuli, najlepšie probiotické potraviny sú kefíry, biele neprisladzované jogurty, kombucha a fermentovaná zelenina (kapusta, cvikla a podobne).
Pridaj komentár