
Vo svete vietnamskej kuchyne sú huby shiitake už dlho známou a obľúbenou surovinou, ktorá je cenená hlavne pre svoju bohatú chuť a výraznú, nezameniteľnú arómu.
Používa sa v širokej škále pokrmov od každodenných jedál až po slávnostné hostiny na vietnamských jedálenských stoloch.
Napriek svojej prijateľnej cene a ľahkej dostupnosti (na Slovensku prevažne v obchodoch so zdravou výživou a v ázijských obchodoch s potravinami) sú huby shiitake plné živín, vďaka čomu si vyslúžili prezývku „Kráľovná imunity“.
Je pozoruhodné, že hoci sú pomerne malé, obsahujú až 18 esenciálnych aminokyselín, ktoré sú základom pre syntézu bielkovín, zabezpečenie mnohých telesných funkcií a posilnenie imunitného systému.
6 významných zdravotných prínosov húb shiitake
Vďaka svojmu výnimočnému nutričnému obsahu, najmä rozmanitosti aminokyselín, ponúkajú huby shiitake množstvo pôsobivých zdravotných prínosov, ako napríklad:
1. Posilnenie imunitného systému
Toto je ich najvýznamnejší benefit. Vďaka vysokému obsahu arginínu, glutamínu a ďalších aminokyselín huby shiitake podporujú tvorbu a aktiváciu imunitných buniek, čím posilňujú obranné mechanizmy tela.
To je obzvlášť užitočné počas sezónnych zmien, ako sú prechod zimy do jari, kedy je imunita zvyčajne najslabšia.
2. Prevencia rakoviny
Huby shiitake obsahujú polysacharidové zlúčeniny, najmä lentinan, ktoré aktivujú imunitný systém v boji proti rakovinovým bunkám.
Niektoré štúdie ukazujú, že lentinan dokáže inhibovať rast nádoru a zvyšovať účinnosť chemoterapie a rádioterapie.
3. Podpora kardiovaskulárneho zdravia
Huby shiitake pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu (LDL), čím znižujú riziko aterosklerózy a iných ochorení srdca a ciev.
Zlúčenina eritadenín v hubách shiitake tiež prispieva k znižovaniu krvného tlaku.
4. Zlepšenie zdravia kostí
Huby shiitake patria medzi málo rastlinných potravín, ktoré prirodzene obsahujú vitamín D, kľúčovú živinu pre vstrebávanie vápnika a vývoj silných kostí.
5. Regulácia hladiny cukru v krvi
Výskum naznačuje, že huby shiitake pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi, vďaka čomu sú prospešné pre ľudí s cukrovkou alebo pre ľudí s nábehom na ňu.
6. Podpora trávenia
Huby shiitake sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje zdravú stolicu a zabraňuje zápche.
Ich obsah prebiotík tiež vyživuje prospešné črevné baktérie, čím prispieva k zdravšiemu tráviacemu systému.
Tipy na výber a varenie húb shiitake
Pri výbere húb shiitake hľadajte hrubé klobúky so svetlou až tmavou hnedou farbou a krátkymi stonkami. Vyhnite sa hubám, ktoré vykazujú známky plesní, majú nepríjemný zápach alebo majú poškodené či sfarbené klobúky.
Pri sušených hubách shiitake si vyberte tie so silnou, výraznou arómou a neporušenou štruktúrou.
Ak chcete lahodne pripraviť sušené huby shiitake a zachovať ich živiny, namočte ich do teplej vody (alebo do studenej vody cez noc pre postupnejšiu rehydratáciu, ktorá lepšie zachová chuť). Namáčajte ich dokým úplne nezmäknú.
Tiež ich nezabudnite niekoľkokrát dôkladne opláchnuť, aby ste odstránili všetky nečistoty.
Huby shiitake sa obzvlášť dobre hodia k bravčovému mäsu. Vytvárajú bohaté dusené jedlá bez toho, aby boli príliš mastné.
Ak máte citlivý žalúdok, vyhnite sa kombinácii húb shiitake s potravinami, ktoré majú chladivé vlastnosti (napríklad uhorky, mäta či koriander), aby ste zaistili ich dobrú chuť a optimálne vstrebávanie živín.

Pridaj komentár