Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoartritída
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Falošný olivový olej je takmer všade: Ako rozlíšite pravý od nepravého?

31. júla 2024 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

Falošný olivový olej je takmer všade: Ako rozlíšite pravý od nepravého?

Zrejme ste už počuli o zdravotných prínosoch olivového oleja, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou stredomorskej stravy.

Ľudia používajú olivový olej už po celé tisícročia. Podľa jednej legendy ho konzumoval už Hippokrates, otec modernej medicíny.


Zdravotné prínosy olivového oleja

Tento druh oleja má mnoho zdravotných prínosov. Obsahuje totiž vysoké množstvo mononenasýtených mastných kyselín, ktoré sú relatívne stabilné a neoxidujú tak rýchlo ako polynenasýtené mastné kyseliny typické repkový či slnečnicový olej.

Okrem toho, mononenasýtené mastné kyseliny majú blahodárne účinky hlavne pre zdravie srdca, ale aj pre ostatné časti tela.

Mnohí medicínski experti potvrdzujú, že stredomorská strava bohatá na olivový olej dokáže znižovať riziko vzniku cukrovky typu 2. Je tiež prínosná pre kosti či chudnutie a zlepšuje funkcie mozgu.

Navyše, olivový olej napráva pravidelné vyprázdňovanie čriev a dokáže aj zmierňovať stavy úzkosti.

Okrem spomínaných mononenasýtených kyselín obsahuje olivový olej aj veľké množstvo kyseliny fenolovej. Ide o kyslú substanciu, ktorá dodáva olivovému oleju jeho typickú horkú príchuť. Táto látka je extrémne prínosná pre zdravie srdca.

Ďalej obsahuje olivový olej vitamíny E a K, ktoré sú dôležité pre zdravie pokožky a vlasov.

Čo znamená „extra panenský“? Je na tom naozaj niečo panenského?

Je dobré, aby ste vedeli, že výraz „panenský olivový olej“ nevypovedá nič o jeho kvalite, ani o extra čistote. Skutočný rozdiel, ktorým sa olivové oleje líšia, spočíva v procese jeho výroby (a samozrejme v kvalite použitých surovín).

Existujú 4 stupne panenského olivového oleja.

Najnižšia kvalita sa používa na výrobu mydiel a nie je vhodná pre ľudskú konzumáciu.

Najvyššia kvalita je u oleja, ktorý je lisovaný za studena. Tento druh má aj najlepšiu chuť a vôňu. Nikdy by nemal byť zohrievaný na viac ako 40 stupňov Celzia.

Je potrebné tiež vedieť, že v obchodoch sa bežne vyskytujú falošné druhy olivového oleja, zvlášť sa to týka „extra panenského“ olivového oleja.

Výsledky testov olivového oleja

Skupina výskumníkov z Kalifornskej univerzity uskutočnila test medzi viacerými známymi značkami olivového oleja v USA, ktoré niesli označenie „extra panenský olej“.

Výsledky testov boli vskutku šokujúce. Takmer 70% z týchto olejov bolo falošných!

Preto, keď nabudúce uvidíte na etikete označenie „extra panenský olivový olej“, tak buďte nanajvýš obozretní. No a tu sa už pomaly dostávame k otázke za milión Eur:

Ako rozlíšiť pravý olivový olej od pančovaného, keď nakupujete v supermarkete?

Pravdu povediac, priamo v supermarkete to nerozlíšite. Budete musieť nejaký olej kúpiť a otestovať si ho až doma. Chute pravého aj falošného olivového oleja sú často (hoc nie vždy) podobné, bude preto treba nájsť aj iné spôsoby ako ich rozlíšiť.

Čo znamená „falšovaný olivový olej“?

V podstate, falošný olivový olej najčastejšie znamená, že ide o zmes 2 rôznych druhov oleja – zvyčajne je to časť slnečnicového a časť pravého olivového oleja. Práve ten sa neraz označuje ako „extra panenský olej“.

Môže sa ale jednať aj o zmes olivových olejov rôznej kvality, z rôznych častí sveta.

V najhorších prípadoch sa dokonca vyskytujú aj zmesi slnečnicového a sójového oleja s pridanými farbivami ako chlorofyl či beta karotén, ktoré sa obchodníci neštítia označiť názvom „olivový olej“.


Dávajte si preto pozor na názvy ako „extra čistý“ alebo „extra panenský“.

Dokonca aj mnohé televízne reklamy, ktoré tvrdia, že predávajú len ten najkvalitnejší olivový olej, klamú a v skutočnosti predávajú olej falošný. Súčasný výskum zistil, že sa to týka nejednej známej značky.

Ako rozlíšiť pravý olivový olej od falošného?

V tejto časti článku sa pokúsime ozrejmiť vyššie položenú dôležitú otázku, že ako teda tieto oleje od seba odlíšiť.

1. Test chladom

Tento jednoduchý test môžete vykonať sami doma. Vezmite olej a schlaďte ho, napríklad v chladničke.

Keď olej stuhne, znamená to, že obsahuje mononenasýtené kyseliny, ktoré sú typické pre pravý olivový olej.

Tento test však nie je 100% spoľahlivý. Ak sa jedná o falošný olej, ktorý je zmesou pravého olivového oleja a nejakého iného oleja, tak bude obsahovať nejaké tie mononenasýtené kyseliny a teda aj on po vystavení chladu stuhne.

Bude preto potrebné vykonať aj ďalšie domáce testy.

2. Test ohňom

Pravý olivový olej by mal byť schopný horieť v domácej petrolejovej lampe.

Ak takú nemáte (veď kto dnes má petrolejové lampy bežne doma, že?), tak potom môžete naliať olivový olej do nejakého pohára, vložiť do neho knôt zo sviečky a skúsiť knôt zapáliť.

Ak olej nebude schopný udržať plameň, potom sa zrejme jedná o falošný olivový olej.

Opäť, ani tento test však nie je úplne spoľahlivý a to hlavne v prípadoch, kedy je olej zmesou olivového a nejakého iného oleja.

3. Test chuti

Ako viete, olivový olej by mal mať výraznú, mierne nahorkastú chuť. Ak ju nemá, pravdepodobne sa jedná o pančovaný olej.

Problém je, že „kvalitné“ falzifikáty môžu mať prídavné látky, ktorú túto chuť napodobňujú. Čo teda potom? Ako mať istotu, či je olej pravý alebo nie?

Zaručeným spôsobom je kupovať olivový olej od výrobcu, ktorého poznáte a vie vám zaručiť jeho pravosť. To nie je problém v krajinách, kde sa olivový olej vyrába, ako napríklad v Taliansku.

Čo ale robiť na Slovensku, kde sú len dovozcovia a distribútori? Našťastie, aj tu existuje riešenie.

4. Hľadajte certifikáty originality

Pri kúpe olivového oleja v supermarkete vždy hľadajte na obale zobrazené certifikáty tretích strán.

Buď či už ide o bio označenia alebo o označenia združení, ktoré garantujú pravosť a autentickosť potravín.

Ak kupujete olej vyrobený v Taliansku, hľadajte označenie PDO (Protected Designation of Origin – chránené označenie pôvodu) alebo PGI (Protected Geographical Indication – chránené geografické označenie).





Súvisiace články:

  • Skutočná pravda o repkovom oleji, ktorú pred vami výrobcovia a médiá zatajujú
  • 10 spôsobov ako zistíte, či je med pravý alebo pančovaný (falošný)
  • Jeden z najznámejších britských kardiológov vyvracia mýty o nezdravosti nasýtených tukov
  • Jedzte tieto zdravé tuky: Zlepší sa vám pamäť a inteligencia


        
  

Kategória: Strava Značky: falošné potraviny, olivový olej, tuky

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Ak budete doma pestovať túto izbovú rastlinu, prinesie vám peniaze aj šťastie
  • Chlapec odmietol chemoterapiu a porazil rakovinu. Čo mu pomohlo?
  • Recept na detoxikáciu tela a spálenie extra tuku – výsledok už za 7 dní!

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.