Zrejme ste už počuli o zdravotných prínosoch olivového oleja, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou stredomorskej stravy.
Ľudia používajú olivový olej už po celé tisícročia. Podľa jednej legendy ho konzumoval už Hippokrates, otec modernej medicíny.
Zdravotné prínosy olivového oleja
Tento druh oleja má mnoho zdravotných prínosov. Obsahuje totiž vysoké množstvo mononenasýtených mastných kyselín, ktoré sú relatívne stabilné a neoxidujú tak rýchlo ako polynenasýtené mastné kyseliny typické repkový či slnečnicový olej.
Okrem toho, mononenasýtené mastné kyseliny majú blahodárne účinky hlavne pre zdravie srdca, ale aj pre ostatné časti tela.
Mnohí medicínski experti potvrdzujú, že stredomorská strava bohatá na olivový olej dokáže znižovať riziko vzniku cukrovky typu 2. Je tiež prínosná pre kosti či chudnutie a zlepšuje funkcie mozgu.
Navyše, olivový olej napráva pravidelné vyprázdňovanie čriev a dokáže aj zmierňovať stavy úzkosti.
Okrem spomínaných mononenasýtených kyselín obsahuje olivový olej aj veľké množstvo kyseliny fenolovej. Ide o kyslú substanciu, ktorá dodáva olivovému oleju jeho typickú horkú príchuť. Táto látka je extrémne prínosná pre zdravie srdca.
Ďalej obsahuje olivový olej vitamíny E a K, ktoré sú dôležité pre zdravie pokožky a vlasov.
Čo znamená „extra panenský“? Je na tom naozaj niečo panenského?
Je dobré, aby ste vedeli, že výraz „panenský olivový olej“ nevypovedá nič o jeho kvalite, ani o extra čistote. Skutočný rozdiel, ktorým sa olivové oleje líšia, spočíva v procese jeho výroby (a samozrejme v kvalite použitých surovín).
Existujú 4 stupne panenského olivového oleja.
Najnižšia kvalita sa používa na výrobu mydiel a nie je vhodná pre ľudskú konzumáciu.
Najvyššia kvalita je u oleja, ktorý je lisovaný za studena. Tento druh má aj najlepšiu chuť a vôňu. Nikdy by nemal byť zohrievaný na viac ako 40 stupňov Celzia.
Je potrebné tiež vedieť, že v obchodoch sa bežne vyskytujú falošné druhy olivového oleja, zvlášť sa to týka „extra panenského“ olivového oleja.
Výsledky testov olivového oleja
Skupina výskumníkov z Kalifornskej univerzity uskutočnila test medzi viacerými známymi značkami olivového oleja v USA, ktoré niesli označenie „extra panenský olej“.
Výsledky testov boli vskutku šokujúce. Takmer 70% z týchto olejov bolo falošných!
Preto, keď nabudúce uvidíte na etikete označenie „extra panenský olivový olej“, tak buďte nanajvýš obozretní. No a tu sa už pomaly dostávame k otázke za milión Eur:
Ako rozlíšiť pravý olivový olej od pančovaného, keď nakupujete v supermarkete?
Pravdu povediac, priamo v supermarkete to nerozlíšite. Budete musieť nejaký olej kúpiť a otestovať si ho až doma. Chute pravého aj falošného olivového oleja sú často (hoc nie vždy) podobné, bude preto treba nájsť aj iné spôsoby ako ich rozlíšiť.
Čo znamená „falšovaný olivový olej“?
V podstate, falošný olivový olej najčastejšie znamená, že ide o zmes 2 rôznych druhov oleja – zvyčajne je to časť slnečnicového a časť pravého olivového oleja. Práve ten sa neraz označuje ako „extra panenský olej“.
Môže sa ale jednať aj o zmes olivových olejov rôznej kvality, z rôznych častí sveta.
V najhorších prípadoch sa dokonca vyskytujú aj zmesi slnečnicového a sójového oleja s pridanými farbivami ako chlorofyl či beta karotén, ktoré sa obchodníci neštítia označiť názvom „olivový olej“.
Dávajte si preto pozor na názvy ako „extra čistý“ alebo „extra panenský“.
Dokonca aj mnohé televízne reklamy, ktoré tvrdia, že predávajú len ten najkvalitnejší olivový olej, klamú a v skutočnosti predávajú olej falošný. Súčasný výskum zistil, že sa to týka nejednej známej značky.
Ako rozlíšiť pravý olivový olej od falošného?
V tejto časti článku sa pokúsime ozrejmiť vyššie položenú dôležitú otázku, že ako teda tieto oleje od seba odlíšiť.
1. Test chladom
Tento jednoduchý test môžete vykonať sami doma. Vezmite olej a schlaďte ho, napríklad v chladničke.
Keď olej stuhne, znamená to, že obsahuje mononenasýtené kyseliny, ktoré sú typické pre pravý olivový olej.
Tento test však nie je 100% spoľahlivý. Ak sa jedná o falošný olej, ktorý je zmesou pravého olivového oleja a nejakého iného oleja, tak bude obsahovať nejaké tie mononenasýtené kyseliny a teda aj on po vystavení chladu stuhne.
Bude preto potrebné vykonať aj ďalšie domáce testy.
2. Test ohňom
Pravý olivový olej by mal byť schopný horieť v domácej petrolejovej lampe.
Ak takú nemáte (veď kto dnes má petrolejové lampy bežne doma, že?), tak potom môžete naliať olivový olej do nejakého pohára, vložiť do neho knôt zo sviečky a skúsiť knôt zapáliť.
Ak olej nebude schopný udržať plameň, potom sa zrejme jedná o falošný olivový olej.
Opäť, ani tento test však nie je úplne spoľahlivý a to hlavne v prípadoch, kedy je olej zmesou olivového a nejakého iného oleja.
3. Test chuti
Ako viete, olivový olej by mal mať výraznú, mierne nahorkastú chuť. Ak ju nemá, pravdepodobne sa jedná o pančovaný olej.
Problém je, že „kvalitné“ falzifikáty môžu mať prídavné látky, ktorú túto chuť napodobňujú. Čo teda potom? Ako mať istotu, či je olej pravý alebo nie?
Zaručeným spôsobom je kupovať olivový olej od výrobcu, ktorého poznáte a vie vám zaručiť jeho pravosť. To nie je problém v krajinách, kde sa olivový olej vyrába, ako napríklad v Taliansku.
Čo ale robiť na Slovensku, kde sú len dovozcovia a distribútori? Našťastie, aj tu existuje riešenie.
4. Hľadajte certifikáty originality
Pri kúpe olivového oleja v supermarkete vždy hľadajte na obale zobrazené certifikáty tretích strán.
Buď či už ide o bio označenia alebo o označenia združení, ktoré garantujú pravosť a autentickosť potravín.
Ak kupujete olej vyrobený v Taliansku, hľadajte označenie PDO (Protected Designation of Origin – chránené označenie pôvodu) alebo PGI (Protected Geographical Indication – chránené geografické označenie).
Pridaj komentár