Tuk dlho trpel zlou povesťou a bol spájaný so zlým zdravím a chorobami. Jedna štúdia však objasňuje, čo sa deje s vaším telom – najmä s kardio-metabolickými faktormi u ľudí s nadváhou alebo obezitou – keď nahradíte raňajkové sacharidy na tuk bohatými avokádom.
V svete poznačenom zlou povesťou potravinového tuku vystupuje avokádo ako kladný hrdina: je totiž nabité prospešnými tukmi, ktoré vo vás udržiavajú pocit plnosti a dlhšej sýtosti.
Národná výživová databáza amerického Ministerstva poľnohospodárstva (USDA) uvádza, že jedna porcia avokáda – čo je približne 40 gramov – obsahuje skoro 6 gramov tuku, menej než 1 gram cukru, takmer 3 gramy vlákniny a 3,4 gramy sacharidov.
Toto zvláštne ovocie má pôsobivý výživový profil, pozostávajúci z mononenasýtených mastných kyselín (MUFA), polynenasýtených mastných kyselín (PUFA), potravinovej vlákniny, kyseliny listovej a draslíka, ako aj esenciálnych mikroživín a fytochemikálií.
V kontexte štandardnej západnej stravy je dokázané, že konzumácia avokáda môže priaznivo ovplyvňovať glukózovú a inzulínovú odozvu vášho tela.
Tím vedcov sa podujal zistiť, čo sa udeje, keď vo svojich raňajkách nahradíte energiu zo sacharidov energiou z avokáda, aké to má kardio-metabolické účinky.
Zaradenie avokáda do raňajok
Sústavne sa ukazuje, že typická západná strava so svojím vysokým obsahom sacharidov a obsahom nezdravého tuku ovplyvňuje kardio-metabolické markery a tiež mení inzulínovú senzitivitu tela.
Pre náhodný pokus boli získaní dospelí s nadváhou alebo obezitou vo veku od 25 do 60 rokov so zvýšenými hladinami glukózy a inzulínu. Títo ľudia nemali žiadnu históriu kardiovaskulárneho, respiračného, obličkového, gastrointestinálneho ani krvného ochorenia.
Účastníkov rozdelili do troch skupín, menovite takých, ktoré jedli pri troch príležitostiach na raňajky jedlo obsahujúce buď polovicu, alebo celé čerstvé avokádo odrody Hass, respektíve konzumovali energeticky porovnateľné jedlá bez avokáda.
Výsledky podľa vedcov demonštrovali znížené maximálne koncentrácie glukózy a inzulínu, ako aj zvýšenú vazorelaxáciu, čiže uvoľnenie napätia ciev, keď jedlo obsahovalo polovicu alebo celé avokádo.
Je známe, že na jedenie rýchlo reagujú aj oxidačný stres a zápaly, najmä pri strave bohatej na sacharidy alebo bohatej na tuk.
Štúdia nezistila rozdiel v biomarkeroch týchto dvoch oblastí, čo by mohlo byť tým, že sú možno potrebné ďalšie štúdie príjmu potravy.
Vedci dospeli k záveru, že:
„Začlenenie čerstvých avokád do stravy môže ľuďom pomôcť dosiahnuť stravovacie odporúčania na konzumáciu väčšieho množstva ovocia a zeleniny… a potenciálne mať dôležité kardio-metabolické prínosy, ktoré by sa oplatilo bližšie preskúmať.“
Predošlá štúdia zistila, že u ľudí konzumujúcich avokádo napriek pridanému tuku nedochádzalo po jedle k zvyšovaniu hladiny triglyceridov. Naopak, táto hladina sa zvýšila u tej skupiny účastníkov štúdie, ktorá jedla hamburgery.
Podľa výskumníkov môže preto konzumácia avokáda mať protizápalové prínosy pre kardiovaskulárne zdravie.
Málo známa pravda o tukoch
Tuky boli celé desaťročia vo veľkom, no mylne démonizované.
Jedným z dôvodov môže byť nezdravý pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín v mnohých spracovaných jedlách, keďže vybočenie z ideálneho pomeru 1:1 k nezdravému pomeru 4:1 omega-6 a omega-3 mastných kyselín môže prispievať k telesným zápalom.
Arašídový olej, napríklad, obsahuje niekoľko tisíckrát viac omega-6 ako omega-3 mastných kyselín!
Lenže aj keď sú druhy a pomery tukov vo všeobecnosti prijateľné, aj tak môžu prechádzať procesom lipidovej peroxidácie, kedy stuchnú pri varení, grilovaní či vyprážaní, alebo dokonca aj v žalúdku počas trávenia.
Popravde, zdravý tuk je veľmi dôležitý pre každú jednu bunku vášho tela. Konzumácia zdravých tukov podporuje rôzne telesné procesy, počínajúc kožným zdravím až po vstrebávanie živín. Napomáha dokonca posilneniu vášho imunitného systému.
Záver
Svojím výnimočne vysokým obsahom dobrých tukov avokádo rozhodne vyčnieva a ukazuje sa byť múdrym doplnkom vašich každodenných jedál.
Hovoriť o jeho obsahu tuku však znamená iba kĺzať po povrchu jeho úžasných zdravotných prínosov, pretože dokáže poskytnúť ochranu pred niektorými najhoršími degeneratívnymi ochoreniami, ktoré súčasné ľudstvo pozná – ako sú choroby srdca, artritída, cukrovka či rakovina.
Pridaj komentár