V Maďarsku sú broskyne známe ako ovocie na upokojenie. V Číne sú zasa symbolom šťastia a dlhovekosti.
Zistilo sa, že látky nachádzajúce sa v broskyniach vedia zastaviť rast a šírenie buniek rakoviny prsníka.
Čo je to vlastne rakovina prsníka?
Rakovina prsníka je typ rakoviny, ktorá postihuje prsné žľazy. Vyskytuje sa prevažne u žien, no postihnúť môže aj mužov.
Spolu s rakovinou krčka maternice sa jedná o najrozšírenejší typ rakoviny postihujúci ženy.
Jedným z jej najväčších problémov je, že sa často zistí až v pomerne pokročilom štádiu. Dôvodom je hlavne slabé povedomie o tejto chorobe medzi ľuďmi.
Je to škoda, pretože pri jej včasnej diagnóze sa výrazne znižuje riziko úmrtia.
Na rakovinu prsníka zomiera takmer 1000 žien
Podľa štatistík ochorie ročne na Slovensku na rakovinu prsníka okolo 2700 žien a takmer 1000 jej podľahne. U mužov sa naproti tomu vyskytne ročne len v asi 25 až 30 prípadoch.
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) udáva, že rakovina prsníka je zodpovedná za takmer 16% všetkých úmrtí na rakovinu.
Najnovší výskum však prináša nádej na zmenu tohto stavu.
Zistilo sa totiž, že už bežná konzumácia broskýň, bez nutnosti koncentrovaných extraktov, postačuje na dosiahnutie účinnej dávky pre zastavenie šírenia rakoviny prsníka.
Jedzte 2 až 3 broskyne denne ako prevenciu pred rakovinou prsníka
Výsledky štúdie sú nanajvýš dôležité, pretože rakovina prsníka často vytvára metastázy, ktoré sú neraz oveľa smrteľnejšie ako pôvodný nádor.
Konvenčná liečba často nezvláda zastaviť šírenie rakovinových buniek. Preto sú potrebné ďalšie spôsoby liečby, ktoré by ju zastavili pred metastázovaním do pľúc, mozgu či kostí.
Pri štúdii na myšiach im boli podávané broskyňové polyfenoly v dávkach od 0,8 do 1,6 mg. Tie dokázali šírenie rakoviny úspešne zastaviť.
Pri prepočte na ľudí to predstavuje približne 2 až 3 broskyne na deň. Ide o celkom rozumné a ľahko dosiahnuteľné množstvo ovocia.
Extrakty usmrtili rakovinové bunky, no zdravých sa nedotkli
Ako uvádza výskumník Cisneros-Zevallos: “Uvedené extrakty zabili rakovinové bunky, no zdravé nechali na pokoji.“
Počas bližšieho skúmania polyfenolov sa ukázalo, že konkrétne ide o dva komponenty fenolových kyselín – chlorogenic a neochlorogenic, ktoré boli za tento účinok zodpovedné.
Tieto zlúčeniny sa v ovocí vyskytujú pomerne bežne, tvrdia výskumníci, no v najvyššej koncentrácii ich nájdeme v kôstkovom ovocí ako sú napríklad broskyne či slivky.
Výskumník Byrne k tomu ďalej dodáva:
„Z pohľadu liečby ide o veľmi, veľmi zaujímavý objav, ktorý je možný využiť ako alternatívu ku klasickej chemoterapii.“
Chemoterapia totiž zabíja bez rozdielu tak rakovinové, ako aj zdravé bunky a má obrovské množstvo ďalších závažných vedľajších účinkov.
Pridaj komentár