Celosvetovo je tento olej podľa objemu tretím najpopulárnejším jedlým rastlinným olejom, hneď za sójovým a palmovým, kvôli jeho nízkej cene a faktu, že výborne funguje pri konzervovaní potravín.
Dôvod, prečo je takým dobrým konzervantom, je ten, že ho nezje žiadny iný živočích, okrem hlúpych (uniformovaných) ľudí. Chrobáky nebudú jesť repkový olej. Zvieratá ho priam nenávidia.
Väčšina repkového oleja na svete pochádza z jedného z dvoch druhov repky olejnej – buď Brassica rapa, alebo Brassica napus.
V skutočnosti je repkový olej schválený americkou Agentúrou pre životné prostredie (EPA) ako insekticíd na ničenie hmyzích škodcov. Likviduje muchy, chrobáky a ich larvy, húsenice, mole, roztoče a dlhodobo aj človeka.
Veľkí výrobcovia potravín radi primiešavajú repkový olej do potravín, aby im predĺžili trvanlivosť, najmä pri predpripravených šalátoch a iných „potravinách“, ktoré by sa bez neho oveľa rýchlejšie skazili.
Množstvo výskumov však teraz odhaľujú, že dlhodobé podávanie stravy obohatenej o repkový olej vedie k „významným deficitom pamäte a synaptickej patológii“, čo znamená stratu pamäti a tvorbu neurofibrilárnych spletí, čo je hlavná príčina Alzheimerovej choroby, teda najbežnejšej formy demencie.
Áno, podľa novej štúdie z Lekárskej fakulty Lewisa Katza na Temple univerzite, publikovanej v časopise Scientific Reports, zvieratá, ktoré jedia repkový olej, skončia s výrazne vyšším množstvom amyloidných plakov, ktoré ničia prepojenia medzi neurónmi v mozgu.
Výsledkom sú zhoršené funkcie mozgu, chronické zápaly, mozgová hmla, depresia, hormonálne poruchy a strata energie. To nás následne privádza k problému masívneho priberania.
Repkový olej skracuje ľudský život
Akékoľvek potraviny spracované alebo zmiešané s repkovým olejom majú dlhšiu trvanlivosť, no zároveň prispievajú k skracovaniu ľudského života.
Prejdite sa po obchodoch s bio potravinami a možno si budete myslieť, že väčšina tam predávaných potravín je pre vás „dobrá“. Avšak bez prečítania zoznamu ingrediencií si s najväčšou pravdepodobnosťou vyberáte produkty plné repky, dokonca aj v značkových výrobkoch.
Väčšina vopred pripravených šalátov, ktoré sú zmiešané s dresingom, obsahuje repkový olej, ktorý otupuje myseľ a vyvoláva obezitu.
Pred kúpou zemiakového šalátu, kapustového šalátu, kuracieho šalátu, vyprážaných jedál, šalátových dresingov, majonézy, mrazených jedál, pečiva a takmer všetkých hranolčekov a sušienok si to dvakrát premyslite (a dobre skontrolujte ingrediencie).
Veľký podiel repkového oleja, hlavne toho dovážaného mimo EÚ, je geneticky modifikovaného tak, aby rastlina obsahovala vlastné pesticídy (ktoré ju chránia pred škodcami).
Repkový olej sa v tele hromadí ako lepidlo, čo spôsobuje masívne a rýchle priberanie na váhe
Nechajte trochu repkového oleja vonku v miske niekoľko týždňov a sledujte, čo sa stane. Žiadny hmyz sa k nemu ani len nepriblíži. Ani žiadne iné zvieratá.
Olej sa časom zhustí. Zrazí sa ako lepidlo. To isté sa deje aj vo vašom tele a mozgu. Nazýva sa to plak. Vedie k priberaniu na váhe, strate pamäti a rakovine. Repkový olej sa presadil v potravinárskom priemysle ako prvá voľba, keď dôjde na použitie oleja.
Konzumácia repkového oleja zvyšuje riziko infarktu a mŕtvice, pretože prispieva k vysokému krvnému tlaku v dôsledku zrážania krvi a zvýšenej krehkosti membrán erytrocytov (typ červených krviniek), čo vedie k srdcovocievnym príhodám.
Ak to ešte nerobíte, prezrite si zloženie každého jedeného výrobku, ktorý zvažujete kúpiť v potravinách, či už je bio alebo nie. Keď bude obsahovať repkový olej, vložte ho späť do regálu. Jednoducho nestojí za to.
Záver
Nechcete byť obézni a hlúpi? Nechcete zažiť chronickú letargiu a stratu pamäte? Potom nejedzte repkový olej. Určite nepredstavuje „zdravé srdce“, ako sa to často prezentuje v reklamách alebo na obaloch.
Dokonca sa nedá nazvať ani jedlom. Vyhýbajte sa mu ako moru!
Pridaj komentár