Mnoho ľudí trpiacich na alergie verí, že lokálne produkovaný med dokáže výrazne zmierniť príznaky peľových alergií a taktiež astmy.
Základná myšlienka je v tom, že počas zberu medu ako včely lietajú z jedného kvetu na druhý sa na ne nalepia peľové spóry, ktoré sa potom stanú súčasťou medu.
Predpokladá sa, že konzumácia takéhoto medu, hoci len jednej lyžičky denne, dokáže prostredníctvom pravidelného vystavenia sa alergénom vybudovať proti nim imunitu a niekedy aj úplne alebo takmer vyliečiť.
Čo zistili štúdie
Jedna z nových štúdii hodnotila efekt používania predsezónneho brezového medu a bežného medu na výskyt príznakov alergií a užívaných liekov počas brezovej peľovej sezónny.
Štúdia hodnotila 44 pacientov s alergiou na brezový peľ, ktorý medzi novembrom a marcom užívali buď brezový, alebo obyčajný med. Kontrolná skupina obsahovala 17 pacientov, ktorí užívali len bežné protialergické lieky zamerané na kontrolu príznakov astmy a alergie.
Výsledky tejto štúdie boli, že pacienti užívajúci brezový med vykázali oproti kontrolnej štúdie nasledovné zlepšenia:
- 60% zníženie príznakov alergie
- 2-krát také množstvo bezpríznakových dní
- 70% menej dní so závažnými symptómami
- 50% zníženie používania antihistamínov
Ako med lieči alergiu a astmu
Samotná teória fungovania tejto metódy liečby je pomerne logická.
Hlavná myšlienka spočíva v tom, že lokálne produkovaný med obsahujúci peľové spóry miestnych rastlín pôsobí v podstate tým istým spôsobom ako prírodná vakcína.
Príjem malého množstva alergénu postupne v tele vybuduje prirodzenú imunitu proti tomuto alergénu.
Dôležité tu ale je to, aby bol med produkovaný lokálne, v opačnom prípade nemusí obsahovať peľové zložky tých rastlín, ktoré sa v danej lokalite nachádzajú.
Bežné odporúčanie je konzumácia jednej lyžičky medu niekoľko mesiacov pred začiatkom peľovej sezóny.
Dve dôležité varovania
Aj napriek odporúčaniam konzumovať v prípade peľových alergií med, netreba zabúdať na to, že med samotný je pre niekoho alergénom a môže vyvolať vážne alergické reakcie, vrátane anafylaktického šoku.
Takže v prípade, že sa u vás v minulosti vyskytla alergická reakcia na med, tak ho užívať nesmiete.
Ak sa rozhodnete pre túto terapiu, potom pre istotu zo začiatku treba užívať len veľmi malé množstvo medu a dávky zvýšiť až keď sa preukáže, že ho dobre znášate.
Ďalším dôležitým faktom, na ktorý netreba zabúdať je to, že med má vysoký obsah fruktózy, bežne 70 až 80%. V prípade predispozície odolnosti voči inzulínu by vyššie dávky fruktózy mohli rozhádzať váš systém.
Každá čajová lyžička medu obsahuje približne 4 gramy fruktózy. Odporúča sa udržať jej príjem pod hranicou 25 gramov na deň.
To platí predovšetkým pre ľudí s výskytom vysokej hladiny inzulínu v krvi, typickej predovšetkým pri obezite, vysokom krvnom tlaku, vysokej hladine cholesterolu a cukrovke.
Vitamín D ako najdôležitejší prvok liečby astmy a alergií
Aj napriek odporúčaniu určite vyskúšať lokálne produkovaný med ako spôsob liečby peľových alergií, netreba zabúdať na jeden z najdôležitejších faktorov životného štýlu ovplyvňujúcich toto ochorenie. Jedná sa o dostatok vitamínu D.
Posledné výskumy dokonca ukazujú, že nedostatok vitamínu D môže byť primárnou príčinou vývoja astmy. Pre mnoho ľudí to môže znamenať to, že zbytočne trpia astmou, keďže nedostatok vitamínu D sa dá veľmi jednoducho odstrániť.
Je potrebné tiež nezabúdať na to, že v prípade astmy bude človek potrebovať vyššie dávky vitamínu D ako bežne odporúčané (200 až 600 IU, teda medzinárodných jednotiek na deň). Pri astme sú potrebné dávky 2000 až 2500 IU na deň.
Ideálne je ich získať prostredníctvom bezpečného vystavenia sa slnečnému žiareniu.
Rovnako netreba zabúdať na to, že používanie opaľovacích krémov blokuje UV lúče ktoré sú potrebné na to, aby koža dokázala vitamín D vyprodukovať.
Taktiež je možné doplňovať tento vitamín ústnou formou pomocou doplnkov, konkrétne vitamínom D3.
Ďalšie bezpečné a efektívne stratégie pre liečenie astmy
Aj napriek tomu, že astma je závažná choroba, jej liečenie nie je vôbec komplikovanou záležitosťou.
Optimizácia úrovne vitamínu D je prvým krokom, no sú tu aj ďalšie základné stratégie, ktoré vedia pomôcť odstrániť jej príčinu. Medzi tieto stratégie patrí nasledovné:
1. Zvýšenie príjmu živočíšnych omega-3 kyselín
Aj napriek presvedčeniu, že všetci ľudia potrebujú rastlinné omega-3 kyseliny, je tu jeden problém.
Ten býva v tom, že mnoho ľudí ma problém s metabolizmom ALA (rastlinná forma omega-3 kyseliny) na mastné kyseliny vyššieho rádu ako sú DHA a EPA, ktoré sú zároveň silnými antioxidantmi.
DHA a EPA nájdete v najväčšom množstve v rybom oleji.
2. Zníženie príjmu omega-6 kyselín
K zvýšenému príjmu omega-3 kyselín je zároveň nutné obmedzenie príjmu omega-6 kyselín, keďže tu ide o ich vzájomný pomer.
Pred 100 rokmi ľudia bežne ročne konzumovali len asi 1 kg omega-6 kyselín, no dnes je tomu vďaka rastlinným olejom (repkový, slnečnicový a podobne) takmer 35 až 40 kg ročne.
Pri konzumácii spracovaných potravín sa pomer medzi omega-3 a omega-6 kyselinami výrazne zmení, čo má potom za následok rôzne zápaly v tele vedúce napokon k astme.
3. Zvážte tzv. hypotézu hygieny
Ide o to, že súčasná posadnutosť hygienou, hlavne u detí spôsobuje, že tie neprichádzajú do styku s bežne sa vyskytujúcimi baktériami, vírusmi ale aj alergénami
To znemožňuje ich imunitnému systému sa správne vyvinúť a naučiť sa rozpoznávať tieto cudzorodé prvky.
4. Pravidelné cvičenie
Cvičenie je tiež kľúčové pretože napomáha regulácii úrovne inzulínu v krvi.
Taktiež zvyšuje citlivosť na inzulín, čo má za následok, že telo ho potrebuje vyrábať v menších dávkach.
Pridaj komentár