
Banány dozrievajú veľmi rýchlo a krátko nato zhnednú a zmäknú. Existuje však zopár jednoduchých opatrení pri skladovaní, ktoré pomôžu udržať ich čerstvé oveľa dlhšie.
Mnoho banánov predávaných v supermarketoch je ešte zelených, ale po prinesení domov rýchlo žltnú, či dokonca priamo hnednú.
Zvyčajne už po dni alebo dvoch sa začnú na nich objavovať hnedé škvrny. Kvôli tomu sú banány jednou z najčastejšie vyhadzovaných potravín – podobne ako avokádo, ktoré tiež pomerne rýchlo mäkne a kazí sa.
Našťastie, máte k dispozícii niekoľko spôsobov, ako tento proces spomaliť a udržať banány čerstvé aj vyše týždňa. Nižšie uvádzame 6 takýchto opatrení.
Po prvé, všetko sa začína tým, ako ich kupujete – vyhýbajte sa banánom baleným v plastových vreckách. Tak ako mnoho iných druhov ovocia, aj banány uvoľňujú plyn nazývaný etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie.
Pri skladovaní v plastových obaloch sa v nich plyn zachytáva, čo spôsobuje ešte rýchlejšie dozrievanie – hnedé škvrny sa môžu objaviť už za deň alebo dva.
Po druhé, podľa experta na hygienu potravín zo spoločnosti High Speed Training z Veľkej Británie by sa banány nemali skladovať ani v miskách alebo ovocných košíkoch.
Dôvodom je fakt, že jednotlivé kusy sú príliš blízko seba, je tam obmedzená cirkuláciu vzduchu a tým pádom sa tam môže zachytávať etylén a urýchľovať dozrievanie nielen banánov, ale aj ostatného ovocia v košíku.
Po tretie, banány by sa mali umiestniť najlepšie priamo na kuchynskú linku alebo poličku, ideálne pri izbovej teplote (nie v chladničke), na suchom a tienistom mieste mimo dosahu priameho slnečného žiarenia alebo zdrojov tepla.
Odborník vysvetľuje:
„Teplé prostredie urýchľuje proces dozrievania, preto sa vyhýbajte skladovaniu banánov v blízkosti rúr alebo spotrebičov, ktoré vyžarujú teplo.“
Po štvrté, oddelenie jednotlivých banánov od zväzku môže tiež pomôcť predĺžiť ich čerstvosť.
Po piate, ako vysvetľujú odborníci, etylén sa uvoľňuje hlavne z banánovej stonky, takže na spomalenie jeho účinku a zabránenie dozrievania môžete stonky obviazať do plastovej alebo potravinovej fólie.
Týmto opatrením sa obmedzí šírenie etylénu do vzduchu a späť do ovocia a banány tak zostanú dlhšie čerstvé.
Po šieste, spomaleniu dozrievania banánov tiež pomôže, ak ich zavesíte na vešiak na banány (tzv. banánový strom).
Ide o praktický nástroj, ktorý umožňuje rovnomernú cirkuláciu vzduchu okolo ovocia, čím sa odvádza etylén a prirodzene predlžuje čerstvosť.

Pridaj komentár