Väčšina predávaných doplnkov vitamínu C pochádza z geneticky modifikovaných plodín. Výrobcovia na ich výrobu najčastejšie používajú genetický modifikovanú kukuricu.
Nejde však o prírodný vitamín C, ale o kyselinu askorbovú, ktorá sa získava chemickou premenou cukru.
Zistilo sa však, že táto kyslá forma vitamínu C preukázateľne ničí prospešnú črevnú mikroflóru a dokonca môže potlačiť imunitný systém namiesto toho, aby ho posilnila.
Prírodný vitamín C totiž nie je len kyselina askorbová, ale obsahuje aj zložky ako askorbáty (vápenatý, sodný, horečnatý, draselý, zinočnatý a podobne), ďalej askorbyl palmitát či kyselinu D-isoaskorbvú.
Za súčasť prírodného vitamínu C sa často považujú aj takzvané bioflavodoidy, ktoré zvyšujú jeho účinnosť v organizme.
No a dnes vám prezradíme, ako si takýto prírodný, dobre vstrebateľný a biologický najaktívnejší vitamín C sami vyrobíte.
Hlavná surovina – pomarančová kôra
Pomarančová kôra, podobne ako napríklad jablková šupka, obsahuje oveľa vyšší podiel vitamínov ako samotná dužina. Samozrejme, nebudete jesť priamo kôru, keďže tá nie je príliš chutná. Najprv ju bude treba pripraviť.
Predtým, než prejdeme na samotný postup výroby, si ešte povedzme trocha viac o zdravotných prínosoch pomarančovej kôry.
- Jeden stredne veľký pomaranč obsahuje v kôre vyše 60 flavonoidov a 170 rôznych fytonutrientov.
- Zlepšuje trávenie – pomáha zmierňovať nadúvanie, pálenie záhy, zastavuje zvracanie a kyselinové odgŕganie.
- Podporuje dýchací systém, odstraňuje kašeľ a dokonca zlepšuje astmu.
- Má protizápalové a antibakteriálne účinky. Esenciálny olej d-limonén, obsiahnutý v kôre, má schopnosť podporovať činnosť pečene.
Postup výroby vlastného vitamínu C
Domáca výroba vlastného vitamínu C je extrémne jednoduchá. Uvádzame podrobný postup.
1. Zoberte bio pomarančovú kôru a nakrájajte ju na pásiky. (Ak nemáte bio pomaranče, môžete použiť aj bežné, no dobre ich umyte – napríklad vo vlažnej vode s octom alebo sódou bikarbónou, aby ste z nich odstránili postrekové látky).
2. Nechajte nakrájanú kôru vysušiť pri izbovej teplote počas zopár dní, až pokým nebude „chrumkavá“.
3. Suchú pomarančovú kôru pomeľte v akomkoľvek mlynčeku (napríklad v kávovom alebo na mak).
4. Užívajte 1 čajovú lyžičku denne (buď priamo alebo si ju pridajte do obľúbeného nápoja či smoothie).
5. Prášok uskladňujte vo vzduchotesnej nádobe.
Jedna čajová lyžička práškovej pomarančovej kôry vám dodá viac vitamínu C, než vaše telo denne potrebuje.
Gejza B.
A existujú vôbec BIO pomaranče – v predaji myslené?