Dosiahnutie zásaditosti v organizme sa stalo v poslednom čase veľmi populárnou témou a je na to samozrejme veľmi dobrý dôvod.
Ak ste dávali na hodinách chémie pozor, možno si spomeniete na to, aký je rozdiel medzi kyselinou a zásadou alebo dokonca i na definíciu hodnoty pH.
Hodnoty pH určujú kyslosť, alebo zásaditosť vybranej látky. Škála pH má číselné rozpätie 0 až 14, pričom nižšie hodnoty sa považujú za kyslé a vyššie za zásadité. Neutrálna hladina, teda ani kyslá ani zásaditá, sa na škále nachádza v blízkosti hodnoty 7.
V tomto článku sa bavíme o pH vnútorného medzibunkového prostredia tela a tkanív, nie o pH krvi. pH krvi si totiž váš organizmus udržuje vo veľmi úzkom pásme a príliš sa ovplyvniť nedá.
Prečo je hodnota pH telesných tkanív vlastne dôležitá?
Vedci už potvrdili, že kyslé prostredie sa spája s rýchlejším vývojom rakoviny v tele. Štúdie tiež ukázali, že prekyslený organizmus je viac náchylný na ochorenia ako artritída, rakovina a srdcovocievne choroby.
Navyše, ľudia u ktorých nie je hladina pH vyrovnaná, nedokážu využiť všetko čo im zdravá strava ponúka. To v konečnom dôsledku vedie napríklad aj k vyčerpanosti.
Mnoho štúdií už upozorňovalo aj na to, že ak máte kyslé pH, zvyšuje sa tým riziko nasledovných ochorení:
- cukrovka typu 2
- srdcovocievne ochorenia
- obezita
- chronická únava
- rakovina
Zásadité hodnoty pH sa naopak spájajú so zlepšením pamäte, znížením bolestí a nižšieho rizika vysokého krvného tlaku a mozgovej príhody.
Hladiny pH majú vplyv i na zdravie kostí. Vedci tvrdia, že zásadotvorné potraviny môžu dokonca zlepšiť hustotu kostí.
Čo spôsobuje nerovnováhu pH?
Pozreli ste sa už niekedy na to, aké množstvo chemikálií konzumujete?
Látky ako aspartám, fosfor, kofeín či mnohé ďalšie, ktoré nájdete na etiketách potravín, hlavne v sladkých limonádach, spôsobujú prekyslenie organizmu.
Deň čo deň doslova bombardujeme svoje telá jedmi. Oblečenie, čo nosíme, uteráky, ktorými sa utierame, chemikálie na čistenie podláh, riadu a našich príbytkov – sme v tom „namočení“ až po uši.
Najväčším vinníkom je však aj tak naša strava. Napchávame sa fast-foodmi, rafinovanými cukrami, živočíšnymi produktmi a vysoko spracovanými potravinami.
To isté platí napríklad o sedavom spôsobe života.
Teraz budete možno trošku prekvapení, ale aj priveľa cvičenia a najmä kardio, môže viesť k produkcii kyseliny mliečnej vo svaloch a následnému poklesu hladiny pH (čiže k prekysleniu), čo prispieva k zvýšeniu stresu v organizme.
Naše telo sa v prvom rade snaží vyvažovať pH a vrátiť hladiny na optimálnu úroveň. Takto to však nemôže fungovať donekonečna a skôr či neskôr začne kyslé prostredie privolávať rôzne typy ochorení.
Testovanie hladiny pH
Na testovanie použijete testovacie pH prúžky (lakmusové papieriky), ktoré sa dajú zohnať v lekárňach. Testovať môžete buď moč, alebo sliny.
Sliny
Pred čistením zubov, je potrebné nazbierať v ústach sliny a prehltnúť. Potom to ešte raz zopakovať a vypľuvnúť priamo na testovací prúžok. Tento proces zaručí, že vzorka slín bude čistá.
Testovací prúžok by mal ukázať hladinu pH medzi 6,5 až 7.
Moč
Na testovanie sa odporúča použiť vzorku prvého ranného moču, do ktorého namočíte testovací prúžok.
Hladina pH by sa mala nachádzať medzi 7,2 a 7,4.
Ako dostať hladinu pH telesného prostredia do normálu?
Tu nasleduje 5 tipov pre optimalizáciu hladiny pH.
1. Adekvátny príjem horčíka
Väčšina lekárov sa zhodne na tom, že väčšina populácie trpí chronickým nedostatkom tohto dôležitého minerálu.
Horčík je obzvlášť nevyhnutný pre ženy, pretože pomáha telu spracovávať vápnik a oba minerály tak chránia kosti pred osteoporózou. Horčík je pre kosti ešte dôležitejší ako vápnik.
Je tiež jedným z hlavných činiteľov ovplyvňujúcich vyrovnávaciu schopnosť organizmu regulujúcu hladinu pH. Tak isto dodáva telu okamžitú energiu. Ako výživový doplnok je skvelým doplnením stravy.
Medzi potraviny bohaté na horčík patria avokádo, mandle, kešu oriešky a špenát.
2. Obmedzenie cukru
Okrem toho, že cukor je jedna z najkyslejších potravín aké konzumujeme, oslabuje našu imunitu a rovnako aj schopnosť udržať si požadovanú váhu.
Ak nahradíte biely cukor viac zásaditými sladidlami, napríklad stéviou, zaregistrujete okamžité zmeny. Tie sa budú týkať nielen vyrovnania hladiny pH, ale aj ustálenia hladiny cukru v krvi.
3. Pridanie enzýmov do stravy
Ak je organizmus prekyslený, dokáže spôsobiť poriadny zmätok u tráviacich enzýmoch v tenkom čreve. Oslabí sa tým schopnosť nášho tela spracovať potraviny a získavať z nich všetky živiny.
To môže viesť k poruchám metabolizmu, priberaniu na váhe a cukrovke.
Opätovným zaradením enzýmov do stravovania, najmä bielkoviny štiepiaceho bromeleinu (z ananásu) a papainu (z papáje), vytvoríte vo svojom organizme ideálne prostredie pre zásadité ovocie a zeleninu. Tie potom dokážu robiť v našom tele zázraky.
4. Pitie vody s citrónom
Citrón je to najzásaditejšie ovocie, aké máte k dispozícii (je síce kyslé, no keď zreaguje s tráviacimi enzýmami, mení sa na zásadité).
Voda je zasa absolútny základ pre potlačenie vedľajších účinkov kyslého kofeínu, sladkých nápojov a čajov. Pomáha tiež prečistiť obličky.
Ak začnete deň pohárom vody s citrónom a budete i počas dňa jej piť dostatok, poskytnete svojmu telu vhodné zásadité prostredie.
5. Nahradenie mäsa zeleninou
Väčšina typov mäsa je dobrá pre vyrovnaný stav nášho tela, pretože mäso obsahuje zinok a draslík. Tieto dve látky pomáhajú nášmu telu udržiavať získané minerály.
Zároveň je však mäso aj kyslé a mnohí z nás ho jedia viac, ako je potrebné. Nechajte ho preto na mieste, ktoré mu patrí: ako doplnok k zásaditému ovociu, zelenine a celozrnným výrobkom.
Aj keď nie všetky druhy zeleniny sú zásadité, väčšina z nich je. Pamätajte, že hladina pH, ktorá je pre danú potravinu prirodzená, nemusí mať rovnaký vplyv aj na naše telo.
Zároveň by ste nemali zabúdať ani na stres – snažte sa ho obmedziť! Kvalitný spánok, cvičenie a relaxácia dokážu urobiť s našim telom i duchom úplne zázraky.
Pridaj komentár