Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Zlepšenie zraku
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Ako črevné baktérie dokážu predvídať vaše riziko rakoviny hrubého čreva

1. decembra 2024 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

Ako črevné baktérie dokážu predvídať vaše riziko rakoviny hrubého čreva

Vedci pokračujú v hľadaní súvislostí medzi črevnou mikrobiótou – populáciou mikróbov žijúcich vo vašom čreve – a rakovinou.

V nedávnej štúdii, ktorá bola uverejnená v časopise Nature Medicine, medzinárodný tím výskumníkov zistil, že črevná mikrobióta sa dá využiť na predpovedanie výskytu kolorektálneho karcinómu (rakoviny hrubého čreva a konečníka).


Rakovina hrubého čreva a črevné baktérie

Kolorektálny karcinóm je druhým najčastejším typom rakoviny u žien a tretím u mužov. Okrem toho je dnes u mužov aj žien treťou hlavnou príčinou úmrtia na rakovinu.

Zvyčajne sa začína rastom polypov v hrubom čreve alebo konečníku. Trvá roky, kým sa tieto polypy postupne stávajú rakovinovými.

Výskumný tím vedený vedcami z brazílskej University of São Paulo zistil u ľudí s rakovinou hrubého čreva a konečníka v porovnaní so zdravými jednotlivcami vyššie hladiny takmer 30 druhov baktérií.

Niektoré baktérie sa bežne nachádzajú v ústach, zatiaľ čo iné premieňali živiny nachádzajúce sa v hovädzom, bravčovom a hydinovom mäse na rakovinu vyvolávajúce látky.

Konkrétne vedci zistili u pacientov s kolorektálnym karcinómom vyššie hladiny bakteriálneho druhu Fusobacterium nucleatum v porovnaní so zdravými jednotlivcami. Táto baktéria zvyčajne žije v ústach a kyslosť ostatných častí gastrointestinálneho traktu ju dokáže zabiť.

Výskumný tím skúmal kolorektálny karcinóm na základe údajov zo vzoriek stolice a od rôznorodých populácií. Analyzovali údaje zo siedmich štúdií – piatich verejných a dvoch štúdií vedcov z talianskej University of Trento.

Zo vzoriek stolice extrahovali DNA, ktorú potom sekvenovali. Sekvenovanie vzoriek DNA im umožnilo určiť a kvantifikovať druhy a gény mikroorganizmov prítomných vo vzorkách.

Keďže údaje pochádzali z rôznych štúdií, použili výskumníci na ich celkovú analýzu zložité štatistické metódy.

Migrujúce baktérie z úst ako príčina rakoviny

U ľudí s rakovinou hrubého čreva a konečníka sa zvykne dostávať do čriev veľké množstva ústnych baktérií. Táto migrácia môže v črevách vyvolávať zápal a zvyšovať tak riziko rakoviny.

Presnú príčinu migrácie však výskumníci zatiaľ nestanovili. Nateraz vedia len toľko, že medzi prítomnosťou týchto baktérií v čreve a kolárektálnym karcinómom existuje súvislosť. Vo vzorkách stolice od pacientov s kolorektálnym karcinómom tiež výskumný tím zistil prítomnosť mikrobiálneho enzýmu cholín-trimetyl-amín-lyázy (cutC).


O cholíne, veľmi dôležitej živine nachádzajúcej sa v mäse, hydine a rybách, bolo zistené, že ho črevné baktérie rozkladajú a menia na metabolit potrebný pre náš metabolizmus.

V predchádzajúcich štúdiách mal tento metabolit súvis so zvýšeným rizikom kardiovaskulárneho ochorenia a v súčasnej štúdii sa zistilo, že zvyšuje riziko kolorektálneho karcinómu.

„Keď enzým štiepi cholín, ktorý je hojne prítomný v strave obsahujúcej veľké množstvá červeného mäsa a iných mastných jedlách, uvoľňuje sa acetaldehyd, známy karcinogén,“ vysvetlil Andrew Maltez Thomas, hlavný autor štúdie.

Ako zlepšiť vašu črevnú mikrobiótu

Vo vašich črevách žijú dobré aj zlé baktérie. Zaujímavé je, že na druhy baktérií, ktoré vo vás žijú, veľmi vplýva to, čo jete. Tu je niekoľko spôsobov na zlepšenie vašej črevnej mikrobióty:

1. Konzumujte stravu bohatú na nespracované potraviny rastlinného pôvodu.

2. Jedzte veľa ovocia, zeleniny, fazule a strukovín, lebo obsahujú množstvo vlákniny, ktorá podporuje množenie dobrých črevných baktérií.

3. Jedzte fermentované potraviny, napríklad biely prírodný jogurt, kefír alebo kombuchu.

4. Vyhýbajte sa sladeným jedlám a nápojom.

5. Konzumujte prebiotické potraviny, podporujúce rast dobrých črevných baktérií.

6. Jedzte celozrnné potraviny, lebo obsahujú aj dôležité nestráviteľné sacharidy (prebiotiká).

7. Užívajte probiotické doplnky stravy.





Súvisiace články:

  • Robením týchto 9 vecí si znížite riziko vzniku rakoviny hrubého čreva až o 50%
  • Známa spisovateľka vyliečila rakovinu kože svojej mamy s jednoduchým receptom
  • Prečo je pre prevenciu rakoviny prsníka dôležitejšie vyšetrenie hladiny vitamínu D v krvi než mamograf
  • 11 vecí, ktoré vám výrazne znížia riziko kolorektálnej rakoviny


        
  

Kategória: Choroby Značky: mikroflóra, prevencia rakoviny, rakovina hrubého čreva

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • 10 najčastejších príznakov celiakie a intolerancie na lepok a ako minimalizovať ich prejavy
  • Liek na 100 chorôb, vrátane rakoviny, reumy a žalúdočných vredov
  • Recept na chutný čaj, čo funguje lepšie ako tabletky na spanie

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.