Surová zelenina je všeobecný pojem pre zeleninu a listy rastlín, ktoré sa konzumujú čerstvé a bez žiadnej tepelnej úpravy.
Spôsob prípravy zeleniny úzko súvisí s obsahom a využiteľnosťou v nej obsiahnutých živín. Napríklad, niektoré vitamíny sa ľahko strácajú pri rozpustení a zahriatí vo vode, ako napríklad vitamín C.
Existujú však aj také druhy zeleniny, z ktorých sa ťažko absorbujú živiny, ak sa konzumujú surové.a niektoré môžu dokonca spôsobiť otravu, či spôsobiť rôzne zdravotné ťažkosti.
Zvyčajne ide o nasledujúce 3 druhy zeleniny:
1. Kapustová zelenina
Kapustová zelenina, ako je kapusta, karfiol, brokolica a ružičkový kel, obsahuje veľa antioxidantov a je tiež bohatým zdrojom vlákniny.
Avšak, keď sa konzumuje surová, táto zelenina ľahko spôsobí nadúvanie, bolesti žalúdka, hnačku alebo tráviace ťažkosti, čím zvyšuje záťaž žalúdka a môže viesť až k vážnejším bolestiam žalúdka.
Okrem toho táto zelenina obsahuje aj malé množstvo goitrínu, ktorý má antioxidačné účinky, ale bráni schopnosti čriev absorbovať jód.
Preto by sa kapustovitá zelenina mala pred konzumáciou tepelne upraviť, aby sa z nej odstránili nežiaduce látky.
2. Zelenina obsahujúca veľa kyseliny šťaveľovej
Špenát, zeler, okra, červená repa, mangold, rebarbora, čakanka, kel… všetky obsahujú veľmi vysoké hladiny kyseliny šťaveľovej.
Kyselina šťaveľová sa pri vstupe do čriev spája s vápnikom a vytvorí šťaveľan vápenatý, čo ovplyvňuje vstrebávanie a využiteľnosť vápnika v tele.
Preto je najlepšie túto zeleninu tepelne upraviť, aby sa v nej kyseliny šťaveľová eliminovala.
3. Niektoré druhy koreňovej zeleniny
Nejedzte surovú alebo nedovarenú koreňovú zeleninu, ako sú zemiaky a maniok (známy aj ako cassava alebo yuca).
Zemiaky obsahujú veľké množstvo škrobu a ak sa konzumujú nedostatočne tepelne upravené, budú ťažko stráviteľné, čo spôsobí nadúvanie a tráviace ťažkosti. Časom to môže viesť k ochoreniam tráviaceho traktu, bolestiam hlavy a nevoľnostiam.
Surový maniok zasa obsahuje kyanogénny glykozid – látku, ktorá pri konzumácii uvoľňuje kyanid, čo pri vyšších dávkach môže spôsobiť až smrť.
Okrem toho je maniok tiež druhom koreňovej zeleniny, ktorá by sa mala pred konzumáciou dôkladne ošúpať a umyť a potom dostatočne uvariť vo vriacej vode. Týmto spôsobom zaistíte jeho hygienu a bezpečnosť a zároveň zachováte potrebné nutričné látky.
Záver
Okrem vyššie uvedených poznámok je potrebné zabezpečiť rozmanitosť konzumovaných druhov zeleniny.
Mnoho ľudí rado je veľa zeleniny, no často jedia len niekoľko druhov, ktoré im obzvlášť chutia, bez toho, aby jedli aj inú zeleninu.
V skutočnosti je to mimoriadne nezdravý zvyk, pretože každý druh zeleniny obsahuje iný typ živín. Jedzte rozmanitú stravu, aby ste z nej získali čo najviac zdravotných prínosov.
Pridaj komentár