Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Krvny tlak
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Ak na banánoch uvidíte tieto 4 znaky, nekupujte ich

25. júna 2025 autor: redakcia 2 komentáre

        
  

Ak na banánoch uvidíte tieto 4 znaky, nekupujte ich

Banány sú v mnohých domácnostiach každodennou potravinou. Bývajú bohaté na vlákninu, draslík a prírodné cukry, ktoré poskytujú rýchle doplnenie energie.

Avšak niektoré banány, ktoré vidíte na trhu alebo v supermarkete, nie sú bezpečné a nestoja za míňanie vašich ťažko zarobených peňazí. V skutočnosti niektoré môžu byť prezreté, chemicky ošetrené alebo dokonca škodlivé pre vaše zdravie v prípade, že by ste ich konzumovali pravidelne.


Ľudia si zvyčajne všímajú len stav šupky, či je žltá alebo zelená a podľa toho hodnotia zrelosť banánov. Existujú však aj ďalšie znaky, ktoré by ste si mali všímať.

Tu sú 4 veci, ktoré keď spozorujete na banánoch, tak by ste sa im mali radšej vyhnúť:

1. Banány so sivastou alebo matnou šupkou

Ak majú banány bledý, sivastý či nevýrazný odtieň namiesto obvyklého žiarivo žltého sfarbenia, je to jasný varovný signál.

Takáto zmena farby často naznačuje nesprávne manipulovanie s banánmi – zvyčajne v dôsledku zamrznutia počas prepravy alebo skladovania.

Tieto banány chutia nevýrazne, majú zvláštnu textúru a nemusia mať požadovanú nutričnú hodnotu.


2. Banány s neprirodzeným leskom

Lesklé banány vyzerajú síce atraktívne, ale tento lesk zvyčajne pochádza z chemických náterov alebo umelých dozrievacích činidiel, ako je napríklad karbid vápenatý.

Uvedené látky sa niekedy používajú na to, aby ovocie vyzeralo zrelé, aj keď v skutočnosti nie je. Pravidelné vystavenie takýmto chemikáliám predstavuje dlhodobé zdravotné riziká.

3. Banány so sčernenými alebo plesnivými stonkami alebo špičkami

Stonky a špičky banánu veľa prezradia o jeho čerstvosti.

Ak si všimnete tmavé, kašovité alebo plesnivé stonky, je najlepšie sa takýmto banánom vyhýbať. Môže to znamenať, že sú staré, začali zahnívať a možno sa už kazia aj vo vnútri.

4. Banány, ktoré sú príliš mäkké alebo majú popraskanú šupku

Prezreté banány sú často veľmi mäkké na dotyk a môžu mať popraskanú šupku.

Zatiaľ čo mierne škvrny sú normálne, ak je banán mäkký alebo z neho vyteká šťava, už sa rozkladá. Prezreté ovocie môže kvasiť, priťahovať baktérie či dokonca obsahovať pleseň – nič z toho nechcete jesť.





Súvisiace články:

  • Ak zjete 2 banány denne počas mesiaca, toto sa stane vášmu telu
  • Čo sa udeje s vaším telom, ak zjete banány s tmavými bodkami
  • Keď si prečítate toto, už nikdy nevyhodíte vnútro banánovej šupky
  • Po prečítaní tohto sa na banán už nikdy nebudete pozerať tak ako predtým


        
  

Kategória: Strava Značky: banány, škodlivé potraviny, strava

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Beata

    Ako sa možu predávať banány, ktoré podľa Vás u zdravotným rizikom, Najzdravšie sú asi bánany natrhané priamo zo stromu.

    Odpovedať
    • redakcia

      Choďte sa pozrieť do supermarketov, aké ovocie a zeleninu tam predávajú. Niekedy doslava zahnívajúce.

      Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • 15 potravín, ktoré môžete jesť koľko chcete a ani tak nepriberiete
  • Keď máte doma panvicu s týmto označením, radšej ju hneď vyhoďte
  • Ako účinne liečiť astmu a peľové alergie prírodnými prostriedkami

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.