Banány sú v mnohých domácnostiach každodennou potravinou. Bývajú bohaté na vlákninu, draslík a prírodné cukry, ktoré poskytujú rýchle doplnenie energie.
Avšak niektoré banány, ktoré vidíte na trhu alebo v supermarkete, nie sú bezpečné a nestoja za míňanie vašich ťažko zarobených peňazí. V skutočnosti niektoré môžu byť prezreté, chemicky ošetrené alebo dokonca škodlivé pre vaše zdravie v prípade, že by ste ich konzumovali pravidelne.
Ľudia si zvyčajne všímajú len stav šupky, či je žltá alebo zelená a podľa toho hodnotia zrelosť banánov. Existujú však aj ďalšie znaky, ktoré by ste si mali všímať.
Tu sú 4 veci, ktoré keď spozorujete na banánoch, tak by ste sa im mali radšej vyhnúť:
1. Banány so sivastou alebo matnou šupkou
Ak majú banány bledý, sivastý či nevýrazný odtieň namiesto obvyklého žiarivo žltého sfarbenia, je to jasný varovný signál.
Takáto zmena farby často naznačuje nesprávne manipulovanie s banánmi – zvyčajne v dôsledku zamrznutia počas prepravy alebo skladovania.
Tieto banány chutia nevýrazne, majú zvláštnu textúru a nemusia mať požadovanú nutričnú hodnotu.
2. Banány s neprirodzeným leskom
Lesklé banány vyzerajú síce atraktívne, ale tento lesk zvyčajne pochádza z chemických náterov alebo umelých dozrievacích činidiel, ako je napríklad karbid vápenatý.
Uvedené látky sa niekedy používajú na to, aby ovocie vyzeralo zrelé, aj keď v skutočnosti nie je. Pravidelné vystavenie takýmto chemikáliám predstavuje dlhodobé zdravotné riziká.
3. Banány so sčernenými alebo plesnivými stonkami alebo špičkami
Stonky a špičky banánu veľa prezradia o jeho čerstvosti.
Ak si všimnete tmavé, kašovité alebo plesnivé stonky, je najlepšie sa takýmto banánom vyhýbať. Môže to znamenať, že sú staré, začali zahnívať a možno sa už kazia aj vo vnútri.
4. Banány, ktoré sú príliš mäkké alebo majú popraskanú šupku
Prezreté banány sú často veľmi mäkké na dotyk a môžu mať popraskanú šupku.
Zatiaľ čo mierne škvrny sú normálne, ak je banán mäkký alebo z neho vyteká šťava, už sa rozkladá. Prezreté ovocie môže kvasiť, priťahovať baktérie či dokonca obsahovať pleseň – nič z toho nechcete jesť.
Beata
Ako sa možu predávať banány, ktoré podľa Vás u zdravotným rizikom, Najzdravšie sú asi bánany natrhané priamo zo stromu.
redakcia
Choďte sa pozrieť do supermarketov, aké ovocie a zeleninu tam predávajú. Niekedy doslava zahnívajúce.