Ananás považujú mnohí medicínski odborníci a experti na stravovanie za najzdravšie ovocie všetkých čias.
Na rozdiel od ostatného ovocia, obsahuje totiž okrem vitamínov a minerálov aj niektoré veľmi prospešné enzýmy, o ktorých si viac povieme v tomto článku.
Tu nasleduje 8 dobrých dôvodov, prečo by ste mali zjesť aspoň trocha čerstvého ananásu každý deň:
1. Obsah vitamínu C
Jedna bežná porcia ananásu (150 gramov) poskytuje až 131% dennej odporúčanej dávky tohto pre telo dôležitého vitamínu.
Najlepšie je konzumovať ananás ráno. To zabezpečí postupný prísun vitamínu C pre potreby organizmu počas dňa.
Okrem vitamínu C vám dodá aj množstvo vápnika a železa.
2. Prevencia rakoviny
Antioxidaty a vitamín C zabezpečujú ochranu buniek pred voľnými radikálmi. Okrem nich však ananás obsahuje ešte jednu extrémne silnú látku s protirakovinotvorným účinkom1.
Inde o bielkoviny štiepiaci enzým bromelain. Tento enzým rozpúšťa ochranné bielkovinové obaly nádorov, ktorými sa chránia pred imunitným systémom.
Takto odhalené nádory sú potom ľahkým terčom pre biele krvinky, ktoré ich zneškodnia.
Bromelain je tiež silne protizápalový a preto účinkuje proti všetkým druhom nádorov, no zvlášť účinný sa ukázal proti rakovine hrubého čreva a prostaty.
3. Posilnenie imunity
Antioxidanty z ananásu chránia nielen pred poškodeniami voľnými radikálmi, ale aj výrazne posilňujú náš imunitný systém a predchádzajú vzniku mnohých ochorení.
Týka sa to tak akútnych ochorení, ako aj chronických chorôb ako sú artritída, dna, cukrovka a srdcovocievne ochorenia.
4. Lepšie trávenie
Enzýmy, ktoré obsahuje ananás, hlavne spomínaný bromelain, výrazne zlepšujú trávenie, predchádzajú vzniku zápchy, hnačky a žalúdočných vredov.
Ide o ďalší dobrý dôvod, prečo ho zahrnúť do vášho každodenného jedálnička.
5. Plodnosť
Vitamíny a minerály nachádzajúce sa v ananáse sa ukázali, že majú pozitívny vplyv na zvyšovanie plodnosti2.
Ak ste doteraz mali problém s otehotnením, tak namiesto tabletiek skúste siahnuť po tomto chutnom ovocí a čoskoro sa vám možno v tejto oblasti pošťastí.
6. Zdravie pokožky
Živiny z ananásu pozitívne vplývajú na rôzne kožné problémy ako sú akné, vyrážky či začervenanie.
Zvlášť prospešné sú jeho protizápalové účinky. Zápaly sú totiž často príčinou mnohých kožných ochorení.
Navyše, ananás stimuluje prirodzenú produkciu kolegénu.
Jedzte ho pravidelne a nepotrvá dlho, kým sa vaša pokožka znova vyhladí, zjemnie, získa zdravý tón a zbaví sa nepríjemných vyrážok či akné.
7. Zvýšenie energie
Mangán nachádzajúci sa v ananáse predchádza vzniku únavy a poškodeniam buniek oxidačným stresom.
Zdravie a vitalita buniek sa potom nevyhnute prejaví aj na vašom celkovom zdraví a vitalite. Častá vyčerpanosť sa tak stane vecou minulosti.
8. Kvalita vlasov
Zmiešajte čerstvú ananásovú šťavu s olivovým olejom. Môžete do toho pridať aj trocha mandľového mlieka.
Následne si túto zmes naneste na pokožku hlavy a nechajte pôsobiť 10 minút, potom si hlavu opláchnite vodou.
Robte to 2 až 3 krát do týždňa a vaše vlasy začnú čoskoro vyzerať úžasne.
Ján
Ananás nieje naše ovocie,tak nemám dôvod ho jesť,máme dosť svojho ovocia !!!!!!!!!!!!!!!! Aj keď samozrejme ho zjem keď je !!
hildegarda
Bielkoviny štiepiaci enzým bromelain vraj obsahuje iba červený ananás. A ten veru som na pultoch v SK ešte nevidela.
redakcia
To nie je pravda.