Odkedy bolo dokázané, že stredomorská strava patrí k tým zdravším, si ľudia uvedomili, aký veľký súvis má strava so zdravím.
Bohužiaľ sa však väčšina šumu okolo tohto nového stravovacieho návyku zamerala na zvýšenie konzumácie len jedného produktu. Lenže dokonca ani takzvané superpotraviny nevedia poskytnúť všetky živiny a zdravotné prínosy vyváženej stravy.
Dnes sme sa prizreli bližšie tomu, čo sa môže stať, keď sa prejedáte zdravými potravinami.
1. Mrkva
Mrkva je nabitá betakaroténom, ktorý vaše telo mení na vitamín A. Neexistuje niečo také, ako nadbytok vitamínu A, pretože vaše telo mení betakarotén na vitamín A podľa potreby.
Nanešťastie však nadbytok beta-karoténu vo vašom tele môže spôsobiť karotenémiu – stav, ktorý sfarbuje vašu kožu dožlta.
Karotén telo postupne spracuje a s tým zmizne aj žlté sfarbenie kože. Okrem kozmetickej nepríjemnosti tak nespôsobuje žiadne poškodenie.
2. Kombucha
Tento čínsky nápoj si podmanil potravinový svet zástancov zdravej výživy. Má prínosy pre trávenie a hovorí sa, že zvyšuje počet črevných baktérií.
Kombucha však obsahuje aj vedľajší produkt fermentácie kvasníc, ktorý pri konzumácii vo veľkých množstvách môže spôsobovať nadúvanie a tráviace ťažkosti.
3. Voda
Priveľké množstvo vody môže vytvárať elektrolytickú nerovnováhu narúšaním hladín sodíka, keď ho už vaše obličky nevedia viac spracovať.
Ďalším dôsledkom, v extrémnych prípadoch, je akumulácia vody v mozgu, čo spôsobuje jeho opuch a zvýšený vnútrolebečný tlak, pretože ľudská lebka sa nedokáže roztiahnuť.
Oba prípady, hoci veľmi zriedkavé, boli pozorované u športovcov pociťujúcich nutkavú túžbu opätovne sa hydratovať po dlhom tréningu alebo u ľudí s obličkovými problémami.
4. Avokádo
Avokáda obsahujú vlákninu a veľa vitamínov. Tiež vám, vďaka svojmu vysokému obsahu mononasýtených tukov, môžu pomôcť znižovať zlý cholesterol (LDL) a udržiavať v dobrom stave vaše bunky.
Tuk však stále zostáva tukom. Jedno avokádo obsahuje až 240 kalórií, čo je u človeka približne 10 až 20% ideálneho denného príjmu kalórií a príjem priveľkého množstva kalórií môže viesť k problémom s upchávaním ciev.
Človek by nemal konzumovať denne viac než pol až jeden kus avokáda denne, keď je konzumované surové (nie, napríklad, avokádové čipsy).
5. Cvikla
Cvikla (červená repa) je skvelým zdrojom vitamínov a minerálov.
Obsahuje aj veľa dusičnanov, ktoré vaše telo mení na dusitany, ktoré vám môžu pomáhať znižovať krvný tlak. Tie sa potom menia na nitrozamíny, ktoré sa nachádzajú aj v mäse, čo znamená, že by mohli zvyšovať šancu človeka na vznik ochorení.
Z tohto dôvodu by bolo možno najlepšie vyhýbať sa kombinácii vysokého príjmu cvikly a červeného mäsa.
6. Morské riasy
Morské riasy sú zriedkavým príkladom neživočíšneho produktu, bohatého na vitamín B12, čo z nich robí skvelú náhradu mäsa vo vegánskej a vegetariánskej strave.
Boli tiež vyhlásené za superpotravinu, ktorá by vám vďaka svojmu obsahu jódu a množstvu vlákniny mohla pomôcť schudnúť.
Vysoký príjem jódu však môže viesť k problémom so štítnou žľazou a dokonca k výkyvom telesnej váhy. V závislosti na mieste svojho výskytu môžu morské riasy obsahovať aj vysoké množstvá ťažkých kovov.
7. Chia semienka
Hoci sa semienka chia kvôli svojmu vysokému obsahu omega-3 mastných kyselín predávajú ako superpotravina, nebol zatiaľ nájdený žiadny dôkaz ohľadom ich zdravotných prínosov, konkrétne čo sa týka kardiovaskulárneho ochorenia.
Omega-3 mastné kyseliny obsiahnuté v chia semienkach sa absorbujú ťažšie než druh obsiahnutý v morských rybách (EPA/DHA).
Preto napriek tomu, že ich obsahujú viac, na to, aby ste ich absorbovali rovnaké množstvo ako z ryby, by ste museli zjesť asi 100 gramov chia semienok (čo je veľa, z tohto množstva by už hrozila zápcha).
Problém je aj v tomto: 100 gramov chia semienok obsahuje okolo 500 kalórií, čo sa zhruba rovná jednému hamburgeru z rýchleho občerstvenia.
Pridaj komentár