Med sa často označuje za „tekuté zlato“, a to nielen pre svoju bohatú sladkosť, ale aj pre pôsobivé zdravotné prínosy. Je rýchlym zdrojom energie, podporuje trávenie, upokojuje bolesti v hrdle a má prirodzené antibakteriálne vlastnosti.
Jeho popularita a hodnota však z neho urobili aj jeden z najčastejších objektov falšovania a riedenia. Falošný med nie je len riedený cukrovým sirupom, ale môže obsahovať aj umelé farbivá, arómy či dokonca škodlivé chemikálie.
Falšovaný med môže byť tiež zbavený svojej pôvodnej nutričnej hodnoty a predstavovať zdravotné riziká, najmä pre zraniteľné skupiny, ako sú deti, starší ľudia alebo ľudia s chronickými ochoreniami či oslabeným imunitným systémom.
Aby ste sa vyhli pasci kúpy nekvalitného medu, tu je 6 jednoduchých, ale účinných tipov, ktoré vám pomôžu odhaliť ten pravý a kvalitný.
1. Otočte alebo pretrepte fľašu
Táto rýchla metóda je prekvapivo spoľahlivá. Jemne potraste fľašou alebo ju otočte hore dnom a pozorujte.
Pravý med vytvára malé, jemné bublinky, ktoré stúpajú a rozptyľujú sa pomaly. Samotný med sa pohybuje pomaly a zdá sa byť hustý a lepkavý.
Falošný alebo zriedený med tvorí veľké bubliny, ktoré rýchlo stúpajú a ľahko praskajú. Tekutina tečie rýchlo, skôr ako voda než med.
Venovanie náležitej pozornosti tomuto vizuálnemu signálu vám môže pomôcť odhaliť med nízkej kvality hneď pri prvej kontrole.
2. Skontrolujte farbu a čírosť
Farba pravého medu sa líši v závislosti od kvetového zdroja – od svetlozlatej a jantárovej až po tmavohnedú. Pod svetlom by však mal mať prirodzenú čírosť a mierny lesk.
Falošný med často vyzerá príliš jasne, je príliš číry alebo neprirodzene zakalený.
Môže sa tiež časom oddeliť do rôznych vrstiev, stratiť svoju farbu alebo tvoriť sediment. Ide o znaky toho, že obsahuje sirup, prísady alebo chemikálie.
3. Otestujte viskozitu a „ťahanie nite“
Ponorte čistú paličku alebo lyžicu do medu a pomaly ju vytiahnite.
Pravý kvalitný med vytvorí dlhú, súvislú niť a pomaly steká v zaoblenej, jasne definovanom prúde. Falšovaný alebo riedený med má tendenciu rýchlo sa trhať, rýchlejšie stekať a má tekutejšiu textúru.
Pravý med má tiež tendenciu byť hustejší a stabilnejší a pri správnom skladovaní má aj dlhšiu trvanlivosť.
Hovorí sa, že med je jednou z mála potravín, ktoré dokonca nemajú žiadnu dobu exspirácie. V egyptských hrobkách sa našli nádoby s medom, ktorý bol jedlý aj po 3000 rokoch!
4. Vyskúšajte test s vodou alebo tkanivom
Do pohára studenej vody kvapnite malé množstvo medu.
Čistý med klesne na dno a zostane neporušený. Zriedený alebo falošný med sa vo vode rýchlo rozpustí alebo roztiahne.
Prípadne môžete kvapnúť kvapku na suchú vreckovku alebo papierovú servítku.
Pravý med zostane na mieste vďaka svojej vysokej viskozite. Falošný med (najmä ten zmiešaný so sirupom alebo vodou) sa vstrebe do tkaniva a rýchlo sa rozpije, podobne ako sladká voda.
5. Vnímajte arómu
Pravý med má ľahkú kvetinovú vôňu, ktorá odráža kvety, z ktorých bol získaný. Aróma je jemná a má tendenciu rýchlo vyprchať.
Naproti tomu falošný med môže mať silnú, umelú alebo chemicky sladkú vôňu.
Ak nie je cítiť žiadny zápach alebo ak med vonia zvláštne synteticky či spálene, je najlepšie byť opatrný. Sú to zvyčajne príznaky pridanej vône alebo priemyselného spracovania.
6. Skúška požiarnou odolnosťou (používajte opatrne)
Na tento test použite lyžicu z nehrdzavejúcej ocele, špáradlo alebo zápalku, ktoré ponorte do medu (v prípade zápalky nie tou stranou, kde je sirka). Potom ju jemne vystavte plameňu.
Čistý med sa zahreje, ale nezapáli sa ani neuvoľní dym či nepríjemný zápach.
Falšovaný med môže iskriť, syčať alebo vydávať spálený, nepríjemný chemický zápach – ide o jasný znak pridaných sladidiel, farbív alebo priemyselných sirupov.
Tento test tiež naznačuje potenciálne zdravotné riziká falošného medu, vrátane akumulácie toxínov z neznámych prísad, ak sa konzumuje v priebehu času.
Bonusový tip: Venujte pozornosť cene
Pravý med má svoju cenu. Jeho výroba si vyžaduje úsilie od včiel aj včelárov. Ak narazíte na litrovú fľašu medu, ktorá sa predáva extrémne lacno, takmer určite je zriedený alebo nekvalitný.
Prírodný alebo divoký med, najmä ten bez prísad, je často drahší, a to z dobrého dôvodu.
Byť informovaným kupujúcim znamená vedieť, na čo sa zamerať. S týmito 6+1 overenými tipmi si môžete s istotou vybrať kvalitný med, ktorý je chutný aj bezpečný a zároveň zabránite tomu, že sa stanete obeťou falzifikátov.
Pridaj komentár