Vývary sú často používané ako základ pre rôzne recepty, najmä polievky či dusené pokrmy. Existuje mnoho rôznych typov vývarov. Avšak vývar z húb obsahuje viac výživných látok než všetky ostatné.
Prečo by ste teda mali namiesto štandardnej kuracej alebo zeleninovej polievky konzumovať vývar z húb?
Výhody a zdravotné prínosy hubových vývarov
Jednoduchá odpoveď je, že huby majú vysoký obsah antioxidantov a minerálov, ktoré pomáhajú podporovať lepší zdravotný stav.
Konzumácia väčšieho množstva húb môže výrazne znížiť riziko vzniku rakoviny prostaty a ďalších chorôb.
Jednou z unikátnych látok, ktorá bola nájdená v hubách, je ergothionein. Ten vedci označili za ich hlavný antioxidant. Zdá sa, že má veľmi špecifickú úlohu pri ochrane vašej DNA pred oxidačným poškodením.
Medzi huby, ktoré sú často používané na prípravu polievok, patria shitake, maitake, reishi, enoki, hliva ustricová a bežné šampiňóny.
Teraz vám prezradíme 5 zdravotných prínosov hubových vývarov. K tomu vám pridáme jeden recept, s ktorým môžete obohatiť svoj jedálničiek o viac húb.
1. Nízkokalorické
Huby neobsahujú veľa kalórií. Skladajú sa z približne 80 až 90% vody.
Majú tiež nízky obsah sodíka. Ak sa snažíte znížiť príjem kalórií, skúste zakomponovať do stravy niekoľko jedál s hubovým vývarom.
2. Vynikajúci zdroj živín
Hubový vývar je vynikajúcim zdrojom antioxidantov. Je tiež bohatý na stopový minerál selén a vitamíny riboflavín a niacín.
Tieto živiny pomáhajú chrániť bunky pred voľnými radikálmi, ktoré sú známe tým, že vedú k zvýšenému riziku niektorých typov rakoviny.
Jedna štúdia zistila, že konzumácia hubových vývarov môže potenciálne znížiť riziko vzniku rakoviny prostaty u mužov o viac ako 65%.
3. Posilnia váš imunitný systém
Jedením hubovej polievky sa prirodzene zvýši váš imunitný systém. Platí to najmä u vývaru, ktorý obsahuje huby shitake, maitake, reishi alebo našu hlivu ustricovú.
Tieto huby sú známe tým, že majú silný vplyv na imunitný systém prostredníctvom látok nazývaných beta-glukany.
4. Veľký zdroj draslíka
Hubová polievka obsahuje veľké množstvo draslíka. Draslík je potrebný pri riadení hladiny cholesterolu v krvi a krvného tlaku. Zahrnutím vyššieho príjmu draslíku do vašej stravy môžete znížiť riziko mŕtvice a srdcových ochorení.
Hubový vývar môže tiež dodať do tela potrebnú meď, čo je užitočné pre podporu zdravého srdca.
5. Bojujú s voľnými radikálmi
Ako už bolo povedané, hubový vývar obsahuje antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály.
Tieto voľné radikály sú zodpovedné za zvyšovanie rizika vzniku mnohých chronických ochorení. Taktiež zvyšujú mieru výskytu chorôb súvisiacich so starnutím, ako je degenerácia buniek a úbytok kognitívnych funkcií.
Recept na jednoduchý hubový vývar
Nasledujúci recept ponúka jednoduchý spôsob, ako zaradiť viac húb vo vašej stravy. Spája v sebe kombináciu priaznivých účinkov húb a kostí do polievky.
Je zrejmé, že to nie je jediný spôsob, ako pripraviť huby. Ide však o jednoduchý nápad, ako dostať viac týchto prospešných živín zo stravy do nášho organizmu.
Zoženie
Budete potrebovať tieto suroviny:
- 1 liter vývaru z kostí
- 4 huby shitake
- 4 huby reishi
- 1 huba maitake
Postup prípravy
1. Skombinujte všetky prísady a povarte ich v hrnci niekoľko minút, až ich privediete k varu.
2. Prikryte hrniec a naďalej duste 20 až 30 minút.
3. Vývar uskladňujte v sklenenej nádobe v chladničke, neskôr ho môžete použiť na ďalšie účely – od slepačej polievky až po guláš.
Hubová polievka je neuveriteľne prospešná pre vaše zdravie. Okrem tohto receptu, môžete nájsť aj rôzne iné spôsoby, ako pripraviť svoju vlastnú hubovú polievku.
Môžete tiež experimentovať s použitím rôznych druhov húb.
Rada na záver
Keď pôjdete kupovať huby, kúpte radšej tie v kvalite bio. Huby totiž vedia absorbovať živiny zo všetkého okolo nich. To je aj hlavný dôvod, prečo sú také silné.
Ak ste ich ešte nezahrnuli do vašej stravy, teraz viete, aké dôležité a výživné sú tieto potraviny. Začnite preto jesť viac húb. Znížite tým nielen riziko vzniku rakoviny prostaty, ale zlepšite aj svoje celkové zdravie.
Pridaj komentár