
Vypadávanie vlasov nie je vždy spôsobené genetikou alebo stresom – niekedy sú to potraviny, čo máte na tanieri.
Podľa zdravotníckych odborníkov môžu určité potraviny, ktoré mnohí ľudia konzumujú denne, ticho prispievať k rednutiu vlasov a ich zvýšenému vypadávaniu.
Prekvapivo, vinníkom sú viaceré obľúbené potraviny, ktoré ľudia konzumujú nielen príliš často, ale dokonca aj viaceré nevhodné druhy naraz.
1. Sladené potraviny a nápoje
Nadmerný príjem cukru spôsobuje prudké výkyvy hladiny inzulínu v krvi, čo môže spustiť hormonálnu nerovnováhu, ktorá ovplyvňuje vlasové folikuly.
Konzumácia priveľa sladkých pochúťok alebo sladených nápojov môže časom urýchliť rednutie a vypadávanie vlasov.
2. Vyprážané a mastné jedlá
Mastné, vyprážané jedlá zvyšujú tvorbu kožného mazu, upchávajú póry a vedú k zápalom pokožky hlavy.
Zápaly pokožky a kožný maz následne oslabujú vlasové korienky a prispievajú k vypadávaniu vlasov.
3. Spracované mäso a mäsové výrobky
Mäsové výrobky, ako sú klobásy, salámy, slanina či lahôdkové mäso (paštéty), majú často vysoký obsah konzervačných látok a sodíka, čo môže narušiť krvný obeh v pokožke hlavy a znížiť prísun živín do vlasových folikulov.
Výsledkom je potom zrýchlené vypadávanie nedostatočne vyživených vlasov.
4. Rafinované sacharidy
Biely chlieb, cestoviny a pečivo vyrobené z rafinovanej múky môžu viesť k prudkému zvýšeniu hladiny cukru v krvi.
Výkyvy krvného cukru podobne ako výkyvy inzulínu vedú k zápalom a potenciálnemu oslabeniu vlasových korienkov.
5. Instantné polievky či instantné rezance (najhorší páchateľ)
Instantné jedlá ako polievky alebo ázijské rezance sú síce pohodlné na prípravu a tiež chutné, ale často sú aj plné sodíka, nezdravých tukov a ďalších umelých potravinových prísad.
Ich pravidelná konzumácia môže viesť k nutričnej nerovnováhe, zlému zdraviu pokožky hlavy a zvýšenému vypadávaniu vlasov.
Napriek uvedeným rizikám zostávajú instantné potravinové výrobky obľúbenou pochutinou takmer na celom svete.

Pridaj komentár