Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Zlepšenie zraku
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

5 častých chýb pri skladovaní jedla v chladničke, ktoré 10-násobne zvýšia množenie baktérií

1. novembra 2025 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

5 častých chýb pri skladovaní jedla v chladničke, ktoré 10-násobne zvýšia množenie baktérií

Možno si myslíte, že vaša chladnička udržiava potraviny bezpečné a nekontaminované, avšak niekoľko malých chýb môže v skutočnosti spôsobiť až 10-krát rýchlejší rast baktérií.

Skontrolujte si, či náhodou nerobíte niektorú z týchto chýb.


1. Skladovanie mokrej alebo neumytej zeleniny

Jednou z najčastejších chýb je vkladanie mokrej alebo neumytej zeleniny priamo do chladničky.

Aj keď sa môže zdať, že jej to pomáha dlhšie zostať čerstvá, vlhkosť v skutočnosti vytvára ideálne prostredie pre rast baktérií.

Keď je zelenina uzavretá v plastových vreckách, kým je ešte vlhká, baktérie sa na nej rýchlo množia, spôsobujú jej kazenie a kontaminujú okolité potraviny.

Riešenie:

Zeleninu dôkladne umyte a pred uložením do chladničky úplne osušte. Ak používate plastové vrecká alebo uzavreté nádoby, urobte v nich niekoľko malých otvorov, aby mohol vnútri prúdiť vzduch.

Jemnú listovú zeleninu, ako je šalát, nechajte pred uložením do chladničky niekoľko minút prirodzene vysušiť na čistej kuchynskej utierke.

2. Spoločné skladovanie surových a varených potravín

Umiestňovanie surových a varených potravín do toho istého priestoru bez ich oddelenia je nebezpečný zvyk.

Napríklad, skladovanie surového mäsa vedľa varených jedál alebo varenej zeleniny umožňuje baktériám zo surových potravín šíriť sa do hotových jedál.

Riešenie:

Surové, varené a čerstvé produkty vždy skladujte oddelene. Pre každý druh používajte samostatné nádoby alebo tácky.

Uvarené jedlo uchovávajte tesne prikryté a na vyšších policiach, aby ste zabránili kvapkaniu zo surových položiek nad nimi.

Pred konzumáciou uvarené jedlo dôkladne zohrejte, aby ste zničili všetky baktérie, ktoré sa v ňom mohli počas skladovania v chladničke namnožiť.

3. Opätovné zmrazovanie rozmrazených potravín

Mnoho ľudí rozmrazí porciu mrazeného mäsa, časť použije a potom zvyšky znovu zmrazí. Môže sa to zdať účelné, ale v skutočnosti je to hlavná príčina rastu baktérií.

Každé rozmrazovanie, najmä pri izbovej teplote, dáva baktériám čas na rozmnoženie. Zmrazenie tieto mikroorganizmy iba zahybernuje, no nezničí ich.


Riešenie:

Pred zmrazovaním rozdeľte jedlo na menšie porcie. Napríklad, ak si kúpite veľký kus mäsa, nakrájajte ho na porcie o veľkosti bežného jedla a každú porciu zmrazte samostatne. Takto rozmrazíte iba to, čo potrebujete, a vyhnete sa opakovanému zmrazovaniu a rozmrazovaniu.

4. Umývanie vajec pred skladovaním

Myšlienka, že „čisté znamená bezpečné“, sa môže obrátiť proti vám. Vajcia majú prirodzene tenký ochranný film, ktorý bráni vniknutiu baktérií do vnútra.

Ich umytie túto vrstvu odstráni, čo uľahčuje baktériám prenikať dnu, najmä ak sú vajíčka uchovávané vo vlhkej chladničke.

Riešenie:

Neumývajte vajcia hneď po kúpe. Namiesto toho jemne utrite nečistoty suchou alebo mierne vlhkou handričkou a nechajte ich úplne vyschnúť, kým ich uskladníte v samostatnej nádobe na vajcia.

Pomáha to zachovať prirodzenú bariéru a predchádzať kontaminácii.

5. Vloženie horúceho jedla priamo do chladničky

Mnohé domácnosti to robia, aby „rýchlejšie schladili jedlo“, avšak umiestnenie horúceho jedla priamo do chladničky zvyšuje teplotu v jej vnútri. To potom ovplyvňuje ostatné uložené položky, núti chladničku viac pracovať a skracuje životnosť spotrebiča.

Riešenie:

Nechajte jedlo vychladnúť pri izbovej teplote približne 20 až 30 minút (ale nie príliš dlho, aby ste predišli rastu baktérií).

Pri horúcich polievkach alebo restovaných jedlách nechajte počas chladnutia veko mierne pootvorené, aby mohla uniknúť para.

Prečo by ste mali tieto návyky zmeniť čo najskôr

Chladnička nie je sterilná – iba spomaľuje rast baktérií, no neničí ich.

Keď skladujete mokrú zeleninu, miešate surové a varené potraviny, znovu mrazíte potraviny, nesprávne umývate vajcia alebo chladíte horúce jedlá, dávate baktériám, ako sú E. coli , salmonela či listéria, ideálnu príležitosť na rozmnožovanie.

Tieto baktérie spôsobujú žalúdočné problémy, otravu jedlom a tráviace poruchy.

Pre zraniteľné skupiny, ako sú deti, starší ľudia alebo ľudia s oslabeným imunitným systémom, môžu byť následky ešte závažnejšie.





Súvisiace články:

  • 3 bežné, no škodlivé spôsoby skladovania živých klíčkov, ktoré kazia chuť a znižujú živiny
  • Ako skladovať banány, aby ste ich udržali čerstvé čo najdlhšie
  • Vložte do chladničky za hrsť soli: Zlatý trik, ktorý po prečítaní chce každý vyskúšať
  • Ktoré druhy ovocia a zeleniny by ste nikdy nemali skladovať spolu


        
  

Kategória: Ostatné Značky: baktérie, chlad, skladovanie, tipy

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihu o zdraví

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Pôda obsahuje antidepresívne mikróby, ktoré môžu spraviť váš mozog šťastným
  • 8 varovných príznakov, že ste mentálne a emocionálne vyčerpaní
  • 5 potravín, ktoré musíte zahrnúť do raňajok, aby ste urýchlili metabolizmus a chudnutie
  • Ako črevná mikroflóra priamo ovplyvňuje váš mozog a myslenie
  • Mnohé popredné americké nemocnice zavádzajú Reiki – liečbu energiami
  • Ako zregenerovať deravú črevnú výstelku poškodenú užívaním ibuprofénu
  • 7 príznakov nedostatku vitamínu D, ktorý môže spôsobiť rakovinu či cukrovku
  • Ako najlepšie zabrániť recidíve srdcového infarktu bez liekov

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.