Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Krvny tlak
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

5 bežných chýb, ktorých sa ľudia dopúšťajú pri konzumácii vajíčok na raňajky

3. novembra 2025 autor: redakcia 1 Comment

        
  

5 bežných chýb, ktorých sa ľudia dopúšťajú pri konzumácii vajíčok na raňajky

Raňajkovať vajíčka sa zdá byť jednoduché, rýchle a zdravé – je to zvyk, o ktorom si takmer každý myslí, že ho robí správne. V skutočnosti však mnoho ľudí dlhodobo konzumuje vajíčka nesprávnym spôsobom.

Nesprávna príprava nielenže znižuje cenné živiny, ale môže dokonca aj zaťažiť vaše telo.


Tu je 5 bežných chýb pri konzumácii vajíčok na raňajky (či v inú dennú dobu), vrátane uvedenia správneho spôsobu, ako ich jesť, aby ste maximalizovali ich výživovú hodnotu.

1. Varenie vajíčok príliš dlho

Niektorí ľudia varia vajcia aj viac ako 10 minút, kým sa žĺtok nezmení na sivozelený.

Nie je to dobré, pretože nadmerne varené vajcia strácajú mnohé živiny – ich žĺtky oxidujú, čím sa znižuje dostupnosť a vstrebateľnosť prevažne železa a bielkovín.

Správny postup:

Vajíčka vložte do studenej vody, priveďte do varu a varte 6 až 7 minút pre najlepšiu textúru a výživové hodnoty.

2. Častá konzumácia nedostatočne tepelne upravených (riedkych) vajec

Zdraví dospelí si môžu občas vychutnať vajcia namäkko alebo volské oko s riedkym žĺtkom bez väčších rizík.

Avšak starší ľudia, deti, tehotné ženy a ľudia s oslabenou imunitou by sa mali vajíčkam namäkko úplne vyhýbať, pretože sú náchylnejší na bakteriálne infekcie z nedostatočne tepelne upravených vajec, v ktorých sa môže zachovať salmonela.

3. Praženica s priveľa olejom

Keď sa vajcia pražia v nadmernom množstve oleja, vaše ľahké raňajky sa premenia na „kalorickú bombu“. Ohrev na vysokej teplote tiež produkuje škodlivé zlúčeniny.


Riešenie:

Použite len tenkú vrstvu oleja alebo masla a pražte ich na malom plyne. Alebo ešte lepšie, uvarte či naparte vajcia, aby sa v nich zachovalo čo najviac živín.

4. Jedenie iba bielka a vyhodenie žĺtka

Mnoho ľudí si myslí, že vyhýbanie sa žĺtku znižuje príjem cholesterolu. Žĺtok je však v skutočnosti najvýživnejšou časťou vajíčka – je plný vitamínov A, D, E a luteínu, ktoré sú vynikajúce pre pokožku, zrak a imunitu.

Zdraví jedinci môžu bezpečne zjesť jedno celé vajce denne bez obáv o cholesterol.

5. Konzumácia vajec s nedostatočne tepelne upraveným sójovým mliekom

Ak sójové mlieko nie je úplne prevarené, obsahuje látky, ktoré bránia tráveniu bielkovín. To znamená, že aj keď zjete vajíčka, vaše telo nedokáže z nich absorbovať veľa bielkovín. V podstate tak prichádzate o živiny.

Tip:

Sójové mlieko pred pitím vždy dôkladne prevarte aspoň 5 minút. Alebo ešte lepšie – sójové mlieko nekonzumujte, lebo sa spája s určitými zdravotnými rizikami.

Záver

Pre správnu konzumáciu vajíčok dodržujte nasledovné 3 zlaté pravidlá:

  • Zvoľte si beztukové spôsoby varenia: Najlepšie je variť vo vode alebo dusiť.
  • Zraniteľné skupiny (deti, starší ľudia, tehotné ženy) musia konzumovať plne tepelne upravené vajcia.
  • Pre kompletnú výživu jedzte bielok aj žĺtok.

Jedenie vajíčok sa zdá byť jednoduché, ale ich správne konzumovanie má veľký vplyv na vaše zdravie a energiu.





Súvisiace články:

  • Čo sa stane s vaším telom, ak každý deň zjete 3 celé vajíčka
  • Aký je rozdiel medzi hnedými a bielymi vajíčkami
  • Vajíčka nikdy nekombinujte s týmito troma inými potravinami
  • Ako zdravo a bez hladovania schudnúť 11 kíl za 2 týždne s pomocou vajíčok


        
  

Kategória: Strava Značky: chyby, raňajky, vajíčka, zásady stravy

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Barbara

    Už aj z jedenia vajec sa urobí veda?! Čo na to umelá intelligencia?!:))

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihu o zdraví

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe

Ďalšie zaujímavé články

  • Ako sa zbaviť bolesti hlavy za 5 minút bez užitia tabletiek a liekov
  • Ak vám počas spánku nadmerne tečú sliny, dajte sa vyšetriť na týchto 6 chorôb
  • Zázračná bylinka na prostatu: Zázvor chráni prostatu pred zväčšením i rakovinou
  • Kombinácia dvoch bežných liekov zmenila zhubné rakovinové na nezhubné tukové bunky
  • Olej, čo vylieči psoriázu, mykózy, afty, akné a mnohé iné kožné problémy
  • Nebezpečné chemikálie v čajových vrecúškach, ktorým by ste sa mali za každú cenu vyhýbať
  • Znížte krvný cukor úplne prírodne s týmto 4-zložkovým džúsom
  • Primiešajte tieto 3 látky do vášho šampónu a zastavte vypadávanie vlasov

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.