
Napriek tomu, že kapusta je relatívne lacná zelenina a ľahko sa varí, je plná prospešných látok ako vitamín C, vláknina a vitamín K, vďaka ktorým je základnou súčasťou mnohých kuchýň po celom svete.
Táto vysoko výživná, no často prehliadaná zelenina, sa vyskytuje v rôznych tvaroch a farbách vrátane červenej, fialovej, bielej a zelenej.
Okrem iného je kapusta bohatá aj na vitamín B6 a folát (vitamín B9), ktoré sú nevyhnutné pre mnoho dôležitých metabolických procesov v tele, vrátane energetického metabolizmu a normálneho fungovania nervového systému.
Ďalej má vysoký obsah vlákniny a nachádzajú sa v nej silné antioxidanty, ktoré chránia pred srdcovými chorobami, určitými druhmi rakoviny a postupnou stratou zraku.
Navyše kapusta pomáha znižovať chronické zápaly v tele, zlepšuje trávenie a znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu.
Napriek množstvu uvedených zdravotných prínosov, ktoré ponúka pre ľudské zdravie, existujú ľudia, ktorí by sa mali radšej vyhýbať jej zaraďovaniu do svojho jedálnička.
Tu sú 4 skupiny ľudí, ktorých sa to najviac týka:
1. Ľudia s ochoreniami štítnej žľazy
Kapusta, rovnako ako iná kapustovitá zelenina, obsahuje goitrogény, ktoré môžu narúšať funkciu štítnej žľazy, najmä ak sa konzumujú vo veľkých množstvách.
Goitrogény sťažujú štítnej žľaze získavať potrebný jód, čo môže narušiť produkciu hormónov a ovplyvniť vaše zdravie.
Takže, ak máte problémy so štítnou žľazou, najmä strumu (abnormálne zväčšenie štítnej žľazy) alebo zníženú funkciu štítnej žľazy, pristupujte ku kapuste opatrne.
2. Ľudia s citlivým trávením
Kapusta môže spôsobiť nadúvanie a plynatosť kvôli rafinóze, ktorú obsahuje.
Ide o komplexný sacharid, ktorý ľudské telo nedokáže úplne stráviť. Keď sa dostane do čriev, kvasí a produkuje plyny.
3. Ľudia náchylní na alergie alebo podráždenie očí
Vzhľadom na histamín, ktorý kapusta obsahuje, jej konzumácia u ľudí náchylných na alergie občas vyvoláva alergickú reakciu.
Táto alergická reakcia sa zvyčajne prejavuje vo forme vyrážok, svrbenia kože, slzenia očí, kýchania alebo dokonca krvácania do očí (tzv. očné bielka podliate krvou).
4. Ľudia s problémami s obličkami
Ľudia, ktorí majú problémy s obličkami, by sa mali tiež vyhýbať konzumácii kapusty kvôli kyseline šťaveľovej, ktorú obsahuje.
Uvedená kyselina sa totiž viaže na minerály ako vápnik a spolu s nimi vyvára obličkové kamene.

Pridaj komentár