Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Candida
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

4 skupiny ľudí, ktoré by sa mali vyvarovať konzumácii tofu

20. októbra 2025 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

4 skupiny ľudí, ktoré by sa mali vyvarovať konzumácii tofu

Tofu je chutné, cenovo dostupné a vysoko výživné jedlo s mnohými zdravotnými prínosmi. Nie je však vhodné pre každého.

Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva 81 gramov tofu obsahuje približne 117 kalórií, 14 gramov bielkovín, 7 gramov tuku, 3,3 gramu sacharidov, 1,9 gramu vlákniny a 11 mg sodíka.


Je bohaté na dôležité živiny, ako sú vápnik, meď, fosfor, horčík, železo, vitamín B, zinok a mangán.

Vďaka svojej vysokej nutričnej hodnote je tofu vhodné pre väčšinu ľudí – najmä pre vegetariánov a tých, ktorí obmedzujú príjem mäsa alebo mliečnych výrobkov.

Zdravotné prínosy tofu

Tofu vyrobené zo sójových bôbov sa spája so znížením krvného tlaku a zníženým rizikom kardiovaskulárnych ochorení a mozgovej príhody.

Obsahuje látky, ktoré podporujú zdravie srdca. Nachádzajú sa v ňom však aj tzv. antinutrienty, preto by malo byť vyrobené pomocou fermentácie, ktorá tieto zlúčeniny čiastočne odstraňuje.

Štúdia Americkej kardiologickej asociácie publikovaná v časopise Circulation z roku 2020 zbierala údaje od viac ako 200 000 účastníkov.

Analýzou zozbieraných dát zistila, že konzumácia aspoň jednej porcie tofu týždenne bola spojená s nižším rizikom ischemickej choroby srdca v porovnaní s tými, ktorí jedli tofu menej ako raz mesačne.

Pravidelná konzumácia tofu môže tiež pomôcť znížiť zlý LDL cholesterol, zvýšiť dobrý HDL cholesterol a zlepšiť kognitívne funkcie, čím znižuje riziko demencie.

U žien v menopauze pomáhajú izoflavóny (fytoestrogény) v tofu zmierňovať návaly horúčavy napodobňovaním aktivity estrogénu v tele.

Kto by sa mal vyhýbať konzumácii tofu

Napriek svojim mnohým prínosom nie je tofu vhodné pre každého. Nasledujúce skupiny by ho mali obmedziť alebo sa mu úplne vyhýbať:

1. Ľudia s chorobou kĺbov dnou

Hoci tofu obsahuje menej purínov ako červené mäso, morské plody alebo alkohol, stále ich obsahuje dostatok na to, aby sa v tele premenili na kyselinu močovú.


Nadbytok kyseliny močovej môže zhoršiť príznaky dny a zvýšiť záťaž tela s jej odstraňovaním.

2. Ľudia s ochorením obličiek

Tofu má vysoký obsah rastlinných bielkovín, ktoré sa rozkladajú na zlúčeniny obsahujúce dusík a tie musia obličky odfiltrovať a vylúčiť z tela.

U ľudí s oslabenou funkciou obličiek môže takéto dodatočné zaťaženie zhoršiť ich poškodenie a z neho vyplývajúce zdravotné komplikácie.

Tofu obsahuje aj oxaláty, ktoré sa v moči spájajú s vápnikom a tvoria obličkové kamene. Keďže ľudia s obličkovými problémami sú už aj tak vystavení vyššiemu riziku vzniku močových kameňov, konzumácia tofu toto riziko ešte ďalej zvyšuje.

3. Ľudia s nedostatkom jódu

Tofu obsahuje saponíny, zlúčeniny, ktoré narúšajú schopnosť tela vstrebávať jód. U ľudí, ktorí už majú nedostatok jódu, môže konzumácia veľkého množstva tofu tento nedostatok ďalej zhoršiť.

Nedostatok jódu negatívnym spôsobom ovplyvňuje duševný stav, fyzický rast a kognitívny vývoj, najmä u detí.

Navyše, nedostatok jódu u žien vplýva aj na riziko rakoviny prsníka a u mužov je zasa dôležitý na predchádzanie rozvoja rakoviny prostaty.

4. Ľudia trpiaci problémami so štítnou žľazou

Ako už bolo spomenuté, tofu je bohaté na izoflavóny, ktoré môžu narúšať funkciu štítnej žľazy inhibíciou enzýmov zapojených do produkcie hormónov štítnej žľazy.

Jód je potrebný pre mnohé žľazy a orgány v tele, no hlavne je nevyhnutný pre syntézu hormónov štítnej žľazy.

Jeho nedostatok môže spôsobiť zväčšenie štítnej žľazy v snahe produkovať viac chýbajúcich hormónov. Táto zdravotná komplikácia je bežne známa pod názvom struma.





Súvisiace články:

  • Ako prírodne zvýšiť hladinu testosterónu pre rast svalov, posilnenie kostí a zvýšenie libida
  • 4 skupiny ľudí, ktoré by sa mali vyhýbať konzumácii mrkvy
  • Ako môžu ftaláty z jedál rýchleho občerstvenia narušiť váš hormonálny systém
  • Zásady stravy pre ženy po 40-ke na udržanie hormonálnej rovnováhy


        
  

Kategória: Strava Značky: hormonálne poruchy, sója, štítna žľaza, tofu

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihu o zdraví

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe

Ďalšie zaujímavé články

  • Odborníci upozorňujú na 5 chýb pri varení zeleniny, ktoré znižujú jej výživnú hodnotu
  • Zaskočte všetkých lekárov: S týmto porastú vaše vlasy rýchlejšie než kedykoľvek predtým
  • Potravina, čo má viac antioxidantov ako čučoriedky, viac železa ako špenát a viac vitamínu A ako mrkva
  • 8 domácich spôsobov bielenia zubov, ktoré vám ušetria kopec peňazí za zubára
  • Pite tento čaj a rýchlo sa zbavte bolestí, zápalov a hlienov v pľúcach
  • Ako zregenerovať deravú črevnú výstelku poškodenú užívaním ibuprofénu
  • Spávate viac ako 10 hodín denne? Pozor, môže to signalizovať viaceré skryté zdravotné problémy
  • Ako znížiť kyselinu močovú v krvi, aby vám nezničila obličky, srdce a kĺby

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.