
Tofu je chutné, cenovo dostupné a vysoko výživné jedlo s mnohými zdravotnými prínosmi. Nie je však vhodné pre každého.
Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva 81 gramov tofu obsahuje približne 117 kalórií, 14 gramov bielkovín, 7 gramov tuku, 3,3 gramu sacharidov, 1,9 gramu vlákniny a 11 mg sodíka.
Je bohaté na dôležité živiny, ako sú vápnik, meď, fosfor, horčík, železo, vitamín B, zinok a mangán.
Vďaka svojej vysokej nutričnej hodnote je tofu vhodné pre väčšinu ľudí – najmä pre vegetariánov a tých, ktorí obmedzujú príjem mäsa alebo mliečnych výrobkov.
Zdravotné prínosy tofu
Tofu vyrobené zo sójových bôbov sa spája so znížením krvného tlaku a zníženým rizikom kardiovaskulárnych ochorení a mozgovej príhody.
Obsahuje látky, ktoré podporujú zdravie srdca. Nachádzajú sa v ňom však aj tzv. antinutrienty, preto by malo byť vyrobené pomocou fermentácie, ktorá tieto zlúčeniny čiastočne odstraňuje.
Štúdia Americkej kardiologickej asociácie publikovaná v časopise Circulation z roku 2020 zbierala údaje od viac ako 200 000 účastníkov.
Analýzou zozbieraných dát zistila, že konzumácia aspoň jednej porcie tofu týždenne bola spojená s nižším rizikom ischemickej choroby srdca v porovnaní s tými, ktorí jedli tofu menej ako raz mesačne.
Pravidelná konzumácia tofu môže tiež pomôcť znížiť zlý LDL cholesterol, zvýšiť dobrý HDL cholesterol a zlepšiť kognitívne funkcie, čím znižuje riziko demencie.
U žien v menopauze pomáhajú izoflavóny (fytoestrogény) v tofu zmierňovať návaly horúčavy napodobňovaním aktivity estrogénu v tele.
Kto by sa mal vyhýbať konzumácii tofu
Napriek svojim mnohým prínosom nie je tofu vhodné pre každého. Nasledujúce skupiny by ho mali obmedziť alebo sa mu úplne vyhýbať:
1. Ľudia s chorobou kĺbov dnou
Hoci tofu obsahuje menej purínov ako červené mäso, morské plody alebo alkohol, stále ich obsahuje dostatok na to, aby sa v tele premenili na kyselinu močovú.
Nadbytok kyseliny močovej môže zhoršiť príznaky dny a zvýšiť záťaž tela s jej odstraňovaním.
2. Ľudia s ochorením obličiek
Tofu má vysoký obsah rastlinných bielkovín, ktoré sa rozkladajú na zlúčeniny obsahujúce dusík a tie musia obličky odfiltrovať a vylúčiť z tela.
U ľudí s oslabenou funkciou obličiek môže takéto dodatočné zaťaženie zhoršiť ich poškodenie a z neho vyplývajúce zdravotné komplikácie.
Tofu obsahuje aj oxaláty, ktoré sa v moči spájajú s vápnikom a tvoria obličkové kamene. Keďže ľudia s obličkovými problémami sú už aj tak vystavení vyššiemu riziku vzniku močových kameňov, konzumácia tofu toto riziko ešte ďalej zvyšuje.
3. Ľudia s nedostatkom jódu
Tofu obsahuje saponíny, zlúčeniny, ktoré narúšajú schopnosť tela vstrebávať jód. U ľudí, ktorí už majú nedostatok jódu, môže konzumácia veľkého množstva tofu tento nedostatok ďalej zhoršiť.
Nedostatok jódu negatívnym spôsobom ovplyvňuje duševný stav, fyzický rast a kognitívny vývoj, najmä u detí.
Navyše, nedostatok jódu u žien vplýva aj na riziko rakoviny prsníka a u mužov je zasa dôležitý na predchádzanie rozvoja rakoviny prostaty.
4. Ľudia trpiaci problémami so štítnou žľazou
Ako už bolo spomenuté, tofu je bohaté na izoflavóny, ktoré môžu narúšať funkciu štítnej žľazy inhibíciou enzýmov zapojených do produkcie hormónov štítnej žľazy.
Jód je potrebný pre mnohé žľazy a orgány v tele, no hlavne je nevyhnutný pre syntézu hormónov štítnej žľazy.
Jeho nedostatok môže spôsobiť zväčšenie štítnej žľazy v snahe produkovať viac chýbajúcich hormónov. Táto zdravotná komplikácia je bežne známa pod názvom struma.

Pridaj komentár