Ako už mnohí z nás vedia, čaje všakovakých druhov sú nielen chutné, ale majú aj mnohé zdravotné prínosy.
Vedeli ste však, že čajové vrecúška sa po vypití čaju nestávajú zbytočnými? Aj potom stále ešte existuje nespočetné množstvo ďalších spôsobov ich využitia. Po prečítaní tohto článku už nikdy nebudete rozmýšľať, že ich znova vyhodíte do koša.
Zložky v čaji s medicínskym využitím
Čaje sa využívajú na rôzne účely. Napríklad, čierny čaj je užitočný preto, lebo obsahuje veľké množstvo tanínov. Taníny majú antimikrobiálne vlastnosti, zvyšujú zrážanlivosť krvi a tiež znižujú krvný tlak.
Využitie však majú aj mnohé herbálne čaje.
Taký harmanček má upokojujúce a protizápalové vlastnosti. Blondíny ich zasa zužitkujú na zvýraznenie melíra.
Čaj z mäty piepornej dobre poslúži ako náhrada komerčných dentálnych vôd.
Žihľavový čaj sa môže vylúhovať niekoľko hodín a to aj opakovane, kým sa z neho vylúčia všetky užitočné minerály.
Dá sa teda povedať, že pre každý druh čaju existuje nejaké použitie. Niektoré z nich vás určite prekvapia a nič nedáte za ich vyskúšanie. Teraz sa už však poďme na ne pozrieť trošku podrobnejšie.
1. Upokojenie slnkom spálenej pokožky
Na zmiernite bolesti slnkom popálenej pokožky, opätovne použite vrecúška čierneho čaju.
Namočte ich do teplej vody a výluh následne s pomocou rozprašovača nastriekate na postihnuté miesta.
Druhým spôsobom je namočiť niekoľko vrecúšok do kúpeľa. Takto priamo do tela nasiaknete liečivé taníny z čierneho čaju, ktoré upokoja iritovanú pokožku.
2. Akné
Stáva sa vám, že v tom najnevhodnejšom čase sa vám na tvári objaví vyrážka? Potom priložte na dané miesto vlhké vrecúško čierneho alebo zeleného čaju a nechajte pôsobiť 10 minút.
Taníny opäť pomôžu zmierniť opuch a znížiť začervenanie.
Čaj má aj antimikrobiálne vlastnosti a jedna štúdia ukázala, že obzvlášť zelený čaj je vhodný na riešenie kožných problémov.
3. Vredy a opary
Oboje, vredy aj opary, bývajú pomerne bolestivé a trvá celú večnosť kým sa zahoja.
Hojenie však dokážete výrazne urýchliť to, keď namočíte použité vrecúško čierneho čaju do vody a na pol hodiny ho priložíte na bolestivé miesto.
Zopakujte to niekoľko krát za deň. Urýchli sa nielen hojenie, ale zmiernite tým aj bolesť.
4. Opuchnuté a boľavé oči
Ide o jeden z najstarších trikov na upokojenie opuchnutých očí.
Jednoducho položte vlhké a vychladené čajové vrecúška na očné viečka na pár minút a čoskoro si užijete ich prínosy.
5. Dentálna voda
Mätový čaj je vynikajúcou náhradou dentálnej vody.
Jednoducho znova namočte 6 vrecúšok s mätovým čajom do 1 litra horúcej vody (prípadne iné množstvo v danom pomere).
Takáto 100% prírodná dentálna voda je nielen zdarma, ale oveľa zdravšia ako fluór a iné chemikálie, o ktorých sa ukázalo, že dokonca neraz leptajú sliznice v ústach.
6. Bradavice a kurie oká
Čierny čaj dokáže odstraňovať bradavice aj s korienkami vďaka kyslosti tanínov.
Najlepším spôsobom je páskou alebo leukoplastom prilepiť vlhké čajové vrecúško na postihnuté miesto a nechať pôsobiť niekoľko hodín denne. Nové vrecúško prikladajte každý deň až dovtedy, kým bradavica neodpadne.
Výsledok by sa mal dostaviť už za niekoľko dní.
Ak táto metóda nezaberie, skúste použiť jablčný ocot na maličkom kúsku vaty. Miesto okolo bradavice však prekryte leukoplastom, aby ocot nepopálil zdravú pokožku.
7. Uštipnutia hmyzom
Podobne, ako pri opálenej pokožke, dokážu použité vrecúška čierneho alebo zeleného čaju pomôcť aj pri uštipnutiach hmyzom.
Namočte vrecúško do teplej vody a priložte, prípadne prilepte ho priamo na postihnuté miesto. Úľava sa dostaví takmer okamžite.
8. Modriny
Taníny vedia zovrieť krvné cievy a urýchliť proces hojenia.
Zatlačte vlhké vrecúško čierneho čaju na modrinu počas niekoľkých minút, pár krát za deň. Opuchnutá a zmodralá pokožka sa takto rýchlejšie zahojí.
9. Odstránenie pachov
Stalo sa vám, že po krájaní cibule, ale aj mnohých iných jedál, vám na rukách ostal po nich pach?
Na odstránenie zápachu jednoducho použite vlhké vrecúško čierneho čaju, s ktorým si budete potierať prsty a dlane. Tie isté vrecúška môžete použiť aj na odstránenie zápachu cibule alebo cesnaku z drevenej dosky na krájanie.
10. Zvýraznenie melíra
Harmanček môže byť použitý na výrobu oplachu, ktorý zvýrazní blonďavý melír.
Vložte 6 použitých vrecúšok harmančekového čaju do 1 litra horúcej vody na začiatku kúpeľa. Na jeho konci (keď už výluh vychladne) si ním jednoducho opláchnite vlasy.
11. Minerálny doplnok stravy
Žihľavový čaj obsahuje neskutočne veľa minerálov ako vápnik, horčík či železo. Dokonca aj po prvom vylúhovaní ich v ňom ostalo ešte pomerne veľké množstvo.
Zbierajte preto použité vrecúška so žihľavovým čajom pre výrobu silného minerálneho výluhu.
Použite také množstvo vrecúšok, aké chcete. Prevarte tak 3 litre vody a nechajte v nich vrecúška vylúhovať niekoľko hodín cez noc. Vývar uskladnite v chladničke a pite ho počas dňa ako denné minerálne tonikum, ktoré je výborné na hormóny a imunitu.
12. Nutrične bohatý kompost
Aj po ich prvom použití sú čajové vrecúška stále hodnotným zdrojom organických látok, ktoré sú užitočné pre váš domáci kompost alebo kvety v kvetináčoch.
Keďže samotné vrecúška sú bio-rozložiteľné, jednoducho ich pridajte do kompostu alebo zahrabte do kvetináčov vašich domácich rastlín.
13. Ochrana liatín pred hrdzou
Taníny v čiernom čaji chránia pred hrdzou a preto sú ideálnym prostriedkom na ošetrovanie vášho liatinového riadu.
Po každom použití liatinového riadu ho po celom povrchu potrite vlhkým vrecúškom čierneho čaju. Neviditeľná bariéra tanínov ochráni riady, aby vydržali v perfektom stave veľmi dlhú dobu.
14. Marináda na stejk
Vďaka kyselinovej povahe čierneho čaju je tento super prípravkom na zjemňovanie tuhých kúskov mäsa.
Urobte z použitých vrecúšok silný výluh a pridajte ho do marinády spolu s bylinkami a cesnakom. Získate tak stejk, ktorý sa vám bude priam rozplývať na jazyku.
Marinádu nechajte na mäse pôsobiť aspoň niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Čierny čaj mäsu tiež dodá vynikajúcu a bohatú príchuť.
Pridaj komentár