
Táto známa a široko konzumovaná jedlá huba je obľúbená po celom svete pre svoju lahodnú chuť a vysokú nutričnú hodnotu. Jej oficiálny názov je pečiarka dvojvýtrusná (Agaricus bisporus), respektíve ľudovo sa zvyčajne používa meno biely šampiňón.
Podľa knihy Kompendium Materia Medica biele šampiňóny posilňujú žalúdok a črevá, rozpúšťajú hlieny a regulujú energiu. V knihe Úvod do medicíny sa zasa uvádza, že osviežujú myseľ, stimulujú trávenie, zmierňujú nevoľnosti a zastavujú hnačku.
Bohatý nutričný profil
Moderná medicína zistila, že biele šamiňóny sú bohaté na bielkoviny, stopové prvky a rôzne aminokyseliny. Dokážu inhibovať baktérie Staphylococcus aureus, Salmonella typhi a E. coli.
Obsahujú tiež vitamíny, sacharidy, horčík, draslík, železo a ďalšie dôležité živiny prospešné pre ľudské zdravie.
Biele šampiňóny majú 3 106 mg draslíka na 100 gramov, zatiaľ čo banány iba 256 mg, teda 12-krát menej. Vďaka tomu sú biele šampiňóny vynikajúcim zdrojom draslíka, obzvlášť užitočným po cvičení alebo počas horúceho počasia, keď telo stráca elektrolyty.
Japonskí vedci extrahovali z bielych šampiňónov zlúčeninu s názvom PS-K, ktorá posilňuje imunitné funkcie.
Okrem toho tieto huby pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi, znižovať hladinu cholesterolu a zlepšovať funkcie pankreasu.
Prospešné pri rôznych zdravotných problémoch
Biele šampiňóny sa dajú variť mnohými spôsobmi a sú vhodné pre ľudí so slabým trávením, nechutenstvom, chronickou bronchitídou, chronickou hepatitídou, popôrodnou nedostatočnou laktáciou alebo leukopéniou (nízkym počtom bielych krviniek).
Početné štúdie potvrdzujú pozitívne účinky bielych šampiňónov na zdravie v nasledovných oblastiach:
1. Dobré pre mozog
Biele šampiňóny poskytujú až 30% odporúčanej dennej dávky vitamínov B1 a B2. Vitamíny skupiny B sú nevyhnutné pre premenu potravy na energiu, tvorbu nových krviniek a udržiavanie zdravia pokožky, vlasov a nechtov.
Pomáhajú tiež regulovať náladu vyrovnávaním hormónov a zlepšením prenosu nervových signálov, čím zlepšujú sústredenie a pamäť.
Štúdia zistila, že biele šampiňóny poskytujú tiež 8% odporúčanej dennej dávky vitamínu B6.
2. Prirodzený zdroj vitamínu D
Huby sú jednou z mála rastlinných potravín, ktoré prirodzene obsahujú vitamín D – dôležitú živinu pre silné kosti, silný imunitný systém, dobrú náladu a kognitívne funkcie.
Výskum ukazuje, že biele šampiňóny vystavené slnečnému žiareniu produkujú pomerne veľa vitamínu D.
3. Vynikajúci zdroj bielkovín
Bielkoviny hrajú kľúčovú úlohu pri regenerácii buniek, hojení rán a hormonálnej rovnováhe.
Len 200 gramov bielych šampiňónov poskytuje rovnaké množstvo bielkovín ako jedno vajce. Pravidelné zaraďovanie týchto húb do jedálnička podporuje zdravý rast svalov a tkanív.
4. Vysoký obsah antioxidantov, posilnenie imunity
Biele šampiňóny sú bohaté na vitamín C a selén, ktoré sú nevyhnutné pre tvorbu imunitných buniek. Štúdie ukazujú, že všetky huby – no najmä biele – majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré podporujú celkové zdravie.
Obsahujú tiež glutatión, silný antioxidant, ktorý pomáha neutralizovať voľné radikály, posilňuje imunitu a napomáha metabolizmu tukov.
Navyše majú vysoký obsah polysacharidov, ktoré prirodzene stimulujú aktivitu imunitného systému a pomáhajú telu bojovať proti nádorovým bunkám.
5. Pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi
Nedávne štúdie ukázali, že polysacharidy v bielych šampiňónoch zvyšujú citlivosť na inzulín, čím pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi a zlepšujú metabolizmus tukov.
Beta-glukány nachádzajúce sa v hubách tiež posilňujú imunitnú obranu proti infekciám a patogénom.
Ďalšie zlúčeniny flavonoidy pôsobia ako antioxidanty, teda pomáhajú zdravým bunkám dlhšie prežiť a podporujú apoptózu, prirodzený proces bunkovej smrti, ktorý zabraňuje rastu nádorov.
6. Podporujú zdravie srdca
Kardiovaskulárne ochorenia dnes čoraz viac postihujú mladých ľudí v dôsledku oxidačného stresu a zápalu.
Biele šampiňóny obsahujú už spomínané beta-glukány a ergotioneín, ktoré pomáhajú znižovať hladinu triglyceridov a cholesterolu.
Ergotioneín tiež zabraňuje a spomaľuje hromadenie arteriálnych plakov, čím znižuje riziko vysokého krvného tlaku, srdcového infarktu a mozgovej príhody.
Záver
Stručne povedané, biele šampiňóny sú „superpotravinou“ – výdatným rastlinným zdrojom bielkovín, draslíka a ďalších prospešných látok, ktoré podporujú zdravie mozgu, srdca a silnú imunitu.
Tieto chutné a všestranné huby tiež vyrovnávajú hladinu cukru v krvi a dokonca pomáhajú pri prevencii rakoviny.

Pridaj komentár