Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Zlepšenie zraku
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

10 nebezpečných prísad v potravinách a vitamínových doplnkoch, ktorým sa vyhýbajte

30. marca 2025 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

10 nebezpečných prísad v potravinách a vitamínových doplnkoch, ktorým sa vyhýbajte

Vieme, čo obsahujú rôzne potraviny, vitamíny, doplnky stravy, liečivé bylinky a iné výrobky, ktoré konzumujeme? Keď si ich v obchode kupujeme, automaticky predpokladáme, že sú bezpečné. Nemusí tomu však byť vždy tak.

Je pravdou, že výrobcovia potravín a doplnkov stravy dosahujú pri výrobe svojich produktov lepšie výsledky bezpečnosti ako farmaceutické firmy, ktoré sú zodpovedné za tisícky úmrtí ročne v dôsledku vedľajších účinkov liekov.


No na druhej strane je potrebné si priznať, že aj v odvetví výrobcov potravín a doplnkov stravy sa vyskytujú nedostatky. Výsledkom potom je, že tieto produkty obsahujú mnohé skryté toxíny.

V dnešnom článku si povieme trocha viac o tom, na ktoré veci by ste si v týchto prípadoch mali dávať najviac pozor.

1. Maltodextrín

Ide o pomerne veľký problém.

Ak akýkoľvek prírodný produkt, ktorý si kúpite, obsahuje maltodextrín, potom je vysoká šanca, že pochádza z geneticky modifikovanej kukurice od neslávne známej firmy Monsanto.

Produkty vyrobené z geneticky modifikovaných organizmov môžu mať viaceré zdravotné riziká.

2. Aspartám

Aspartám (E951) je známym neurotoxínom a karcinogénom. Donedávna sa pridával ako umelé sladidlo prevažne do žuvačiek, light alebo „diétnych“ nápojov a potravín určených pre cukrovkárov.

V poslednej dobe ho však z nepochopiteľných príčin začali rôzni výrobcovia pridávať aj do vitamínových doplnkoch, dokonca neraz určených deťom.

Preto vždy, keď nabudúce budete kupovať vitamíny, vždy si na obale skontrolujte, či neobsahujú túto toxickú látku.

3. Sójové a ryžové proteíny

Takmer 100% „prírodných“ sójových produktoch predávaných v súčasnosti sú vyrábané z čínskych surovín, pri ktorých bola použitá pomerne toxická hexánová extrakčná metóda.

Všetky výrobky z Číny, prípadne produkty, ktoré obsahujú zložky vyrobené v Číne, je preto nutné podrobiť dodatočnej kontrole a byť pri nich ostražití.

Rovnako rizikové sú aj sójové produkty z USA a Brazílie, kde dnes už takmer všetka pestovaná sója je geneticky modifikovaná.

Sóju vo všeobecnosti neodporúčame konzumovať. No ak ju predsa len konzumovať budete, potom sa snažte kupovať takú, ktorá je v bio (organic) kvalite a ešte lepšie vo fermentovanej forme ako miso, tempeh alebo tofu.

4. Olovo a arzén v bylinkách z Číny

Zrejme ste už počuli o tom, že Čína patrí medzi najznečistenejšie krajiny na svete. Napriek tomu dnes odtiaľ dovážame mnohé ovocie, zeleninu a bylinky.

Najčastejšie sa jedná o cesnak a zázvor. Tieto druhy zeleniny preto kupujte radšej z iných krajín, ak si ich dokážete zohnať.


5. Vysoké množstvá hliníka v produktoch na detoxikáciu

Stránka NaturalNews pomohla odhaliť vysoký obsah hliníka v koncentráciách až 1200 ppm (jednotiek na milión) v jednom populárnom detoxikačnom prípravku.

Dôsledkom bolo sťahovanie uvedeného produktu z celej distribučnej siete v USA a poskytnutie refundácií zákazníkom vo výške vyše 1 milióna dolárov.

6. Anorganické minerály v lacných doplnkoch

Vápnik v lacných vitamínových a minerálnych doplnkoch často predstavuje len pomleté morské mušle a ulity.

V prípade horčíka sa neraz jedná o lacný oxid horečnatý, ktorý je ťažko vstrebávateľný a pre telesné bunky zvyčajne úplne nevyužiteľný.

Uprednostnite ľahko vstrebateľné formy horčíka, ako sú:

  • citráty
  • maláty
  • glycináty
  • sulfáty
  • chloridy
  • orotáty

7. Karagenan

Cornucopský inštitút nedávno publikoval varovanie o karagenane v potravinách. Hovoria, že karagenan vyvoláva zápaly tráviaceho traktu, vrátane vysokej miery rakoviny hrubého čreva u laboratórnych zvierat.

Karagenan bol nájdený v mnohých potravinách, vrátane tých v bio kvalite. Najčastejšie ho objavili v dojčenských mliekach a produktoch pre veganov.

8. Akrylamídy

Akrylamídy technicky nie sú ingrediencie potravín, preto ich na etiketách nikdy nenájdete.

Ide o vedľajšie produkty výroby s karcinogénnymi účinkami. Vznikajú pri vystavení sacharidov vysokým teplotám, ako napríklad pri výrobe čipsov, ale aj bežného pečiva.

Čím viac je cesto spálené, tým má vyšší obsah akrylamídov.

9. Ukrytý glutamát sodný (MSG)

Skrytý a nedeklarovaný glutamát sodný (E621) je v potravinárskom priemysle veľkým problémom.

Ak sa totiž aj nepridáva priamo, stále môže byť súčasťou iných surovín pri výrobe potravín. Z uvedeného dôvodu sa potom na obaloch ani neuvádza.

10. Fluór v zelenom čaji

Zelený čaj je známy tým, že je často kontaminovaný vysokým obsahom fluóru.

Ide o pomerne frustrujúci fakt, keďže vo svojej podstate je zelený čaj fenomenálne dobrá a zdravá potravina.





Súvisiace články:

  • Toxické látky v zubných pastách, na ktoré by ste si mali dávať pozor!
  • Hlavné príčiny a prírodná liečba zníženej funkcie štítnej žľazy (hypotyreózy)
  • 20 škodlivých potravinových prísad, ktorým by ste sa mali za každú cenu vyhýbať
  • Chorá pečeň sa stáva epidémiou. Aké sú príčiny a ako sa dá vyliečiť?


        
  

Kategória: Strava Značky: aspartám, potravinové prísady, potraviny, toxíny

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • 3 najznámejšie medicínske huby na imunitu, pamäť, cholesterol a dlhú mladosť
  • Ušný chirurg neodporúča čistiť uši vatovými tyčinkami: Môžete si narobiť vážne problémy
  • Ultrazvuk odhalí stukovatenú pečeň až keď je neskoro: Tu je spôsob, ako to zistiť skôr

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.