Veľké množstvo ľudí dnes trápi časté nadúvanie, plynatosť a pohyby čriev, ktoré sú neraz sprevádzané aj nepríjemnou pichavou bolesťou v oblasti brucha.
Našťastie, na tento zdravotný problém existuje hneď niekoľko prírodných prostriedkov. Ak vám nezaberie jeden, môžete jednoducho vyskúšať ďalší.
Je tak veľká šanca, že sa vám tohto zdravotného problému podarí za krátky čas úspešne zbaviť.
Avšak predtým, než si o týchto prírodných prostriedkoch povieme viac, pripomeňme si najprv zopár zásad, ktoré vám pomôžu sa nadúvaniu vyhýbať.
Je predsa jednoduchšie problémom predchádzať, než sa ich snažiť potom liečiť.
Zásady na predchádzanie zápchy, nadúvania a bolestí brucha
Pre prevenciu uvedených zdravotných ťažkostí dodržujte nasledovné zásady:
1. Obmedzenie mliečnych výrobkov
Mlieko a mliečne výrobky počas trávenia vytvárajú mnoho plynu, čo potom vedie k nadúvaniu a plynatosti.
Preto, ak trpíte týmto zdravotným problémom, limitujte množstvo syrov, jogurtov a ďalších mliečnych produktov.
Namiesto nich vyskúšajte kokosové či mandľové mlieko. Sójové nie, lebo to má svoje vlastné zdravotné riziká.
2. Vylúčte niektoré druhy zeleniny
Vieme, že zelenina ako kapusta, špargľa či brokolica sú extrémne zdravé. No zároveň sú to druhy zeleniny, ktoré vedú k plynatosti kvôli obsahu rafinózy – cukru, ktorý sa začína tráviť až v hrubom čreve.
Pre vás to znamená jednu vec – konzumujte tieto druhy zeleniny s mierou.
3. Obmedzenie strukovín
Fazuľa je ďalším druhom zeleniny, ktorá je síce zdravá, no zároveň sa počas jej trávenia vytvára v črevách nadmerné množstvo plynov.
Jedným zo spôsobov, ako zmierniť tento problém, je namáčať fazuľu pred varením na dostatočne dlhú dobu.
4. Pozor na niektoré druhy ovocia
Vedeli ste, že ovocie ako jablká či hrušky sú bohatým zdrojom rozpustnej vlákniny? To je dobrá vec.
Tou horšou je, že žalúdok niektorých citlivých ľudí ju nedokáže tolerovať. Ak sa to týka aj vás, potom sa týmto druhom ovocia radšej vyhnite.
5. Žuvanie žuvačiek
Počas žuvania žuvačiek s pregĺganím prehĺtame aj vzduch, ktorý sa potom hromadí v žalúdku alebo črevách.
Zažívacie ťažkosti môžu spôsobovať aj sladkosti alebo žuvačky, ktoré obsahujú umelé sladidlá.
6. Príjem soli
Nadmerný príjem soli v strave zadržiava vodu v tele. To potom vedie k opuchom a stláčaniu čriev, čo taktiež prispieva k pocitom nevoľnosti alebo plynatosti.
Limitujte denný príjem soli na 2300 mg.
7. Perlivé nápoje
Pivo, minerálky či sýtené nápoje obsahujú veľké množstvo oxidu uhličitého, ktorý sa neskôr v črevách uvoľňuje a vyvoláva nepríjemné pocity nadúvania.
Preto obmedzte aj príjem týchto druhov nápojov.
Prírodné látky proti zápche, nadúvaniu a plynatosti
Experti na zdravie odporúčajú nasledovných 10 prírodných látok, ktoré majú nesmierne prospešné účinky na vaše trávenie.
Už za krátky čas po užití dokážu zmierniť príznaky nadúvania. Navyše, podporujú aj zdravú črevnú mikroflóru, ktorá je pre dobré trávenie nevyhnutná.
1. Fenikel
Určite vyskúšajte fenikel a feniklové semienka. Fungujú v črevách ako protikŕčovité látky a tiež dobre znižujú produkciu plynov.
Ich konzumácia vám pomôže črevá a svaly okolo nich zrelaxovať, podporí sa tvorbu žlče a znížia bolesti v brušnej dutine.
2. Rasca
Rasca obsahuje účinné látky, ktoré brzdia tvorbu plynov v črevách. Okrem toho podporujú množenie prospešnej črevnej mikroflóry.
3. Zázvor
Zázvor je nesmierne silný prostriedok na zmierňovanie zažívacích ťažkostí. Vďačí za to hlavne jednému enzýmu pre trávenie bielkovín.
Tento mocný koreň vám rýchlo pomôže zbaviť sa plynatosti. Jeho účinkom budete veľmi milo prekvapení!
4. Ananás
Podobne ako zázvor, aj ananás obsahuje potentný enzým pre trávenie bielkovín, nazývaný bromelain.
Ak váš pankreas neprodukuje dostatok proteolických enzýmov, ananás je ovocie, ktoré ich činnosť do určitej miery nahradí.
Navyše, ide o ovocie s preukázanými protizápalovými a dokonca protirakovinovými účinkami.
5. Mätový čaj
Mätový čaj je výborný na upokojenie svalov obkolesujúcich žalúdok a črevá.
Bolo uskutočnených množstvo výskumov, ktoré preukázali jeho efektívnosť na syndróm dráždivého čreva.
6. Harmančekový čaj
Tento úžasný a super zdravý čaj má mocné protikŕčovité, protizápalové a protinadúvacie účinky.
Má tiež upokojujúci účinok na sliznice v tráviacom trakte. K tomu všetkému aj upokojuje nervovú sústavu a znižuje v tele stres, čo je častým problémom u ľudí s tráviacimi problémami.
Môžete ho použiť dokonca aj pri hnačke, hlavne u detí.
7. Papája
Mnohí experti ospevujú tropické ovocie papáju ako potravinu s vynikajúcim účinkom na znižovanie nadúvania.
Podobne ako ananás, aj papája obsahuje enzým pre trávenie bielkovín, papaín. Ten dobre znižuje tvorbu nadmerných plynov.
Papája sa tiež ukázala ako účinná potravina pri odstraňovaní mnohých črevných parazitov.
8. Petržlen
Petržlen je výborná potravina na znižovanie zlého zápachu z úst, no skvelo účinkuje aj na trávenie.
Odborníci tvrdia, že petržlen je prírodným diuretikom, teda pomáha odvádzať nahromadenú tekutinu z tela, čím znižuje opuchy.
Následne dochádza aj k zmierneniu tlaku na tráviaci trakt, zníženie nadúvania a ústupu bolestí brucha.
9. Citrón
Možno najjednoduchším spôsobom, ako zmierniť nadúvanie a odstrániť zápchu, je pitie vody zriedenú s čerstvou citrónovou šťavou.
Citrón stimuluje tvorbu tráviacich štiav a zlepšuje vstrebávanie živín.
10. Jablčný ocot
Jablčný ocot má na tráviaci systém podobné účinky ako citrónová šťava a teda, že podporuje tvorbu enzýmov v pankrease a produkcie žlče v žlčníku.
Okrem toho, jablčný ocot má aj blahodárny vplyv na prospešné črevné baktérie.
Stačí rozriediť 1 čajovú lyžičku jablčného octu v pohári vlažnej vody a podľa potreby to vypiť 1 až 3 krát denne.
Záver
Zúfame, že sa vám tento článok páčil a príde vám na úžitok.
V takom prípade ho nezabudnite zdieľať aj so svojimi priateľmi a známymi, aby v prípade zdravotných ťažkostí pomohol aj im.
Edita Balázsová
Dobrý deň. Prosím o radu ako si pripraviť konzumáciu so zázvoru.
redakcia
Pripravte si napríklad čaj
ajik463
Zápcha je nepríjemná vec ….obmedziť strukoviny bola u mňa samozrejmosť. Páčia sa mi tieto rady no v mojom prípade, bolo potrebné zaradiť do stravy – vlákninu. Mám optifibre a vidím, že je to už lepšie. Je pravda, že mi to možno spôsobovali aj žuvačky… Veľmi prínosný článok. Chválim.