Červená repa môže byť vo všeobecnosti popísaná ako zdravá a vo svojej podstate jedinečná zelenina.
Jej nutričné hodnoty sú viac-menej rovnaké bez ohľadu na to, či ju jete surovú alebo varenú (až na niektoré vitamíny ako napríklad vitamín C).
Túto zeleninu dokonca často používal už Hippokrates na liečbu rôznych ochorení.
Dlhé roky sa červená repa využíva na liečbu ochorení krvi, ako napríklad anémia či nedostatok železa, pretože toho má červená repa veľmi veľké množstvo.
V skutočnosti je po cesnaku hneď druhou zeleninou s najvyšším obsahom železa. Vzhľadom na množstvo, v akom sa cesnak a červená repa konzumujú, ju môžeme kľudne zaradiť na prvé miesto.
Okrem toho, červená repa obsahuje aj veľa jódu. Z bežnej zeleniny ho má viac iba kel. Je tiež známa tým, že stimuluje metabolizmus a dodáva telu potrebné výživné látky, hlavne antioxidanty.
Teraz sa už ale poďme bližšie pozrieť na jej liečivé účinky.
Prečo zaradiť červenú repu do svojho jedálnička?
1. Červená repa bojuje s oxidatívnym stresom a poškodeniami, ktoré spôsobujú voľné radikály. Za to sú zodpovedné hlavne látky ako betalainy a polyfenoly.
2. Posilňuje steny krvných ciev a kapilár, za čo vďačí vysokému obsahu vitamínov skupiny B.
3. Červená repa je bohatá na kyselinu listovú a draslík – chránia srdce, ďalej horčík posilňujúci kosti, fosfor a železo – zvyšujú produkciu energie a napokon jód, ktorý zabezpečuje biosyntézu hormónov štítnej žľazy.
4. Vitamíny B12 a kyselina listová podporujú tvorbu červených krviniek.
5. Kyselina listová ďalej regeneruje a omladzuje telo tým, že stimuluje tvorbu nových buniek.
6. Pigment belatín detoxikuje telo a odvádza z neho toxické látky.
7. Betacyaníny v červenej repe majú silný protirakovinový účinok prostredníctvom utlmovania množenia rakovinových buniek.
8. Vysoký obsah vlákniny podporuje dobré trávenie a vstrebávanie živín.
9. Červená repa urýchľuje metabolizmus. To je veľmi nápomocné hlavne pre ľudí snažiacich sa schudnúť, ale aj pre športovcov, ktorí potrebujú veľa dostupnej energie.
10. Vstrebávanie vitamínu D z jedla je oveľa efektívnejšie za prítomnosti látok z červenej repy.
11. Červená repa sa ukázala ako účinná potravina na prevenciu demencie a ostatných neurogeneratívnych ochorení.
12. Červená repa obsahuje viac pektínu ako jablko či mrkva. Pektín je v tele zodpovedný za viazanie a odplavovanie ťažkých kovov a rádioaktívnych látok. Pektín tiež predchádza vzniku iných ochorení, zamedzuje šírenie škodlivých baktérií v črevách a má tiež silné protirakovinové účinky, hlavne u leukémie.
Záver
Ako vidíte, liečivé vlastnosti červenej repy sú naozaj všestranné.
Tak ako, presvedčili sme vás o výhodách konzumácie červenej repy? Ak stále nie, tak na záver uvedieme ešte zopár jej vlastností.
Tak napríklad znižuje zlý cholesterol, znižuje vysoký krvný tlak, prečisťuje a regeneruje pečeň, zlepšuje mozgové funkcie, má antisklerotické účinky a zefektívňuje metabolizmus tukov.
Jozef
Ak červená repa obsahuje vitamín B12,tak potom už vegáni nemajú problém a nemusia jesť nijaké potravinové prípravky s týmto vitamínom.
Mili
…no když ji budete chroupat, tak jak jí vytáhnete ze země, tak tam ta b12 nějaká asi bude :DDD
Elena Sigetyova
Mne velmi chuti cvikla takto : cvikle strednej velkosti uvarim so supou do makka, osupem, postruham na hrubsom struhadle a ochutim nasledovne :
Umeocot ( v bio predajniach ) ju osoli aj okysli zaroven, netreba vela, staci tolko, aby eliminoval zemitu a sladkastu chut cvikly, ako takej
Tekvicovy olej, alebo iný kvalitny za studena lisovany.
To je zaklad, ostatne podla chuti.
Ja pridavam zvycajne mletu rascu a sterilizovany chren. Kurkumu s trochou cierneho mleteho korenia davam skoro do vsetkeho, nezaskodi ani sem. Korenie zvysuje x nasobne ucinok kurkumy, je vsak tepelne nestabilne. Cize lepsie pridat na tanieri.
Zdlhavemu vareniu cvikle sa da predist kupou uz uvarenej. Predavaju ju dnes vakuovo balenu v kazdom obchode. Ma dlsiu trvanlivost, tak ju mozeme mat stale po ruke v chladnicke. Viac mi chuti, kde si ju uvarim sama, nie je taka vodova, ako ta kupovana. Ked mame svoju dopestovanu, nie je co riesit. Dobru chut,
Velmi fajnoví fajnsmekri si mozu vyskusat variantu takto nastruhanej ci na kocky nakrajanej cvikly podusit na masle a ochuti podla seba, ci mna :).
Blazena Sejkorova
Milujem cervenu repu-cviklu. Uvarim, stiahnem supku a zjem celu – len tak – milujem, chuti mi.
Milan
Ja som lenivý ju varit,tak ju zbobrujem surovú,ošúpanú.
Vlado
ja tiež poväčšine surovú, taktiež mám rád surovú kváku, no hotový zajac…