Napriek tomu, že vieme, ako nezdravé sú pre nás spracované potraviny, naďalej ostávajú našimi najobľúbenejšími.
Nie sú to len spracované potraviny, ale aj jedlá rýchleho očerstvenia, geneticky modifikované potraviny (GMO) a sladkosti, čo významne poškodzujú naše telá.
Najhoršie na tom všetkom je, že si to uvedomujeme, no nič s tým nerobíme.
Ľudské telo je navrhnuté tak, aby bolo alkalické, čiže malo pH vyššie ako 7. Našou stravou, životným štýlom a zlozvykmi však prispievame k tomu, že pH našich telesných orgánov sa prekysľuje.
Výsledkom potom je, že kyslé prostredie v tele oslabuje imunitu a robí ho náchylnejším na mnohé závažné ochorenia ako sú rakovina, cukrovka, obezita a ďalšie.
A pritom zdravé potraviny sú rovnako chutné, ak nie ešte chutnejšie ako tie nezdravé.
Alkalické potraviny
Ak vám záleží na vašom zdraví, potom urobíte čokoľvek, aby ste ho dosiahli a tiež, aby ste si ho aj dlhodobo udržali.
Týmto našim článkom by sme radi k tomuto vášmu úsiliu prispeli. Ponúkame vám preto 27 najzdravších zásaditých potravín.
Na to, aby ste jedli zdravé potraviny, nemusíte byť chorí. Je predsa lepšie byť zdravý, ako sa snažiť vyliečiť z nejakej choroby.
Zahrnutím nasledovných potravín do jedálnička dokážete dosiahnuť oboje – vyliečiť sa z mnohých ochorení, aj zostať zdravými.
1. Mangold – ide o jednu z najzásaditejších potravín, ktorá chráni telo pred vírusmi, baktériami a voľnými radikálmi.
2. Melón – patrí medzi výborné čističe tela a jeho pH sa pohybuje okolo 8,5. Pridajte si túto superpotravinu do jedálnička a vychutnávajte si ho vždy čerstvý. Platí to o všetkých melónoch – žltých, oranžových, zelených alebo klasických červených.
3. Pohánka – ak stále ešte konzumujete pšenicu, je to zrejme preto, lebo ste ešte neobjavili pohánku. Jej výživné látky zvyšujú energiu a udržujú pocit zasýtenia po celý deň. Pohánka posilní vaše srdce a udrží optimálne zdravie celého kardiovaskulárneho systému.
4. Olivový olej – zrejme ste už počuli o zdravotných účinkoch olivového oleja. Opakovanie je však matkou múdrosti. Olivový olej obsahuje väčšie množstvo vitamínu E a mononenasýtaných mastných kyselín než akákoľvek iná potravina.
5. Ľanové semienka – tieto semienka sú výrazne zásadité, majú vysoký obsah vlákniny, vitamínu E a tiež sa vyznačujú silnými protizápalovými účinkami. Okrem toho sa cení aj ich schopnosť znižovať návaly horúčavy u žien po menopauze.
6. Avokádo – je plné mononenasýtených tukov, ktoré posilňujú srdce.
7. Banány – výborná superpotravina plná výživných látok.
8. Bobuľovité ovocie – jahody, maliny, černice či čučoriedky obsahujú veľmi veľa antioxidantov.
9. Mrkva – má veľa betakaroténu, ktorý zlepšuje zrak.
10. Cesnak – silné antibiotikum a výrazná schopnosť znižovať krvný tlak.
11. Brokolica – znižuje cholesterol.
12. Hrozno – obsahuje veľa vitamínov a antioxidantov. Výborné pre pacientov s vysokým krvným tlakom.
13. Ananás – dobrý na chudnutie, zápaly, reumu a bolesti kĺbov.
14. Alfa-alfa výhonky – ľahko stráviteľné a plné enzýmov, ktoré obnovujú hormonálnu rovnováhu.
15. Citróny – najúžasnejšia zásaditá potravina (hoci chuť má kyslú, v tele pôsobí zásadito). Bránia chrípke, nádche a prechladnutiu.
16. Ružičkový kel – silné protirakovinové účinky.
17. Kyslá kapusta a ostatné fermentované potraviny – dôležitým zdrojom probiotických baktérií pre vaše črevá.
18. Karfiol – výborná náhrada chleba.
19. Grapefruit – vysoký obsah vitamínov A a C. Pozor, môže zosilňovať účinky niektorých liekov.
20. Morské riasy – výborný zdroj železa a jódu. Dobre v tele znižujú prekyslenie.
21. Quinoa – reguluje krvný cukor.
22. Uhorka – obsahuje vyše 90% vody. Dodáva pokožke zdravý a mladistvý výzor.
23. Petržlen – detoxikuje črevá a obličky.
24. Mango – Prečisťuje črevá.
25. Špenát – dokonalá zelenina, ktorá obsahuje ohromné množstvo vitamínov a minerálov.
26. Pomaranče – chránia pred nachladením.
27. Papája – prírodne laxatívum. Dobre odstraňuje z tela toxíny.
Naďa
Výstižný článok,poučný,zrozumiteľný
Peter Cernicky
Teorie z tohoto clanku o nevhodnych gmo potravinach sa biju s teoriou zdravej super mrkvy a bananu…
Citaj viac 😉
http://www.pluska.sk/zaujimavosti/zaujimavosti/foto-mrkva-kukurica-alebo-banan-takto-vyzerali-kedysi-dnes-jeme-hybridy.html?forward=sk_mobil2014_clanok.jsp&forcemobile=true
Milan
Jste zbytečně vyplašený.
Velké banány, mrkev nebo kukuřice a jiné už byli vypěstované/vyšlechtěné do této velikosti už předtím než se o bioinženýrství ještě nic nevědělo, tak to zaprvé.
Zadruhé, osmóza rostlin nepropustí do svého plodu žádné škodlivé látky. Samozřejmě na povrchu ano a proto je potřeba důkladně omývat.
Zatřetí, to že nemá každá zelenina nebo ovoce stejné množství živin, tak je dané různými způsoby pěstování. Tak třeba například domácí políčko, vyčerpaná velkozemědělská půda, hydroponie, aquaponie a jiné.
Je potřeba studovat, třídit informace a hlavně nevěřit každému troubovi třeba z té PLUSKY, že ano :)))
MUDr.Peter
Je to výborný poučný článok est by som dop. breusovu formulu. vhodné je si zaobstarať papieriky na pH a zisťovať v moči pH.
mgr Vladimír Rusó
ad Ryža biela versus hnedá:
V Singapúre, na miestach, kde sa obchoduje s ryžou a v prístave môže byť biela ryža v tenkých papierových vreciach a nič sa nedeje. Hlodavce a hmyz jej dajú úplný pokoj. Ale hnedá, červená a čierna ryža musí byť v hrubých vreciach zvrchu natretých voskom alebo v plastových vreciach a hlodavce a hmyz šalejú a hryzú a snažia sa dostať ku ryži. Tá im vonia a láka ich. Jedno také vreco z Thajska mám doma. Bola v ňom jazmínová hnedá ryža. Je hrubé a blokuje vône.
Čo poviete na to? Ak niekto jedáva bielu ryžu, tak s troškou poznania si to samozrejme schváli.
Oliver
Grapefruit znižuje účinnosť liekov, nie zvyšuje. Grapefruidova šťava sa má jesť hodinu pred alebo hodinu po použití lieku
Vlado Pavlík
Ešte som nevyskúšal mangold, ani papájU, ale všetky ostatné tu spomenuté potraviny prijímam s radosťou.
Jozef Gatial
A co kysla (kvasena) kapusta?
redakcia
Kyslá kapusta je kyslá, nie zásaditá.
Dro
Kyslá kapusta ako aj citrón su síce kyslé ale zasaditotvorne 🙂