Ak ste ako ja, čo vždy hľadám nové možnosti na konzumáciu zdravého bio ovocia a zeleniny, potom určite musíte vyskúšať tento džús.
Je chutný, môžete ho piť aj každý deň, pôsobí proti bolestiam či zápalom a okrem toho tiež zlepšuje zrak, kvalitu pokožky a mnoho ďalších vecí.
Pravda o pesticídoch
Pesticídy sú látky na zneškodnenie hmyzu a iných škodcoch, ktoré farmári často používajú pri postrekoch rastlín.
Ide o síce dobrý úmysel ochrániť rastliny pred poškodením, no v skutočnosti zapríčiňujú viac zlého ako dobrého.
Mnohé pesticídy môžu spôsobovať rakovinu, pôrodné defekty či ťažkosti detí s učením.
Sú spájané tiež s neurogeneratívnymi ochoreniami ako Alzheimerova či Parkinsonova choroba, pretože poškodzujú nervové bunky.
Jednoduché riešenie
Aby ste chránili seba a svojich blízkych pred škodlivými vplyvmi pesticídov, pouvažujte nad kupovaním bio ovocia a zeleniny. Sú síce o niečo drahšie, no na zdraví by sa šetriť nemalo.
Dobrou správou je, že dnes sú bio potraviny oveľa dostupnejšie a nie až tak drahé, ako tomu bývalo v minulosti.
Bio potraviny sa pestujú šetrnejšie, v súlade s tradičnými pestovateľskými postupmi, nie sú striekané pesticídmi ani inými chemikáliami a prihnojujú sa prírodnými hnojivami a kompostom.
Výskum ukazuje, že konzumácia bio potravín dodáva telu oveľa väčšie množstvu vitamínov, minerálov a antioxidantov.
Recept na džús proti zápalom a bolestiam
Dnes vám ponúkneme recept na jeden takýto extra zdravý džús, ktorý okrem nutričných hodnôt má aj nasledovné účinky:
- tlmí bolesť a zápaly (hlavne jeho zložky zázvoru a kurkumy)
- posilňuje imunitu
- predchádza Alzheimerovej chorobe
- potláča zápaly v tele
- kontroluje hladinu cholesterolu v krvi
- znižuje riziko infarktu a mŕtvice
- chráni cievy pred kôrnatením
- zlepšuje zrak a kvalitu pokožky
Ingrediencie
Na prípravu tohto džúsu budete potrebovať:
- 3 až 4 bio mrkvy
- 1 červené bio jablko
- 2 až 3 cm dlhý kúsok koreňa zázvoru
- 2 až 3 cm dlhý kúsok koreňa kurkumy (alebo 2 čajové lyžičky kurkumy v prášku)
- 1/2 bio citróna aj s kôrou
Príprava a užívanie
Na prípravu džúsu budete potrebovať odšťavovač. Jednoducho všetky suroviny umyte vodou a následne odšťavte.
A to je všetko, džús je hotový.
V prípade, že nemáte odšťavovač, môžete použiť aj mixér s tým, že doň prilejete ešte 1 pohár vody. Objem bude o niečo väčší, keďže v džúse bude aj všetka vláknina a extra voda.
Džús vypite hneď čerstvý po jeho príprave.
Konzumáciu si môžete rozložiť aj na viac krát. Medzitým džús skladujte v chladničke, nie však dlhšie ako 24 hodín.
Mili
Doporučuji do směsi ještě přidat štipku pepře, stačí opravdu málo, ani tam nemusí být cítit. Několikanásobně tím zvýšíte účinnost.
Ivana
Souhlasím s přidáním pepře, aktivuje účinky kurkumy 🙂