Čerstvé ovocné šťavy sú výborným prostriedkom, ako telu dodať množstvo potrebných živín a zároveň uspokojiť vašu chuť na niečo sladké.
Je však potrebné ich piť s mierou, pretože majú predsa len dosť vysoký obsah cukrov, ktoré vo veľkom množstve už môžu telu viac škodiť ako pomáhať.
Ak chcete schudnúť, je potrebné znížiť váš denný kalorický príjem o približne 500 kalórií.
Na tento účel výborne poslúžia nasledujúce čerstvo odšťavené džúsy, ktoré budú perfektnou alternatívou jedného jedla počas dňa.
Najlepšie ovocné džúsy
Použite nasledovné kombinácie ovocia:
- brusnice, slivky a hrozno
- hruška a jablko
- jablko a červený melón
- pomaranč a grapefruit
- jablko, ananás a hruška
Chutné a výživné zelené džúsy
Skombinujte tieto suroviny (u zeleniny, kde sa používa koreň aj vňať, použite vždy vňať):
- uhorka, petržlen, zeler a zázvor
- zeler, paradajka, kôpor, špenát
- špenát, zázvor, kajenské korenie (čili), paradajka, cesnak
- citrón, kôpor, kapusta, špenát
- zeler, cesnak, basalka, kel, paradajka
Ovocno-zeleninové džúsy
No a nakoniec ešte zopár skvelých kombinácii džúsov z ovocia aj zeleniny:
- zelené jablko, kel, mäta, uhorka, jahody
- čučoriedky, uhorka, kapusta, mäta, maliny
- červený melón, ananás, mango, oranžová paprika
- ananás, špenát, červený melón, kajenské alebo čili korenie, pomaranč
- pomaranč, zázvor, limetka, citrón
Kombinácie ovocných a zeleninových džúsov sú veľmi prospešné, pretože obsahujú veľké množstvo nutričných látok a tým poskytujú telu významné zdravotné prínosy.
Napríklad taký petržlen funguje ako mierne diuretikum a uhorka efektívne detoxikuje telo.
Ďalej, červený melón obsahuje alkalickú tekutinu, ktorá neutralizuje v tele kyseliny a detoxikuje obličky.
Na kompletnú očistu tela si preto môžete pripraviť džús z petržlenu, uhorky, červeného melónu a zázvoru.
Záver
Konzumácia čerstvých štiav (hlavne zeleninových) je prínosná aj pre chudnutie, lebo pomáhajú konzumovať menej potravy a kalórií, no stále poskytujú dostatok živín, ktoré telo potrebuje.
Na druhej strane je potrebné si uvedomiť, že kupované džúsy v krabiciach obsahujú nižšie množstvo výživných látok v dôsledku ich pasterizácie, ktorá predlžuje ich dobu trvanlivosti. Týka sa to hlavne vitamínov a enzýmov.
Vždy si preto radšej pripravte pomocou odšťavovača vlastné čerstvé ovocné a zeleninové šťavy.
Milan
Zelenina a ovocie by sa nemalo miešať,okrem mrkvy a jablka.