Počas druhej svetovej vojny dvaja britskí vedci vynašli trubicu, ktorá dokázala produkovať mikrovlnné žiarenie. Nazvali ju magnetron.
Keď potom skombinovali magnetron s britským radarovým systémom, mikrovlny boli schopné spozorovať nemecké stíhačky, ktoré na Anglicko podnikali bombardovacie misie.
Percy LeBaron Spencer z firmy Raytheon náhodou tiež objavil, že mikrovlné žiarenie je schopné uvariť jedlo, keď sa v jeho vrecku počas pokusov roztopila tyčinka.
Netrvalo dlho a prvé mikrovlnné trúby dorazili na trh. Spočiatku boli veľké a ťažké a skôr pripomínali chladničku. Postupne sa zmenšovali a stal sa z nich bežný domáci spotrebič.
Súčasné štúdie však zisťujú, že mikrovlnky môžu vážne ohroziť vaše zdravie.
Ako mikrovlnky varia jedlo?
Striedavé elektromagnitcké pole spôsobuje, že atómy sú nútené meniť svoju magnetickú orientáciu.
To následne spôsobuje vibrácie a trenie molekúl vody, ktoré sa nachádzajú v jedle.
Vonkajším prejavom týchto vibrácií je zvýšenie teploty ohrievaných potravín. To je základný princíp, na ako mikrovlnky fungujú.
Ako môžu byť mikrovlnky nebezpečné?
Každá mikrovlnka je navrhnutá tak, aby sa mikrovlné žiarenie o frekvencii okolo 2,45 GHz sa nachádzalo len v jej vnútri a neprenikalo von. To sa dosahuje pomocou takzvanej faradayovej klietky (kovového obalu).
Problém je, že táto mriežka nie je dokonalá a malá časť žiarenia sa vždy dostane von.
Situácia sa časom, ako mikrovlnka starne, ešte zhoršuje, pretože dvierka neustálym používaním horšie priliehajú.
Keďže intenzita žiarenia vo vnútri je veľmi vysoká, potom stačí, že aj pár uniknutých percent žiarenia dokáže telu škodiť. Človek si to bohužiaľ uvedomí až vtedy, keď už došlo k poškodeniu.
Ako mikrovlné žiarenie škodí nášmu telu?
Tu je zoznam možných následkov, ktoré môže spôsobiť mikrovlné žiarenie:
- vývojové defekty plodu – tehotné ženy by sa nemali zdržiavať v blízkosti mikrovlniek
- rakovina
- katarakty – v dôsledku nedostatočného množstva krvných ciev v oku, ktoré by zmiernili bunkovú záťaž a odviedli preč nahromadené teplo
- oslabená imunita
- znížená odolnosť voči virálnym a bakteriálnym infekciám
- mnohé iné vážne ochorenia
Na úvodnom obrázku môžete napríklad vidieť výsledok pokusu, keď sa jedna rastlina zalievala vodou prevarenou na plyne (vzorka č.1) a druhá v mikrovlnke (vzorka č.2). Samozrejme po prevarení sa nechala voda najprv vychladnúť.
Kým prvej rastlinke sa celkom darilo, druhá po čase uhynula.
Čo robia mikrovlnky s naším jedlom?
Mikrovlné rúry neškodia len priamo prostredníctvom unikajúceho žiarenia do prostredia, ale aj priamo menia štruktúru a zdravotnú nezávadnosť ohrievaného jedla.
Príčinou je fakt, že mikrovlné žiarenie dokáže trhať chemické molekulárne väzby.
Švajčiarsky vedec Hans Hertel vo svojej štúdii zistil, že mikrovlny degradujú a ochudobňujú potraviny o mnohé živiny. Žiarenie totiž ničí a deformuje molekuly v jedle a tiež v ňom vytvára nebezpečné toxické zlúčeniny.
V roku 1992 štúdia združenia Search for Health (Hľadáme zdravie) skúmala vplyv konzumácie zeleniny ohrievanej v mikrovlnkách na zdravie účastníkov štúdie.
Zistila nasledovné:
- rapídne sa zvýšila hladina cholesterolu v krvi
- znížila sa úroveň hemoglobínu až na hranicu anémie
- zvýšil sa počet leukocytov (čo znamená otrava a bunkové poškodenia)
Ak by sme sa pozreli napríklad na zloženie materského mlieka, tak po jeho zohriatí v mikrovlnke stratí až 96% protilátok. Dochádza v ňom tiež k zmene štruktúry aminokyselín, čím sa zvýrazňujú jeho imunologické abnormality.
Záver
Aj keď sú mikrovlnky dostatočne tesnené, stále môžete byť vystavení nebezpečným úrovniam elektromagnetického žiarenia.
Americká EPA (Agentúra pre ochranu životného prostredia) limituje expozíciu elegromagnetickému poľu na 0.5 až 2.5 mG.
Ak stojíte 15 cm od mikrovlkny počas jej chodu, budete v priebehu pár minút vystavení žiareniu 100 až 500 mG. Dokonca, aj keby ste od nej stáli 1 meter, stále absorbujete dávku 1 až 25 mG!
Mikrovlnky sú možno pohodlnejšie a rýchlejšie než klasické rúry, avšak obchudobňujú jedlo o živiny a vytvárajú toxické látky, čo vám za to trochu pohodlia naozaj nestojí.
Števo
Na upresnenie :
Magnetron vynašiel český profesor Štepánek, v 20 – 30- ich rokoch minulého storočia…… viď odborná literatúra …. Praktická elektronika 2016 ……
Mikrovlny sú riadne potvorstvo, aj v období pred r. 1989 chlapcom, ktorí slúžili ako vojaci pri radaroch a odchádzali do civilu, bolo doporučované neplodiť deti min. 1 rok …..
MIkrovlnky už používal aj wermacht na prípravu teplých jedál pre svojich vojakov,……
Mario Hlas
to Števo : Naprostý souhlas, pokud jde o vliv mikrovln na zdraví. ALE oscilace magnetronu objevil a publikoval prof. Žáček z Univerzity Karlovy v Praze již ve 20tých letech min. století – dále se už na vývoji magnetronu nepracovalo ani na českém ani slovenském území. Za II. světové se prof. Žáček „hodil marod“, po válce zase na UK přednášel, ale po ˇUnoru“ jej komunisté vyhodili už definitivně pro nevhodný třídní původ a možné špatné působení na mládež. ŽÁDNÝ PROFESOR ŠTĚPÁNEK NIKDY NA OBJEVU A VÝVOJI MAGNETRONU NEPRACOVAL – a možná je i to jméno fikce.
Jak působí mikrovlnka na jídlo v ní připravené si může každy ověřit každý sám pod mikroskopem porovnáním třeba 2 kousků masa připraveného klasicky a v mikrovlnce (roztrhané buňky).
Štefan
Jasne, zmýlil som si meno. Bol to profesor Žáček. Ospravedlňujem sa za zle uvedené meno.Túto problematiku trošku sledujem.
MIkrovlny sú riadne potvorstvo voči živým organizmom a nie len voči nim.Z toho dôvodu mám vo firme a v byte všetky rozvody ťahané káblami a nie WIFI. Troška k troške a je z toho väčšie zlo.
Je jednoduchšie bezdrôtovo, len ako to pôsobí na naše telo. Prechemizované potraviny, mikrovlny, znečistený vzduch.,…. a potom sa čudujeme , že nevládzeme, že sme chorí…..no biznis je biznis.Spomínam na časy, keď som sa z rieky Žitava kľudne napil vody, keď sme chytali v potoku raky do rúk. Moji vnuci o tom nemôžu už ani snívať. Nech žije moderná doba …..
Turčan
Tak PRVENSTVO patrilo ČSR a ani Nemcom ani Angličanom – ale Wermacht používal mikrovlnky už pri zimnej ofenzíve – len neviem či už pod Moskvou a či až pri Stalingrade ??? 77191938
Vlado
Slúžil som na radary pravda
srandista
Vyborne. Este ste zabudli dodat, ze prakticky rovnake mikrovlny na rovnakych frekvenciach v rozsahu 2.4 – 2.5Ghz vysiela aj Vas wifi router, vas notebook, vas telefon vo vrecku, vase bluetooth sluchatko, vas detsky monitor, …
Takze nie ze prestat pouzivat mikrovlnku, ale vratit sa pekne krasne ku kablovej sieti, kablovemu handsfree, hlupim telefonom, atd atd atd..
Jasom
Hmm az na to pri wifi a sietach su to MHz
redakcia
Doštudujte si to. Wifi a mikrovlnky sú v GHz pásme. V MHz pásme sú FM rádiá a televízia.
Mario Hlas
Hezky se to čte, ale hodit do jednoho pytle účinky záření lišících se co do intenzity až o několik řádů – to dokáže opravdu jen naprostý neználek nebo srandista.
Pravda je, že mobily mají přísné (a jak roste technika – stále přísnější) normy na vlastní vyzařování, že mobily by neměly používat děti až do puberty, nikdo by neměl nosit zapnutý mobil na těle (zvlášť ne v kapsách na horní straně trupu) a každý by měl používat sluchátka.
Jenže tak zvaný pokrok nezastavíte, i kdybyste se mu vrhl pod nohy – už jste třeba zkusil zakázat vlatnímu dítěti mobil ? Vynutil jste si zrušení nejbližšího lokálního vysílače, který Vás může ozařovat ve Vašem bytě až o několik řádů intenzivněji než Váš vlastní zapnutý mobil ? Nebo snad bydlíte ve Faradayově kleci ? A co na ulici – chodíte v drátěném skafandru ?