Rýchly životný štýl dnešných čias núti ľudí meniť svoje stravovacie návyky. Nie sú to však iba potraviny rýchleho občerstvenia, ktoré sú pre nás nadmieru nezdravé.
Častokrát ľudia siahajú aj po ďalších druhoch takzvaných „moderných“ potravín, o ktorých si dokonca neraz myslia, že sú zdravé. Opak je však pravdou.
Medzi takéto druhy nezdravých potravín patria napríklad aj populárne instantné potraviny, ako sú rôzne polievky, rezance a či iné instantné výrobky.
Experiment Dr. Kua
Dr. B. Kuo zo Všeobecnej nemocnice v Massachusetts vykonal experiment s malou kamerou. Chcel zistiť, aký efekt bude mať konzumácia instantnej rezancovej polievky na žalúdok a tráviaci trakt.
To čo zistil, bolo devastujúce!
Rezance z instantnej polievky boli v žalúdku neporušené aj po niekoľkých hodinách.
Dôvodom tomu je fakt, že tieto potraviny obsahujú viaceré prídavné látky, ako napríklad TBHQ. Ide o toxickú konzervačnú zlúčeninu nazývanú tetra butyl hydroquinón.
Táto látka ostáva v tráviacom trakte a spôsobuje viacero závažných nežiaducich účinkov.
TBHQ je vedľajším produktom spracovania ropy a predstavuje syntetickú chemikáliu s antioxidačnými vlastnosťami.
Nejde však o klasické vlastnosti, aké majú prírodné antioxidanty, ale o to, že zamedzuje oxidácii tukov, aby sa predĺžila životnosť potravín.
Kde všade sa pridáva látka TBHQ
Okrem instantných potravín sa táto látka bežne sa pridáva aj do potravín v plechovkách, mrazenej pizze, pšeničných sušienok a celého radu spracovaných potravín.
Nájdete ju aj rôznych lakoch, kozmetike či parfémoch.
Na spoločnom zasadaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Organizácie pre potraviny a poľnohospodárstvo (FAO) bola stanovená limitná úroveň jej príjmu na 0.5 mg na kg telesnej váhy.
Avšak pre obsah v potravinách je v súčasnosti stanovené jej maximálne množstvo na 100 až 400 mg na kg váhy, čo výrazne prevyšuje predošlé odporúčania.
Čo môže spôsobovať TBHQ z instantných potravín
Podľa zoznamu potravinárskych prísad, vedie TBHQ k týmto následkom:
- delírium
- nevoľnosti
- kolaps
- tinnitus
- pocity dusenia nedostatkom vzduchu
Pracovná skupina pre životné prostredie (EWG) skúmala pôsobenie uvedenej látky na zvieratách.
Zistila, že jej dlhodobý príjem vedie k poškodeniam reprodukčných orgánov, biochemickým zmenám v tele, poškodeniu pečene a mutáciám buniek.
Štúdia Žurnálu výživy (Journal of Nutrition) odhalila, že ženy konzumujúce instantné potraviny si zvyšujú riziko metabolického syndrómu. Hrozia aj ochorenia srdca a cukrovka.
Navyše, ľudia konzumujúci instantné potraviny vykazovali zníženú absorpciu živín ako sú železo, draslík, niacin, vitamín C, vitamín A, fosfor, vápnik a bielkoviny.
Ďalšie nebezpečné látky v instantných potravinách
TBHQ nie je jediná problémová ingrediencia nachádzajúca sa v instantných potravinách. Tie ďalej obsahujú palmový olej, lepok, veľa soli, cukru, umelých dochucovadiel a glutamát sodný.
Kórejský úrad pre potraviny v roku 2012 v nich dokonca objavil rakovinotvornú látku benzopyrén.
Vyššie spomínaný glutamát sodný je exitotoxín, čo znamená, že nadmerne stimuluje nervové bunky a vedie k poškodeniu mozgu a zhoršovaniu schopnosti učiť sa.
Výsledkom potom môže byť aj Parkinsonova alebo Alzheimerova choroba. Glutamát sodný je aj častou príčinou nadmerného priberania.
Záver
Konzumácia instantných potravín môže časom viesť k veľkému množstvu zdravotných problémov ako sú nadváha, intolerancia na inzulín, chronické zápaly a iné vážne ochorenia.
Tieto potraviny obsahujú množstvo umelých prísad, spracovaných sacharidov či fruktózu a sú chudobné na prospešné živiny.
Preto vám silne odporúčame, aby ste sa vyhýbali všetkým druhom spracovaných potravín a hlavne tým instantným. Namiesto nich uprednostňujte zdravé a čerstvé potraviny, ktoré vám pomôžu predchádzať mnohým zdravotným problémom.
Pridaj komentár